26. února 2020

ODS: Rodinám pomohou daňové slevy, snadnější přístup k bydlení nebo rodičovský příspěvek zohledňující příjmy

(www.ods.cz) ​​​​​​​Daňové slevy pro rodiče, snadnější přístup k bydlení nebo rodičovský příspěvek zohledňující příjmy. Právě tyto náměty na efektivní prorodinnou politiku zazněly dnes na půdě Poslanecké sněmovny v rámci semináře Rodina nového desetiletí, který uspořádali Mladí občanští demokraté pod záštitou místopředsedy výboru pro sociální politiku Jana Bauera. Seminář byl součástí dlouhodobé diskuze, kterou chce ODS v oblasti podpory rodin rozvíjet s odbornou i laickou veřejností.

Podle místopředsedy výboru pro sociální politiku Jana Bauera by měl stát vytvářet dobré podmínky především pro stabilitu a rozvoj tradičních a vícečetných rodin. Ty považuje za klíč k zastavení demografického propadu a k zajištění důstojných penzí dalších generací a celkové stability společnosti. „Některé statistiky z poslední doby ukazují poměrně příznivý vývoj. Ukazuje se, že více dětí si stále častěji pořizují lidé ze střední a vyšší třídy. Nesmíme takové rodiny nahlížet jako sociální případ, ale naopak je podporovat,“ uvedl Bauer.

S pohledem komunálního politika na prorodinnou politiku a selhávání státu v oblasti podpory bydlení vystoupila místostarostka Prahy 2 Alexandra Udženija: „Rodina je základ společnosti, vytváří hodnoty a mezigenerační vztahy a zabraňuje patologickým jevům ve společnosti. Na komunální úrovni řešíme hlavně nedostatek bytů a nedostatečnou kapacitu v domovech pro seniory. Potřebujeme legislativní podporu a zjednodušení stavebního zákona. Je šílené, že například na Praze 2 čekáme na dostavbu domova pro seniory osm let.“

„Český sociální systém se soustředí na výplatu starobních důchodů a již příliš nemyslí na mladou generaci. V případě, že budeme chtít změnit nepříznivý demografický trend, bude zapotřebí, abychom více podpořili mladé lidi, kteří chtějí zakládat rodiny,“ uvedl další vystupující hlavní ekonom BHS Štěpán Křeček. Ten ve své prezentaci mimo jiné upozornil na zvyšující se výdaje na důchody a zdravotní péči a naopak nižší výdaje na rodiny v procentech k HDP. Přimluvil se současně za změny, které by zajistily indexaci rodinných dávek tak, aby nezávisely na každoročních politických rozhodnutích, ale byly navázány na vývoj hospodářství nebo mzdy.

Lenka Zlámalová, analytička Echo24, v diskuzi mimo jiné prezentovala závěry průzkumů, podle kterých se mladí lidé již nebojí o práci, jako výrazný stresor se ale ukazuje existencionální hrozba kvůli bydlení. Podle ní by pravice neměla přemýšlet o tom, jak peníze rodinám dávat, ale jak jim je nechat. Pro inspiraci by si mohla zajít například do Francie, která podporuje rodiny daňovými slevami. Další možnost vidí ve snižování sociálního pojištění za každé dítě v rodině. Upozornila, že sociální pojištění v ČR je čtvrté nejvyšší v Evropě. Zlámalová také považuje za důležitý rozvoj školství, ve kterém lze v současnosti pozorovat úpadek a kulturu snižování nároků.

Za Mladé občanské demokraty vystoupila Andrea Šilhanová, která především zkritizovala vládu, která si kupuje svými opatřeními voliče, nemyslí ale na mladou generaci a její budoucnost. „Víme už, že si musíme na budoucnost spořit. Vláda nám ale není ani schopná dát informaci, kolik si budeme potřebovat naspořit. Cestou k zajištění budoucnosti může být pro mnoho mladých lidí nákup nemovitosti. Uvítali bychom proto ale například zrušení daně z nabytí nemovitosti. Myslím si také, že na školách by měla být povinná výuka finanční a právní gramotnosti.“