20. února 2020

Postoj vlády při vyjednávání rozpočtu EU je chybný a povede k novým daním 20. února 2020

(www.ods.cz) ​​​​​​​Evropská rada dnes na mimořádném summitu projednává podobu tzv. víceletého finančního rámce pro roky 2021-2027. Česká vláda tlačí na navýšení výdajů EU, což podle europoslankyně Veroniky Vrecionové v důsledku povede k zavádění nových evropských daní.

„Snaha vlády prosazovat navýšení výdajů EU bude znamenat pouze zvýšení tlaku na nové vlastní příjmy EU, protože čistí plátci více platit odmítají. Již nyní se otevřeně mluví o nových daních, jako je daň z finančních transakcí, digitální daň, uhlíková daň či navýšení příjmů z emisních povolenek,“ uvedla europoslankyně ODS Veronika Vrecionová.

Ve hře je více než 1 100 miliard eur, neboli zhruba 1,1 % hrubého národního důchodu EU27. S prvním návrhem přišla Evropská komise a spočíval na celkových výdajích 1 134 miliard eur, což by byl sice absolutní nárůst oproti stávajícímu období, ale v poměru k HDP se jedná o relativní pokles (z 1,16 na 1,11 % HND). Předseda Evropské rady přišel před čtvrtečním summitem s návrhem rozpočtu, který odpovídá 1,074 % HND.

„Požadavky premiéra na navýšení výdajů na kohezi a zemědělskou politiku jdou navíc proti tomu, co by Česká republika a Evropská unie potřebovaly. Abychom byli schopni i nadále konkurovat asijským ekonomikám nebo Spojeným státům, musíme investovat zejména do výzkumu a inovací nebo výstavby dopravní a energetické infrastruktury. Dotace do zemědělství by naopak bylo potřeba v celé EU postupně snižovat,“ dodává Vrecionová.

Veronika Vrecionová

poslankyně EP
expertka pro zemědělství a venkov