4. února 2020

Události, komentáře: Nejasnosti kolem exministra

(ČT 24) Exministr Vladimír Kremlík podal trestní oznámení kvůli údajné nabídce úplatku, kterou měl dostat v souvislosti se zakázkou na auditora mýtného systému. Naopak jeho směrem míří trestní oznámení, že se včas policii neozval. A nakonec: trestní oznámení podal i muž, na kterého Kremlík ukázal prstem. Pozvání do Událostí, komentářů ČT24 přijali ministr průmyslu a obchodu a ministr dopravy Karel Havlíček (nestr. za ANO), poslanci Jan Bauer (ODS), Petr Dolínek (ČSSD) a Ondřej Profant (Piráti).

Celý rozhovor s Janem Bauerem můžete zhlédnout na ČT24.

 

Světlana WITOWSKÁ, moderátorka:
Koaliční spor kvůli kauze kolem Vladimíra Kremlíka. Bývalý šéf resortu dopravy za ANO serveru Seznam Zprávy řekl, že v souvislosti se zakázkou na supervizora mýtného systému mu už před Vánocemi advokát jedné firmy nabídl úplatek milion a půl. Tehdejší ministr o tom později informoval BIS. Premiér říká, že o tom nevěděl, a žádost ČSSD o vysvětlení označil za nesmyslnou.

Jana MALÁČOVÁ, ministryně práce a sociálních věcí, místopředsedkyně strany /ČSSD/:
Bývalý ministr Kremlík měl nebo má zákonnou povinnost, pokud měl pocit, že se ho někdo snažil uplatit, tak tuto korupci okamžitě nahlásit.

Andrej BABIŠ, premiér, předseda hnutí /ANO/:
Pan Havlíček ruší jednu IT zakázku za druhou. Tak bych doporučil ČSSD se soustředit na IT, na MPSV je údajně to o miliardu dražší.

Světlana WITOWSKÁ, moderátorka:
Vladimír Kremlík podal včera podle serveru Seznam Zprávy kvůli nabízenému úplatku trestní oznámení. Kauzou se má už pozítří zabývat sněmovní bezpečnostní výbor.

Tomio OKAMURA, místopředseda
Poslanecké sněmovny /SPD/:
Je tam pozván ministr dopravy, zároveň ministr průmyslu Havlíček, je tam svolán také předseda BIS, jsou tam svoláni také lidé z Ministerstva vnitra. A chceme, aby vysvětlili před bezpečnostním výborem právě to, co se děje.

Marian JUREČKA, předseda strany /KDU-ČSL/:
Zase další otazníky, další podezření. To nevrhá dobré světlo na práci této vlády.

Vladimír KREMLÍK, exministr dopravy /za ANO/:
To vůbec nechci komentovat, kdo kdy za mnou přišel, a nechci komentovat žádný jména, protože já jsem žádný jména nikde neuváděl.

Světlana WITOWSKÁ, moderátorka:
Dnes se premiér od Vladimíra Kremlíka distancoval. Připomeňme si ještě jednou jeho slova.

Andrej BABIŠ, premiér, předseda hnutí /ANO/:
Pan Kremlík není ministr, nikdy nebyl v hnutí ANO.

Světlana WITOWSKÁ, moderátorka:
Ještě před tři čtvrtě rokem ale Andrej Babiš zmiňoval kvality tehdy čerstvě vybraného ministra dopravy.

Andrej BABIŠ, premiér, předseda hnutí /ANO/:
Já jsem s ním pracoval v minulosti i jako ministr financí a je to profesionál, je to pracovitý člověk, takže myslím si, že jsem si prověřil dostatečně ty různé informace, které na něj přišly.

Martin ŘEZNÍČEK, moderátor:
A ve studiu Událostí, komentářů vítám první čtveřici hostů, jimiž jsou vicepremiér Karel Havlíček. Dobrý večer.

Karel HAVLÍČEK, ministr průmyslu a obchodu, ministr dopravy /nestr. za ANO/:
Dobrý večer.

Martin ŘEZNÍČEK, moderátor:
A
poslanci, Ondřej Profant, Jan Bauer a Petr Dolínek. Pánové, dobrý večer i vám.

Ondřej PROFANT, poslanec /Piráti/:
Dobrý večer.


Jan BAUER, místopředseda poslaneckého klubu strany /ODS/:
Hezký večer.

Petr DOLÍNEK, poslanec /ČSSD/:
Dobrý večer.

