9. března 2020

Babiš se asi u StB naučil vytvářet křivá obvinění

(FORUM 24) Europoslankyni Veroniku Vrecionovou označil Andrej Babiš za lhářku a žádá její omluvu. Prozradila totiž, že český premiér tlačil na Angelu Merkelovou, aby podnikla kroky vedoucí ke snížení tlaku na jeho střet zájmů. Odbornice ODS na zemědělství v rozhovoru pro FORUM 24 vysvětluje, proč nemá v plánu se Babišovi ospravedlňovat, jak v Bruselu nahlížejí na jeho chování nebo co přinese rezoluce Evropského parlamentu, která se kvůli Babišovi připravuje.

Paní inženýrko, před několika dny vás Andrej Babiš označil za lhářku. Urazilo vás to?

Od tohoto několikanásobně usvědčeného lháře, sprosťáka a hamouna mě rozhodně nic neurazí. Na jeho způsob jednání jsem si už zvykla, ale tolerovat jej nehodlám. Za tvrzením, že zneužívá svou moc, si stojím. Je na to řada důkazů – od úkolování náměstků ministrů, aby jednali ve prospěch Agrofertu, až k poslední informaci o tom, že tlačil na Angelu Merkelovou, aby si „zkrotila“ předsedkyni kontrolního výboru Evropského parlamentu paní Hohlmeierovou a ta moc nevyšetřovala jeho střet zájmů.

Za svým tvrzením si tedy stojíte?

O tomto nátlaku mi řeklo několik kolegů z německé CDU. Tímto jednáním českého premiéra byli zaskočeni, protože v Německu funguje politika trochu jiným způsobem. Tyto východní až kavkazské manýry Andreje Babiše rozhodně za normální nepovažují.

Premiér po vás žádá omluvu, přemýšlela jste o ní?

Na rozdíl od něj nemám problém se za své chyby omluvit. Ale v tomto případě jsem o žádné omluvě nepřemýšlela. Za co? Omluvit by se měl on občanům této země, které zneužívá ve svůj osobní prospěch, a také daňovým poplatníkům, kteří mu povinně na dotacích přispívají na jeho podnikání.

Jak na vás zapůsobilo, když Babiš označil dva vaše kolegy Zdechovského a Peksu za vlastizrádce? Může si premiér vůbec něco takového dovolit?

Každý jedná tak, jak se v mládí naučil. Pan premiér se pravděpodobně u StB naučil vytvářet křivé obvinění z vlastizrady, tak si na to teď vzpomněl. Jenom to dokresluje obrázek o tom, jaké je jeho myšlení. Je to absolutně za hranou, ale tuto hranu Andrej Babiš překračuje neustále.

Jaké jsou v Bruselu reakce na Babišovu urážku Moniky Hohlmeierové?

Bez ohledu na stranickou příslušnost, tak výrok českého premiéra vůči paní poslankyni Hohlmeierové všichni považují za nechutný. Ostatně odráží se to i v návrhu rezoluce, která vzniká napříč všemi frakcemi a kde je tento výrok odsuzován. Mimochodem, rezoluce vzniká za aktivní účasti frakce Renew Europe, jejímž členem je i hnutí ANO. Ani tato frakce jeho chování nemíní tolerovat. I když předpokládám, že Babišovi europoslanci jej opět budou bránit do roztrhání těla. Vyjádření pana Knotka jsme již všichni měli možnost vidět.

V Evropském parlamentu působíte necelý rok. Jakou v něm má Česká republika pozici?

V Evropském parlamentu to není moc o národních státech, ale spíše o velikosti jednotlivých frakcí. A velkou roli hraje také aktivita a schopnosti jednotlivých europoslanců. Ale renomé České republiky není moc dobré. A za posledních několik týdnů se jistě nezlepšilo. Už jenom to, že během posledních tří měsíců se střet zájmů a vyšetřování Andreje Babiše projednává na každém plenárním zasedání, nám nedělá dobrou vizitku.

Hovoří se v kuloárech Evropského parlamentu o problémech Andreje Babiše, nebo je brán stejně jako předsedové vlád ostatních členských států?

Hovoří, a to velmi často. Moji kolegové z jiných států nechápou, jak je možné, že stejný člověk, který vyjednává o rozpočtu EU a určuje pravidla pro čerpání dotací, je zároveň tím, kdo jich pobírá nejvíc. Nechápou, jak premiér může takto nenávistně mluvit o ostatních politicích. Prostě obecně nerozumějí tomu, co se u nás děje.

