12. února 2020

Smlouva mezi EU a Vietnamem posílí vzájemný obchod i ochranu lidských práv

(www.ods.cz) ​​​​​​​ Evropský parlament dnes schválil dohodu o volném obchodu a ochraně investic mezi Evropskou unií a Vietnamem. Kromě posílení obchodní výměny získala EU i nástroj pro podporu lidských práv ve Vietnamu.

„Je dobře, že i v době narůstajících obchodních válek ve světě schválil Evropský parlament tuto smlouvu. Smlouva o volném obchodě mezi Evropskou unií a Vietnamem pomůže rozvoji vzájemného obchodu, ale také dává Evropské unii nástroj, kterým může aktivně podporovat ochranu lidských práv i životního prostředí ve Vietnamu. Do roku 2035 by vzájemný obchod díky této smlouvě měl vzrůst až o 35 mld. eur a pomoci zvýšit vietnamskou ekonomiku o 2,5 %,“ uvedl Jan Zahradil, předseda europoslaneckého klubu ODS.

„Vietnam se také zavazuje ratifikovat a naplnit 8 základních konvencí Mezinárodní organizace práce, což bude výrazné zlepšení podmínek zaměstnanců ve Vietnamu. Mimochodem ochrana pracovníků je v této smlouvě na stejné úrovni, jako v obdobné smlouvě mezi EU a Kanadou,“ dodává Jan Zahradil.

Jan Zahradil

předseda ACRE
europoslanec
expert pro zahraničí