Martin ŘEZNÍČEK, moderátor:
Pane vicepremiére, začněme u vás, jestli dovolíte, vzhledem k tomu, že tady zastupujete vládu. Zastáváte navíc stejný post jako donedávna Vladimír Kremlík. Co byste udělal vy, pokud by se vás někdo pokusil uplatit, oznámil to policii, premiérovi nebo byste poslal esemesku šéfovi tajné služby?

Karel HAVLÍČEK, ministr průmyslu a obchodu, ministr dopravy /nestr. za ANO/:
Ono je vždycky chytré říkat, jak bych to udělal, když už něco takového nastalo, protože samozřejmě taky jsem přemýšlel, jak by se asi člověk zachoval. Já bych to určitě oznámil premiérovi a ohlásil bych to policii.

Martin ŘEZNÍČEK, moderátor:
Takže udělal pan Kremlík chybu, když tak neučinil?

Karel HAVLÍČEK, ministr průmyslu a obchodu, ministr dopravy /nestr. za ANO/:
To neumím říct, jestli udělal chybu, protože samozřejmě já nevím, v jaké situaci to bylo. Já bych to udělal, tak pokud bych měl alespoň nějaký jasný, když ne důkaz, ale něco, co se dá použít podle mého názoru, a teď říkám já, co si myslím, tak možná si nebyl jistý, co vlastně mu kdo jaksi nabídnul, ne, že by to nebylo jasné, co mu nabídnul, pokud nabídnul, ale neměl k tomu třeba důkaz. To znamená, říkal si, tak já někam půjdu. Je otázka, jestli mi to uznají, neuznají. To znamená, on zvolil cestu přes bezpečnostní služby, to znamená, určité míry varoval někoho, kdo by s tím mohl nějakým způsobem dál pracovat.

Martin ŘEZNÍČEK, moderátor:
To se stalo 3 neděle poté, údajně, pokud to víme správně tedy, co měl tuhle nabídku dostat. Takže 3 neděle se rozmýšlel, jestli to je, jestli se ho někdo pokusil uplatit, nebo ne, a pak napíše esemesku šéfovi tajné služby.

Karel HAVLÍČEK, ministr průmyslu a obchodu, ministr dopravy /nestr. za ANO/:
Ta spekulace je správná, ale na špatnou stranu. To znamená, já jsem nebyl v té situaci, vy jste se ptal, co bych ukonal já. Já říkám, vědom si ale samozřejmě té situace, která nastala, že bych to řekl policii a řekl bych to určitě premiérovi.

Martin ŘEZNÍČEK, moderátor:
Tak, pánové, úvodní kolečko, poprosím stručně vaše hodnocení téhle kauzy. Pak se dostaneme k jednotlivým bodům toho později. Pane Profante.

Ondřej PROFANT, poslanec /Piráti/:
Já si myslím, že pan Kremlík je doktorem práv se advokátní praxí nebo zkušeností, takže by asi měl vědět, co v takové situaci dělat. My to považujeme za těžké selhání, proto i kolega Lukáš Černohorský včera podal trestní oznámení, že teda je podezření na to, že se neoznámilo korupční jednání.

Martin ŘEZNÍČEK, moderátor:
My se k tomu dostaneme k tomu konkrétnímu obsahu. Pane Bauere, vaše hodnocení a hodnocení
ODS.

Jan BAUER, místopředseda poslaneckého klubu strany /ODS/:
Teď se rozjela série trestních oznámení, tak mám pocit, že ještě pan Kremlík by mohl dát trestní oznámení na pana premiéra, pan premiér na pana Kremlíka, celé to kolečko by se úplně uzavřelo. Víte, já si myslím, že jsou v podstatě pouze 2 varianty, co si o tom člověk může myslet, a jenom říkám dopředu, že obě 2 varianty jsou špatné. Buď vám tady nebo nám celé veřejnosti pan premiér, pan současný ministr nebo pan minulý ministr lžou. Anebo všichni tito prakticky vůbec neví, co se ve státě děje. Jenom chci říct, že jsem se teď dostal ke korespondenci, dokonce už z 20. 5. loňského roku se sešla BIS, sešlo se Ministerstvo vnitra, upozorňuji, a Vojenské zpravodajství a ty se domlouvaly na tom, jakým způsobem se celá ta zakázka má dělat. Tady si myslím, že dopředu všichni byli informováni o tom, v jakém režimu, mimo jiné se domluvily, že ten režim bude důvěrný, v jakém režimu se ty zakázky budou dělat. A já mám pocit, že pan premiér nevěděl ani, jestli ta zakázka se odehrává, nebo neodehrává. To znamená, já mám opravdu velký pocit, že tady dnes začíná tradice lhaní v České republice. A celá ta věc je od počátku nejenom v rámci tohoto tendru, ale od počátku vlastně tendrování i toho mýtného systému mimořádně podivná.

