28. února 2020

Ministryně financí odmítla zrušit superhrubou mzdu. Nižší daně zařídíme, až nebude u vlády ANO

(www.ods.cz) Komentář poslance a člena programového týmu ODS pro ekonomiku a hospodářství

Jan Skopeček: „Ministryně financí Alena Schillerová odpískala v dnešním rozhovoru pro Novinky.cz mnohokrát slibované zrušení superhrubé mzdy. Odpískala tak zjednodušení daňového systému, snížení daňové zátěže a především růst čistých příjmů aktivních, pracujících lidí.

Ministryně Schillerová se chová jak strýček Srkblík v sukni, když není schopna se podělit s aktivními, pracujícími lidmi alespoň o menší část ze stovek miliard korun navíc, které jí přinesl v posledních letech do státní pokladny slušný ekonomický růst. Nežijeme nicméně v kreslené pohádce, ale v daňovém prostředí, které je kvůli této vládě a tedy rekordnímu daňovému břemeni a složitosti nejméně přívětivé v novodobých poměrech ČR.

Ukazuje se, že premiér Babiš a ministryně Schillerová jsou v otázce snižování daní jen obyčejné slibotechny. Zrušení superhrubé mzdy oba opakovaně slibovali, obsahuje to i programové prohlášení jejich vlády. Když s tímto návrhem přišla do Sněmovny ODS, byl návrh odmítnut s tím, že vláda připraví návrh lepší. Nepřipraví nic. Na nižší a jednodušší daně si občané musí počkat do doby, až hnutí ANO odejde z vlády.“

Jan Skopeček

místopředseda poslaneckého klubu ODS