18. března 2020

Babiš má během nouze řešit strategická rozhodnutí a ne rozvážet roušky

(www.zdeneknytra.cz) Zdeněk Nytra na 17. zasedání Senátu PČR dne 18. března 2020 vystoupil k tématu aktuální situace v České republice v souvislosti s nouzovým stavem vyhlášeným vládou dne 13. března 2020 kvůli pandemii koronaviru.

Senátor zdůraznil fakt, že pro mimořádné události státu je dávno v předstihu v době klidu a míru zřízen ústřední krizový štáb. Ten však v situaci okolo koronaviru nebyl vůbec řádně aktivován. Při sestavování krizového štábu se přitom dlouhodobě připravují odborníci a stanovují se členové krizových pracovních skupin. Senátor poukazuje na zásadní fakta: „Pro situace, že bude v České republice aktivován krizový štáb, jsou k tomuto účelu dokonce nachystané speciální prostory za desítky milionů korun, pracoviště jsou vybavena na několik dní přežití v úplném odříznutí od světa, v prostorech se nachází místnosti pro jednotlivé pracovní skupiny a celý komplex je dokonce odolný proti jaderné energii.“

V případě mimořádných událostí musí být členové krizového štábu dosažitelní a schopni se dostavit do 120 minut. V době míru jsou na tuto dosažitelnost pravidelně prověřováni. Dle Zdeňka Nytry: „Tato krizová pracoviště ale vůbec nebyla v souvislosti s koronavirem využita, přitom pracovníci krizového štábu mají nachystané dokumenty, mají nachystané systémy v počítačích, stačí lusknout prsty a všechno se to rozjede.“

V České republice nastal v souvislosti s koronavirem chaos, vláda vyhlásila nouzový stav 13. března, krizový štáb aktivovala v neděli 15. března a teprve ve středu 18. března se štáb sešel na jakémsi prvním zasedání. Přitom by štáb měl být schopen jednat do zmíněných 120 minut. „Takové improvizaci bych rozuměl v době, kdy selžou běžné prostředky. Ale my tady máme systém, který funguje 20 let, krizové zákony byly schváleny na konci roku 2000 a od té doby jsou prověřeny praxí, například během povodní v roce 2002,“ říká Nytra.

V oficiálním statutu krizového štábu je pak například doslova napsáno, že ochranné zdravotní pomůcky má zajišťovat Ministerstvo zdravotnictví: „Aktuálně tedy došlo k porušení statutu, protože ochranné pomůcky zajišťoval ministr vnitra. A zdůvodnění je, že má kontakty v Číně,“ uvádí Zdeněk Nytra.

Premiér našeho státu se v této situaci na veřejnosti prezentuje jako člověk, jehož den nemá 24 hodin, ale spíše 48 hodin. Samozřejmě, že v Nouzovém stavu nemůže lidem osobně rozvážet roušky. Premiér musí přijímat strategická rozhodnutí, a nejlépe podle připravených dokumentů, na kterých desítky, ne-li stovky lidí pracovaly a připravovaly se mnoho měsíců dopředu. Jakákoliv improvizace je v tuto chvíli špatně.

Zdeněk Nytra

1. místopředseda senátorského klubu ODS
radní statutárního města