Martin ŘEZNÍČEK, moderátor:
Jestli začíná tradici lhaní, tak jsme na tom ještě možná docela dobře jako republika. Pane Dolínku, váš názor.

Petr DOLÍNEK, poslanec /ČSSD/:
To je jednoduché, když jsem byl v pozici náměstka v Praze a v dozorčí radě dopravního podniku jsem našel podklady, které jsem si myslel, že vedly, že mohl být spáchán trestný čin v oblasti odpadu, nakládání s odpady, tak jsem šel a druhý den jsem to oznámil na policii. A nakonec policie s tím naložila po svém. Ta kauza je úplně něco jiného, nebudu ji tady zmiňovat nějaké výsledky, ale udělal jsem to, šel jsem to... je to hodina a půl práce, nahlásíte, co víte, předáte dokumenty, které máte, a jdete od toho. Já chápu v případě, že nebyl jsem u toho jednání, ale ono se to špatně prokazuje samozřejmě. Ale asi pro čistotu svědomí a systému je lepší to udělat. Ale zase, jak už bylo řečeno, pan bývalý ministr je zároveň advokát, tak asi všechno váží 3× jinak, ale myslím si, že běžný zastupitel nebo
poslanec by měl konat tak, že když má ten pocit, tak to jde udělat. Od toho ostatně ze svých daní platíme policii, potažmo státní zastupitelství.

Martin ŘEZNÍČEK, moderátor:
Všichni dostanete ještě prostor k tomu, abyste vysvětlili svoje postoje. Světlana má teď hosta, který vlastně stál na počátku téhle kauzy.

Světlana WITOWSKÁ, moderátorka:
Naším hostem je Janek Kroupa, novinář serveru Seznam Zprávy, autor té reportáže, která všechno to odstartovala. Pane Kroupo, kdo tady lže? Nemyslím tady. Kdo tady lže v České republice v téhle kauze?

Janek KROUPA, investigativní novinář Seznam Zprávy:
Já nevím, pánové si pletou jednu věc a pletou si ji teda všichni, že oni mají něco dokazovat. Když se děje korupce. Od toho je policie. A to je ten základní princip celého tohohle příběhu. Ve chvíli, kdy tam došlo k nějakému podezření z trestného činu, tak nejde od toho svědka, že by měl něco dokazovat. Ale mají nicméně něco dokázat policisté. Tady v tomto případě si pan Kremlík zřejmě myslel, že to udělá tajná služba. Ta toho asi moc neudělala a dopadlo to, jak to dopadlo.

Světlana WITOWSKÁ, moderátorka:
Za jakých okolností vznikla ta nahrávka ze Špindlerova Mlýna? Ona je z 1. února, je tam na ní Vladimír Kremlík a taky advokát, o kterém byla řeč. Jak jste k ní přišli?

Janek KROUPA, investigativní novinář Seznam Zprávy:
My jsme chtěli opatřit důkaz. Čili my jsme to samozřejmě nahráli s vědomím pana Kremlíka. A nahráli jsme to na naše nahrávací zařízení, protože jsme chtěli vědět, jestli ještě v té situaci existuje šance nějaký důkaz opatřit. Víte, celá ta zakázka...

Světlana WITOWSKÁ, moderátorka:
A on se na vás pan Kremlík obrátil?

Janek KROUPA, investigativní novinář Seznam Zprávy:
Ne, to on se na mě neobrátil, já jsem si ho našel. Ale to je jiný příběh. Ale víte, od začátku celá ta věc se odehrávala v nějakém časovém presu a ten časový pres nebyl dán jenom tím, že Andrej Babiš vyhodil pana Kremlíka týden po tom, co on to oznámil podezření z korupce, z vlády. Čímž samozřejmě ztížil potenciální dokazování, ale to celé dokazování té případné korupce bylo limitováno tím, než pan Havlíček nebo někdo jiný zruší zakázku, v rámci které ten úplatek měl padnout. A to se stalo v pondělí. Mně ve chvíli, kdy jsem to začal dělat, bylo jasné, že tahle věc jako nastane velmi rychle, takže bylo nutné začít důkazy opatřovat hned. Tak jsme to udělali.