Je čerpání zemědělských dotací na půdě EP hodně diskutovaným tématem?

Aktuálně se projednává víceletý finanční rámec na roky 2021-2027 a s ním souvisí i Společná zemědělská politika. Česká republika si zkouší vyjednat výjimku, aby zemědělské dotace mohly ve velkém dostávat i velké zemědělské podniky vlastněné miliardáři. Já si to nemyslím, podle mne by měly dotace směřovat k malým a středním zemědělcům a rodinným farmám. A o tom teď vyjednávám a věřím, že se mi to podaří prosadit. Myslím, že po posledních událostech se podpora pro tento můj návrh zvýší.

V tomto týdnu by měla být vydána rezoluce vztahující se k Babišovu střetu zájmů. Co bude v reálu znamenat? Nevysměje se jí premiér?

Rezoluce mimo jiné vyzývá k řadě opatření, která by měla být přijata, aby nadále nemohlo docházet k tomu, že stejný člověk dotace čerpá i rozděluje. Například volá po registru tzv. finálních beneficientů, tedy těch osob, které za daným podnikem skutečně stojí. Také volá po omezení výše dotací jednomu příjemci, aby už například jeden člověk nemohl za rok dostat 1,6 miliardy korun na dotacích, jako je tomu v případě Agrofertu. Jak s tím naloží premiér, netuším. Na dotacích je závislý, takže si s tím asi moc dělat hlavu nebude. Proto je potřeba tyto dotace zastavit. Věřím, že se nám to povede.

V ODS máte na starost část programu zabývající se zemědělstvím. V jakém stavu je podle vás to naše?

V ne moc dobrém. Komunistická kolektivizace narušila systém malých rodinných farem, takže teď většina podniků hospodaří na pronajaté půdě, o kterou nemají důvod se nějak významněji starat. Ty největší podniky skupují ty střední a dochází k ještě větší koncentraci. Naopak pozitivní je trend rozvoje úplně nejmenších farem, jejichž počty přibývají. Musíme od zemědělců požadovat šetrnější hospodaření s půdou a aplikaci opatření, které krajině obecně pomůžou. Ale za tyto činnosti nad rámec jejich běžné práce jim musíme něco zaplatit. A právě na to by měly být evropské dotace. Tedy nikoli už na výrobu jako v minulosti, ale zejména jako příspěvek na ekologickou činnost.

Jsou dotace rozdělovány skutečně tak, jak je třeba?

Dneska ne. Jdou všem bez ohledu na to, jak se starají o půdu nebo o krajinu, na které hospodaří, nebo jakou další přidanou hodnotu mají pro místo, kde působí. Proto prosazuji zastropování dotací a ušetřené peníze by bylo možné použít na podporu malých a středních farem. Jsou to většinou rodinné farmy, které mají lepší vztah k půdě i k místu, kde žijí a hospodaří. Tito lidé také nemají úspory v rozsahu jako ti velcí, ani zaměstnance, jejichž jedinou náplní je psát projekty a čerpat dotace.

Může premiér ovlivnit dotační politiku?

Samozřejmě. Viděli jsme to naposledy před pár týdny, kdy byl premiér na Evropské radě. Věta „klidně budeme do EU posílat více peněz, hlavně ať neklesnou peníze na zemědělské dotace“ nemá jiné racionální opodstatnění než snahu získat peníze pro sebe. Zemědělství by totiž naopak nejvíce prospělo, kdyby v celé EU dotace do zemědělství postupně klesaly.

Pokud by ODS sestavovala vládu, troufla byste si na post ministryně zemědělství?

O mně je známo, že se nebojím a do všeho jdu hlavou napřed. Takže bych si určitě troufla i na funkci ministryně. Ale nejprve je potřeba vyhrát volby a sestavovat vládu. Kdo bude ministrem, je vlastně to nejméně důležité. Ať už to bude kdokoli, tak na tom bude Česká republika a český venkov daleko lépe, než mu je v náručí Andreje Babiše.

(Autor: Vilém Besser)

Rozhovor vyšel na serveru Forum24.cz.

Veronika Vrecionová

poslankyně EP
expertka pro zemědělství a venkov