6. února 2020

Řeči ministryně Schillerové o snižování daní jsou drzost. Hnutí ANO daňovou zátěž už šest let zvyšuje

(www.ods.cz) ​​​​​​​Komentář místopředsedy poslaneckého klubu ODS.

Jan Skopeček: „Cynismus paní ministryně financí Schillerové dosáhl vrcholu, když na dnešní tiskové konferenci MF ČR uvedla, že díky EET si může dovolit snižovat daně. Za působení ministryně Schillerové z hnutí ANO máme přitom rekordně vysoké daňové břemeno v historii. Podle dat samotného MF ČR má letos vyšplhat složená daňová kvóta, kterou se měří míra daňového zatížení, na rekordní úroveň 35,9 %.

Všichni si navíc pamatujeme na překotné schvalování daňového balíčku na konci roku, který zvýšil daně nejen na cigarety a alkohol, ale zdražil lidem i poplatky za vklad do katastru nemovitostí. Opakovaně ministryně Schillerová odmítala návrhy ODS na zrušení daně z nabytí nemovitosti, nebo zvýšení základní slevy na poplatníka, byť jen a pouze o nárůst inflace. Její letité básnění o zrušení superhrubé mzdy a v realitě neschopnost pro takový náš návrh ve Sněmovně hlasovat je také známá.

Od paní ministryně jsou slova o snižování daní nebetyčná drzost. Každý, kdo sleduje počínání hnutí ANO na ministerstvu financí, vidí jen snahu vymyslet, jak se ještě více dostat do peněženek daňových poplatníků a jak více už tak složitý daňový systém zkomplikovat. Je tragikomické, že o snižování daní mluví při tiskové konferenci, kde obhajuje nespravedlivou a nákladnou další vlnu EET zatěžující aktivní a podnikavé lidi.“

Jan Skopeček

místopředseda poslaneckého klubu ODS
člen výboru pro evropské záležitosti PS PČR
poslanec PČR
ekonomický expert ODS