Světlana WITOWSKÁ, moderátorka:
A máte pocit, že máte jasný důkaz o tom, že tam nějaká nabídka na úplatek byla, nebo ne? Protože z toho, co já jsem slyšela, co vy jste nahráli, to úplně jasné není.

Janek KROUPA, investigativní novinář Seznam Zprávy:
Ne, je to fragment důkazů. Je zjevné, že mezi těmi pány je vztah, je zjevné, že pan Kremlík to tam pojmenovává velmi jasně, on to říká naprosto jednoznačně, a ta protistrana nereaguje, tak jak reaguje normální slušný člověk ve chvíli, kdy mu někdo začne říkat: Hele tys mi vlastně nabízel nějaké peníze. Tak logicky, vy byste asi reagovala, já bych reagoval, tak říci: Co to melete, člověče. Nic takového nestalo. Čili z mého pohledu to nevím, jestli to je dostatečný důkaz pro trestní řízení, ale je to fragment do skládanky a z mého pohledu je to fragment důležitý.

Světlana WITOWSKÁ, moderátorka:
Vy jste neuvažovali o tom, že se obrátíte na policii? Když jste zjistili, že existuje nějaké podezření o nabídce úplatku, šli jste pořídit důkaz, nepřemýšleli jste o tom, že s tím vy sami půjdete na policii a řeknete: Tak...

Janek KROUPA, investigativní novinář Seznam Zprávy:
My jsme s tím šli, my jsme to oznámili samozřejmě.

Světlana WITOWSKÁ, moderátorka:
A?

Janek KROUPA, investigativní novinář Seznam Zprávy:
Vy to víte. Pánové to vědí, my jsme to oznámili všem, policie to ví taky.

Světlana WITOWSKÁ, moderátorka:
Ale sami jste trestní oznámení nepodávali.

Janek KROUPA, investigativní novinář Seznam Zprávy:
My jsme to zveřejnili. To je forma podání trestního oznámení samozřejmě.

Světlana WITOWSKÁ, moderátorka:
A teď mi řekněte, o co tu jde, o co, koho komu.

Janek KROUPA, investigativní novinář Seznam Zprávy:
No, celé to vlastně začalo tím podivným tendrem na e-shop. Nejdřív se všichni tvářili, že se jedná o nějaký e-shop, který je strašným způsobem předražen. A na začátku to opravdu vypadalo, e-shop za 400 milionů je naprostá hloupost. Ve chvíli, kdy jsme začali pátrat trošku víc o tom, co je v pozadí toho e-shopu, tak se ukázalo, že to není žádný e-shop, že e-shop je jenom malý segment celé té zakázky, ale ta zakázka má daleko jiné parametry. Dneska už o té zakázce víme, že měla fotit řidiče, že měla fotit auta, že měla fotit registrační značky...

Světlana WITOWSKÁ, moderátorka:
K tomu se ještě dostaneme.

Janek KROUPA, investigativní novinář Seznam Zprávy:
Jinými slovy, nabízí se, jestli vyhození pana Kremlíka za něco, co ve skutečnosti bylo jinak, jestli to nebyl zástupný důvod. Ptáme se, jaký jako zástupný důvod k čemu.

Světlana WITOWSKÁ, moderátorka:
A kdo by měl ten důvod mít?

Janek KROUPA, investigativní novinář Seznam Zprávy:
Tohle je jako nějaká časová souvislost.

Světlana WITOWSKÁ, moderátorka:
A kdo by chtěl podle vás vyhodit pana Kremlíka?

Janek KROUPA, investigativní novinář Seznam Zprávy:
Vyhodil ho Andrej Babiš no, takže...

Světlana WITOWSKÁ, moderátorka:
Takže, tak. A Martine, teď je to zase na vás.

Martin ŘEZNÍČEK, moderátor:
Napsal jsem několik stránek poznámek a nevím, k čemu se dostat dříve. Děkuju a my se dostaneme ještě k dalším zjištěním pana Kroupy. Pane vicepremiére, řešil jste přímo s panem Kremlíkem údajný pokus o úplatek, nebo ne?

Karel HAVLÍČEK, ministr průmyslu a obchodu, ministr dopravy /nestr. za ANO/:
Neřešil.

Martin ŘEZNÍČEK, moderátor:
Zajímá vás to?

Karel HAVLÍČEK, ministr průmyslu a obchodu, ministr dopravy /nestr. za ANO/:
Zajímá mě to samozřejmě s ohledem na to, co nastalo, ale já když to slyším, tak jako to, mně se to zdá prostě, pan Kroupa dělá detektiva Štiku, a navíc prostě ještě jako neúspěšného...

