24. března 2020

ODS: Vládní návrhy podpoříme, ministři by ale měli poskytnout lidem i firmám větší podporu

(www.ods.cz) Občanští demokraté ve Sněmovně podpoří vládní návrhy související s ekonomickými dopady koronaviru. Podle ODS by ale vláda měla přijít s větší podporou pro lidi, firmy a hlavně živnostníky.

„Na mimořádnou schůzi Sněmovny jdeme s jasným záměrem a třemi zprávami. První: vítáme iniciativu vlády. Oceňujeme, že vládní protikrizový balíček je nakonec větší, než vláda navrhovala ještě minulý týden, i proto, že v něm vidíme několik našich návrhů, například odklad platby daně z příjmu, zavedení určité podoby kurzarbeitu nebo prodloužení doby ošetřovného. Druhá zpráva: toto nestačí. Budeme dnes vládu nabádat, aby brzy přišla s dalším balíčkem, s větší podporou pro lidi i firmy. A třetí zpráva je tato: kromě ochrany zdraví a podpory lidí a firem v tomto těžkém období musíme chránit i ústavní procesy a demokratické svobody,“ uvádí předseda ODS Petr Fiala.

„Vládní návrhy v ekonomické oblasti podporujeme, jdou správným směrem. Vláda ale zapomněla na podnikatele a živnostníky. Jsem rád, že rozpočtový výbor schválil můj návrh usnesení, ve kterém vyzývá vládu, aby předložila plán přímé podpory živnostníkům, kterým se propadly tržby často až na nulu. My navrhujeme, aby v první fázi dostal každý alespoň 30 000 korun, aby měl nějaké příjmy a jeho živnost mohla pokračovat. Výbor bohužel neschválil opoziční návrhy na zrušení nebo odložení dalších vln EET o 12, 9 nebo 3 měsíce. Jakoby koaliční poslanci netušili, že největším problémem živnostníků bude, zda vůbec nějaké tržby budou mít. Často slyším, že jsme všichni na jedné lodi, a proto nesmíme dopustit, aby byli živnostníci hozeni přes palubu,“ říká předseda poslaneckého klubu ODS Zbyněk Stanjura.

„Chceme změnit drobné parametry vládního zákona k ošetřovnému. Budeme požadovat zvýšení věkové hranice dětí ze 13 na 15 let. Je evidentní, že zmiňovaných 13 let nemá žádnou právní oporu v právním řádu, naopak 15 let je vázáno na školní docházku i právní řád. Sociální situace v mnoha rodinách je již v této chvíli velmi vážná, proto budeme navrhovat zvýšení vyměřovacího základu ze současných 60 procent na 80 procent. Co se týká ošetřovného pro OSVČ, pevně věříme vládě, že stejné podmínky připraví i pro živnostníky,“ dodává místopředseda poslaneckého klubu ODS Jan Bauer.