17. března 2020

ODS: Apelujeme na vládu, aby podávala pravdivé informace

(www.ods.cz) ​​​​​​​Občanští demokraté vyzývají vládu, aby občanům podávala pravdivé informace. Je nutné ubezpečit veřejnost, že je zde plán na zvládnutí této složité situace. Proto občanští demokraté nabízejí pomocnou ruku vládě a představují 4bodový plán proti zdravotní, ekonomické, a politické krizi. Zároveň děkují všem lidem v první linii, ale také dobrovolníkům za jejich práci a nasazení.

„Potřebujeme vyvést zemi z nejistoty. Potřebujeme dát lidem více jistoty a lepší záruky, že existuje plán, jak překonat současnou krizi. Máme zcela konkrétní představu, je to naše podaná ruka vládě. Je to 4bodový plán proti krizi. 4bodový plán, který pomůže vyvést zemi z pocitu nejistoty, kterou dnes mnozí lidé přirozeně pociťují. Můžete tomu plánu říkat čtyřlístek pro zdravotní, ekonomické a politické zvládnutí krize.
 

  1. Otevřená politika. Ať vláda začne pravdivě informovat, například o tom, kolik je k dispozici roušek a respirátorů.
  2. Koncepční politika. Chceme slyšet, jak bude sestaven krizový štáb a kdy bude k dispozici krizový program.
  3. Ekonomická politika. Navrhujeme urychlit práce na silném ekonomickém balíčku.
  4. Politika spolupráce. Žádáme řádnou informovanost ústavních orgánů a politické opozice, “ řekl předseda ODS Petr Fiala.

„Musíme v tuto chvíli vědět, jaký má vláda plán, a kdy podle odborníků může dojít ke zmírnění či ukončení zavedených opatření a toto sdělit veřejnosti. Jako opozice jsme schopni nabídnout vládě spolupráci v ekonomické oblasti, a to v oblasti okamžitých opatření jak pro podnikatele, tak zaměstnance. Pro podnikatele by mělo jít především o odložení plateb záloh na daně, plateb sociálního a zdravotního pojištění, zkrácení termínů vratek DPH. Jsme připraveni navrhnout a podpořit 100% ošetřovné, stejně jako platbu nemocenské státem. Za samozřejmé považujeme posunutí nebo odložení 3. a 4. vlny EET, stát by měl také dočasně zakázat vyvádění dividend do zahraničí,“ sdělil 1. místopředseda ODS Zbyněk Stanjura.

„V této pro nás všechny nestandardní situaci teď není prostor krok za krokem hodnotit, co se mělo stát a nestalo se, na to bezesporu bude čas později. Ale vycházíme-li ze skutečnosti, že krizový štáb začal fungovat později, než měl, a stále jsme v situaci, kdy nejsou zabezpečeny základní ochranné prostředky ani pro zdravotníky, celý integrovaný záchranný systém a všechny ostatní, kteří v první linii zabezpečují elementární služby pro každodenní život, o obyvatelstvu už ani nemluvě, tak to nepovažuji za příznivý stav a zvládnutí situace. Přesto jsem přesvědčen, že ji zvládnout lze. Máme jasná pravidla krizového řízení, skvělý a funkční integrovaný záchranný systém, zdravotníky v terénu i v nemocnicích, máme občany, kteří již mnohokráte prokázali obrovskou vlnu vzájemné solidarity. Proto v prvé řadě vyzývám vládu, aby přestala několikrát denně vystupovat se svými nekoncepčními přehodnoceními, aby se přestala zabývat mikromanagementem, aby ministři přestali být obchodníky a začala další vývoj řešit na principech skutečného krizového řízení a aktualizovaného plánu,“ konstatoval předseda senátorského klubu ODS Martin Červíček.

„Chtěl bych vyzdvihnout práci samospráv, protože to je část krizového řízení, která podle mého přesvědčení a podle všech informací funguje i v této době velmi dobře. Chtěl bych vyzdvihnout ochotu a pomoc všech dobrovolníků, jejichž pomoc je platná a je a bude potřeba. Zvedla se neskutečná vlna solidarity, a to je dobrá zpráva pro ČR,“ uvedl místopředseda ODS Martin Kupka.

„Chtěl bych jménem samospráv apelovat na vládu, aby podávala pravdivé informace. Abychom mohli konat, potřebujeme ty správné a pravdivé informace. Není možné, aby vláda slíbila, že příští týden přijede kontejner roušek a respirátorů a ve finále tomu tak není. Přesná informace je důležitá, abychom uměli rozhodnout, komu rozdat roušky, které jsme sehnali my. Ti, kteří by měli roušku dostat přednostně od vlády, ji ale ve finále nedostanou. Proto je velmi důležité mít správné informace, se kterými následně můžeme pracovat při přerozdělování,“ uzavřel senátor ODS Raduan Nwelati.