Martin ŘEZNÍČEK, moderátor:
Pojďme po částech. Vy jste jeho nástupce, vy jste vicepremiér, jste zároveň ministrem dopravy. Pokud se tady něco stalo v souvislosti s předchozím šéfem toho úřadu, já předpokládám, že by vás to mělo zajímat...

Karel HAVLÍČEK, ministr průmyslu a obchodu, ministr dopravy /nestr. za ANO/:
Mě to zajímá, ale samozřejmě s tím můžu dělat? Ale mně prostě se zdá naprosto šílené to, že já rozumím panu Kroupovi v tom, že je to novinář, investigativní novinář, že potřebuje reportáž, že teď dává dohromady různé teorie, které prostě nějakým způsobem skládá. Ale to, že se udělá nějaká akce prostě někde šitá horkou jehlou, někde já nevím ve Špindlerově Mlýně nebo v Krkonoších, to, že si tam to vzájemně nahrajou. Proč se to nedalo policii, proč se to neudělalo profesionálně? Proč se to takhle zbastlilo? No to je přece neuvěřitelný. To je medvědí služba, kterou pan Kroupa panu Kremlíkovi udělal v tomhle.

Martin ŘEZNÍČEK, moderátor:
Pane vicepremiére, můžete vyloučit, že tady existoval nějaký zástupný důvod pro propuštění pana Kremlíka?

Karel HAVLÍČEK, ministr průmyslu a obchodu, ministr dopravy /nestr. za ANO/:
Stoprocentně neexistoval. Tady se dokonce dávají dohromady 2 zakázky, které spolu souvisí relativně málo. Jedna věc je to, čemu se říká e-shop, on to teda není e-shop, on je to docela robustní informační systém, který by měl nějakým způsobem vyhodnocovat, jestli někdo zaplatil či nezaplatil dálniční známku. Tady se dává dohromady opět prostě jakási fantasmagorie, to, že tam byla mimořádná hra bezpečnostních služeb, že se tam zadala řešení takové, že to bude fotit prostě paní Vomáčkovou, pana Vomáčku a tak dále. Fotí to značku tím, že to vyfotí samozřejmě to auto v čele, tak je možné teoreticky, že si někdo někdy v čase vezme úplně stejně, jako když já projíždím a prostě chytne mě někdo, dostanu pokutu, to znamená, tady...

Martin ŘEZNÍČEK, moderátor:
Pane vicepremiére, my se dostaneme k té podstatě. Pojďme se podívat na ten úplatek nebo ten údajný úplatek jako takový. Podle pana Kremlíka mu šéf BIS měl slíbit, že premiéra o tom nabídnutém úplatku bude informovat, víte o tom, jestli premiér byl informován, nebo ne?

Karel HAVLÍČEK, ministr průmyslu a obchodu, ministr dopravy /nestr. za ANO/:
Mám informace, že nebyl informován. Ale já nepracuji, prosím vás pěkně s panem Koudelkou, myslím tím šéfem BIS, prostě na denní bázi o tom, koho informuje a koho ne, předpokládám, že prostě to jsou taky informace, které by se neměly vynášet někde dál.

Martin ŘEZNÍČEK, moderátor:
To setkání ve Špindlerově Mlýně na vás nepůsobí nějak podezřele?

Karel HAVLÍČEK, ministr průmyslu a obchodu, ministr dopravy /nestr. za ANO/:
Setkání ve Špindlerově Mlýně na mě působí mimořádně podezřele ve smyslu toho, že to je divné. To znamená, jestliže pan Kroupa oslovil pana Kremlíka a on mu naznačil anebo prostě nevyvrátil to, že nějaký úplatek byl...

Martin ŘEZNÍČEK, moderátor:
Nechme pana Kroupu stranou...

Karel HAVLÍČEK, ministr průmyslu a obchodu, ministr dopravy /nestr. za ANO/:
Ne, ale to je důležité...

Martin ŘEZNÍČEK, moderátor:
... tohle by se asi nestalo, pokud by pan Kremlík nesouhlasil a nechtěl se sám sejít s panem Janouškem, jestli se nepletu.

Karel HAVLÍČEK, ministr průmyslu a obchodu, ministr dopravy /nestr. za ANO/:
Já tomu rozumím. Ale proč tedy u toho nebyla policie? Já rozumím tomu, že mně někdo třeba nabídne úplatek, že jsem si nepoznamenal nebo nemám důkaz na to, že my ho nabídnul. Byl v to přesvědčený, že tam byl, možná mu to napsal na papír, to nevím. Ale poté tedy...

