25. března 2020

Odpovědnost za nouzový stav, a co škody?

(www.ods.cz) Všichni jsme v médiích zaregistrovali informaci, že ministerstvo zdravotnictví prodloužilo omezení volného pohybu osob a uzavření obchodů až do 1. dubna 2020. Mohlo by se zdát, že v nouzovém stavu to není nic neobvyklého, že o nic nejde, omezujících opatření vydala vláda za poslední dva týdne celkem dost. Zdánlivě se tedy nic nemění, alespoň v tuto chvíli.

Ďábel se ale obvykle skrývá v detailu. Omezení totiž prodloužilo svým rozhodnutím ministerstvo zdravotnictví, nikoliv vláda. A opatření ministerstva se opírá o jiné normy. Podle zákona o veřejném zdraví, kterým se řídí resort zdravotnictví, nenese za náklady vzniklé tímto opatřením odpovědnost stát, ale ti, na které opatření dopadá – v tomto případě především podnikatelé.

Můžeme se tedy dočkat i situace, kdy se budou zoufalí podnikatelé obracet na stát s žádostí o odškodnění, ale přijde jim odpověď, že podle zákona na něj nemají nárok. Pokud se jedná ze strany vlády o neúmyslnou chybu, měli by ji ministři co nejrychleji napravit a nenechávat podnikatele a živnostníky v dalším stresu a nejistotě. Pokud ale jde o úmysl a vláda hodlá po konci krize ukázat na poškozené dlouhý nos a vzkázat jim, že si mají nastudovat legislativu, protože bylo přeci jasné, že na odškodné nemají nárok, je to podraz, který si podnikatelé nezaslouží.
 

Zbyněk Stanjura

1. místopředseda strany
předseda poslaneckého klubu ODS