18. března 2020

ODS: Rozpočtový výbor podpořil naše návrhy, které pomůžou ekonomice, zaměstnancům, podnikatelům i OSVČ

(www.ods.cz) Rozpočtový výbor Sněmovny na dnešním jednání přijal na návrh ODS usnesení, které vládě doporučuje přípravu ekonomického balíčku na pomoc českému hospodářství zasaženému koronavirem a také legislativní odložení 3. a 4. vlny EET. Podle občanských demokratů česká ekonomika potřebuje v dnešní složité době silný fiskální impuls a podnikatelé ze strany státu silnou podporu. Zatímco ČNB ekonomice pomáhá snížením úrokových sazeb, vláda zatím přináší drobná opatření a spíše přešlapuje na místě.

„Zatímco evropské vlády přicházejí s masivními fiskálními impulsy na pomoc svým ekonomikám, naše vláda kromě tzv. COVID úvěrů a rozšíření ošetřovného pouze ruší účtenkovku, promíjí penále a oddaluje plnění daňových povinností. Faktické snížení daní či odstranění administrativní zátěže se nekoná. To je v mezinárodním srovnání zoufale málo. Naše ekonomika, podnikatelé i domácnosti potřebují od vlády reálnou pomoc. Proto rozpočtový výbor na můj návrh doporučil vládě, aby připravila ekonomický balíček, který bude pro českou ekonomiku, zasaženou koronavirem, opravdovým a výrazným impulsem. Tento fiskální impuls by měl mít podobu snížení daňové zátěže. ODS už před několika dny přišla s návrhem na daňové prázdniny pro OSVČ, snížení daně z příjmu právnických osob, nebo zvýšení základní slevy na poplatníka apod. Nabízíme v tomto směru vládě pomocnou ruku, ale zatím vidíme, že o to vláda bohužel vůbec nestojí,“ řekl místopředseda rozpočtového výboru a poslanec ODS Jan Skopeček.

„Ministryně financí několikrát zopakovala, že už není možné 3. a 4. vlnu odložit a pouze odpustit sankce. Jsme přesvědčeni, že to možné je, a to změnou zákona v legislativní nouzi. Byl by to správný krok. Lidé, kterých se to týká, mají dnes jiné starosti, než zajišťovat a platit zřízení EET. Mnozí mají zavřené provozovny a náklady spojené s EET jsou další zátěží. Bude nějakou dobu trvat, než se ekonomicky vzpamatují. Rozšiřování EET se týká i lékařů. Jsme přesvědčeni, že lékaři dnes nepotřebují EET, ale potřebují ochranné pomůcky,“ uvedl poslanec ODS Vojtěch Munzar.