Martin ŘEZNÍČEK, moderátor:
Proč to pan Kremlík neřekl dříve té policii? On mohl tu iniciativu, 3 neděle trvalo, než...

Karel HAVLÍČEK, ministr průmyslu a obchodu, ministr dopravy /nestr. za ANO/:
Tak on to zřejmě řekl těm službám. To znamená, tady s panem Kroupou souhlasím...

Martin ŘEZNÍČEK, moderátor:
Po třech nedělích.

Karel HAVLÍČEK, ministr průmyslu a obchodu, ministr dopravy /nestr. za ANO/:
Ano tak dobře, tak jako, řekl to těm službám, to znamená měl obavu o to, aby skutečně z toho nebyl nějaký problém, řekl to službám. Ale jestliže už se tady chystá někoho takzvaně odchytit, proč se to nedělá s policií? Proč se to dělá tímhle způsobem? Panu Kroupovi rozumím, proč to chce. Panu Kremlíkovi v tomhle trošku méně. Ale hlavně jak zde říká pan Kroupa, dostal teda pana Kremlíka do dost svízelné situace, protože kdyby tam byl profesionál a kdyby to nezbastlili tímhle způsobem, tak dneska mohlo být všechno jasné.

Martin ŘEZNÍČEK, moderátor:
Pane Dolínku, jak na vás tahle situace působí jako koaličního partnera? Neznepokojuje vás, co se děje v hnutí ANO?

Petr DOLÍNEK, poslanec /ČSSD/:
Samozřejmě kdyby nebyly problémy a více se pracovalo, je to vždycky fajn. Ale na druhou stranu zrovna pan vicepremiér určitě u těch problémů nebyl a netvoří je. A naopak si myslím, že za poslední týdny jsme našli poměrně společnou notu na téma, jak v energetice, tak samozřejmě i v silnicích a dopravě.

Martin ŘEZNÍČEK, moderátor:
Dobře, co konkrétně v téhle věci budete chtít od premiéra, od hnutí ANO slyšet?

Petr DOLÍNEK, poslanec /ČSSD/:
Ta věc je jednoduchá, tady je potřeba nějaká tlustá čára. Jedna věc je práce pana stávajícího ministra, na to měla jasný názor, radši rozdělit dvě funkce mezi 2 lidi, ale pan premiér si vybral nějakou cestu, my to plně respektujeme. A ta tlustá čára se musí držet, pan vicepremiér musí mít šanci pracovat. A samozřejmě pan premiér se musí postavit k minulosti, to je samozřejmé. Já bych také uvítal, kdyby pan Kroupa, ono se to v minulosti stalo, že spolupracovali, kromě toho, že tam byli novináři i s policií. A asi by to bylo jednodušší, ale zase vím, že to není standardní postup novinářský, každý si jede ten svůj píseček a on...

Martin ŘEZNÍČEK, moderátor:
Nechme novinářskou stránku vedle. Světlana dostane prostor, aby se zeptala pana Kroupy... Mě teď zajímá ta politická věc.

Petr DOLÍNEK, poslanec /ČSSD/:
Ale já musím říct, že vlastně… je to celé podivné. Jak se vůbec mohlo stát, že SFDI tyto zakázky vyhodnotilo, doneslo a udělalo, jak se mohlo stát, že ministr to poradě vedení nezastavil zavčas bývalý. Jak se vůbec mohl stát, že to došlo k tomu, že mu někdo teoreticky asi nabízel úplatky. Tam už je prostě nějaká skluzavka, která se zřejmě musela rozjet někdy v září, v říjnu. A my teď vidíme jenom ten konec té skluzavky. A je to celé špatně. A já tady musí za koaličního partnera hodnotit pozitivně, že pan premiér alespoň zasáhl tou formou, že nahradil ministra. A jak já říkám, tu tlustou čáru, tam prosím držme a nechme pana ministra pracovat, protože my tady chceme 1. ledna příštího roku mít funkční systém na úrovni minimálně Rakouska. A na to potřebujeme taky, aby se to odpracovalo. Ale zároveň já jako koaliční partner budu žádat, aby pan premiér se k tomu nestavěl, jak to dneska předvedl. Ale aby opravdu někoho pověřil, a to nemusí dělat on a jeho tým, ale někoho, kdo řekne ve finále společnosti pravdu. Protože asi co se očekává, není, že někdo půjde teď sedět, protože se neví za co, ale že někdo řekne, co se opravdu stalo. A nejenom o tomto úplatku teoreticky, jestli se stal, nestal, ale o tom, co se vůbec vlastně dělo poslední tří měsíce kolem dálnic, protože to je celé divné.

Martin ŘEZNÍČEK, moderátor:
I my se toho tady samozřejmě kontinuálně snažíme dobrat. Nebo minimálně verzi té pravdy, když už ne pravdu jako takovou. Pane Profante, váš
poslanec Lukáš Černohorský, jak už jste zmínil před chvílí, podal trestní oznámení, pokud se pan Kremlík, ředitel BIS nebo premiér o nabídce dozvěděli, neřekli to policii, tak se podle něj mohl dopustit neoznámení trestného činu. Jak moc ale pan Černohorský zná právo, pane Profante? Protože existuje zákon o zpravodajských službách z roku 94, pokud se nepletu, který praví, že služba nemusí předat informaci státním nebo policejním orgánům, pokud by to ohrozilo důležitý zájem sledovaný příslušnou službou.

Ondřej PROFANT, poslanec /Piráti/:
Rozumím. To má 2 roviny. Za prvé, my to nepodáváme na tajnou službu nebo na pana Koudelku. Pan Černohorský samozřejmě spolupracoval s našimi experty, takže já si myslím, že to bude dobře. A zbytek prostě...

Martin ŘEZNÍČEK, moderátor:
Takže na koho to je… tohle informace byla taková...

Ondřej PROFANT, poslanec /Piráti/:
No na podezření ze spáchání...

Martin ŘEZNÍČEK, moderátor:
… máme tady skupiny lidí, kteří o tom mohli potenciálně, neříkám, že...

Ondřej PROFANT, poslanec /Piráti/:
Já myslím, že to není určený, na koho to přesně je, protože to policie musí vyšetřit. Policie je tu od toho, aby zajistila ty důkazy. A zeptala se. Policie může přijít a vzít si nahrávky. Nebo vyslechnout svědky, získat jiné důkazy třeba finančního, účetního charakteru a podobně. Což my samozřejmě nemůžeme. A teda nevíme.

Martin ŘEZNÍČEK, moderátor:
A pro vás tady není dostatečné to, že ministr dopravy tehdy ještě pan Kremlík to oznámil BIS, pokud je to pravda?

Ondřej PROFANT, poslanec /Piráti/:
Já jsem teda přesvědčen, že celá ta zakázka nikdy neměla být v žádném utajeném režimu, že tady BIS a jejich další partneři ze zpravodajské komunity zneužívají tohoto principu ke krytí velmi špatně udělaných zakázek. A k absolutně zbytečnému množení...

Martin ŘEZNÍČEK, moderátor:
Kdyby šlo o ten údajný úplatek, nikoliv o ten...

Ondřej PROFANT, poslanec /Piráti/:
Kdyby od začátku nám jasně řekli, o co jim jde, o co se snaží. V současnosti už jsem od nich slyšel 4 různé verze. Jo, tak to je opravdu absurdní.

Martin ŘEZNÍČEK, moderátor:
Pane Bauere, slyšel jste pana Kroupu, slyšel jste i své kolegy. Vaše reakce.


Jan BAUER, místopředseda poslaneckého klubu strany /ODS/:
Já se jenom musím pousmát, když jsem slyšel pana kolegu Dolínka, protože zatím jsem měl pocit v tomto volebním období, že nejodvážnějším činem České strany sociálně demokratické je, že svolá své nejvyšší vedení nebo nejužší vedení a pak neudělají vůbec nic, takže teď žádají o vysvětlení. Toho jsme byli svědky celé 2 roky. Na druhou, když poslouchám pana ministra, tak musím teda říct, že to je v přímém přenosu boj hnutí ANO s vlastní korupcí a s vlastní neschopností, protože to, co předvádí mimo jiné teda na tomto resortu, je neuvěřitelné. A já si myslím, že diváci...

Martin ŘEZNÍČEK, moderátor:
Co konkrétně máte na mysli?


Jan BAUER, místopředseda poslaneckého klubu strany /ODS/:
Mimo jiné prostě celá ta kauza, trestní oznámení, která sleduje trestní oznámení. Já jsem dokonce přesvědčen, a už v té politice jsem nějaký pátek, že jsem nezažil nikdy, aby nějaký resort byl tak na kolenou, jako je Ministerstvo dopravy. O tom jsem hluboce přesvědčen. Já dokonce chci zítra na hospodářském výboru iniciovat, že bychom se měli domluvit a udělat nějakou exkursi nebo návštěvu Ministerstvo dopravy, protože já to nechci mít za zlé panu ministrovi, on se opravdu chová jako na dobytém území, což k jeho cti je právem každého vítěze voleb a někoho, kdo chce vládnout. Ale já bych chtěl jenom upozornit, že se chová jako na dobytém území. To území bylo 6 let ovládané hnutím ANO. Prostě to je jejich odpovědnost. Oni ty resorty řídili, oni mají všechno, veškeré odpovědnosti. A když dneska slyším, že se budou dělat výběrová řízení na všechny náměstky, audity limitních a podlimitních zakázek, audity všech 15 zřizovaných organizací, personální čistky a tak dále, tak samozřejmě v určité míře na tom každý, kdo přijde na ministerstvo, právo. Ale prostě oni to vedli velmi špatně 6 let. Já bych chtěl vidět opravdu, kdo dneska na tom ministerstvu zůstává, kdo tam vlastně pracuje, a hlavně, kdo všechny ty problémy a hlavně ty úkoly, které si vyčítaly, tam bude personálně řešit, protože to ministerstvo, opakuji, je úplně na kolenou.

Martin ŘEZNÍČEK, moderátor:
Pane vicepremiére, velmi krátká reakce, abychom mohli postoupit dál a dostat se k té věcné záležitosti.

Karel HAVLÍČEK, ministr průmyslu a obchodu, ministr dopravy /nestr. za ANO/:
Radši se bavme, protože toto je fakt úplně apolitická diskuse. To je právě ten rozdíl mezi námi, vy už jste v té politice hodně dlouho, já na to nahlížím úplně jiným způsobem. To je politická rétorika, jak je všechno na kolenou, jak je všechno špatně, jak je dobyté území a tak dál. Prostě Ministerstvo dopravy funguje, jako fungují ostatní resorty, ale tím, že tam protéká 150 miliard korun, tím, že tam samozřejmě se dělají výběrová řízení jedno za druhým, tak musí být pod daleko větším ostrohledem. To znamená, ano, v minulém roce se podařilo vybudovat 35 km dálnic, to přece vůbec není špatné, a to, že se dneska prověřují některé věci, to je přece normální věc, a to, že tam třeba se objeví něco, co nebylo v pořádku, tak já to nedělám politicky, prostě dělám to věcně. Tak prostě se to řeší, to je všechno. A to byl i ten důvod, proč odešel pan kolega Kremlík. Tam fakt za tím není žádná prostě mimořádná hra nikoho dalšího. Prostě ta zakázka nevyšla, padni komu padni, výsledkem bylo to, že prostě bylo zbastlený prostě ten informační systém na ty známky, nebyly zatím žádné mimořádné tajné služby, nic jiného. Ano, byla část v bezpečnostním režimu, protože taky tady někdo musí chrání bezpečnost občanů, musí tady chránit bezpečnost úřadu. Musí tady chránit bezpečnost prostě státu. A oni se tam daly určité požadavky, které víceméně byly spojeny hlavně s tím, aby byly chráněna jejich auta, to je všechno. Nic víc, nic míň.

Martin ŘEZNÍČEK, moderátor:
Tak my tyhle věci rozebereme a ještě předtím Světlana a Janek Kroupa.

Světlana WITOWSKÁ, moderátorka:
Já musím nechat asi pana Kroupu reagovat na to, co tu zaznělo. Pan Havlíček říkal, že jste to zbastlili a že jste udělali panu Kremlíkovi medvědí službu. Řekněte mi, věděl podle vás Andrej Babiš o tom, že pan Kremlík se obrátil na BIS?

Janek KROUPA, investigativní novinář Seznam Zprávy:
Podívejte, Andrej Babiš je předsedou té takzvané protikorupční vlády. Umíte si představit, že v protikorupční vládě, protikorupční ministr dostane korupční nabídku a nechá si to pro sebe. Ale dobře, řekněme, že se to stalo. A jde teda za šéfem tajné služby, šéf tajné služby to potvrdí, že za ním pan Kremlík přišel, přišel za ním čtrnáctého. Logickým adresátem a zákonným adresátem zpráv šéfa tajné služby a tajné služby je premiér. Že by premiérovi neřekl informaci, že jeho ministr dostal korupční nabídku? Já navíc vím, že pan Koudelka pana premiéra o tom informoval a pan premiér mu v té věci údajně měl říct, že má zelenou. Nevím, sice k čemu, protože tajná služba není v postavení, že by mohla cokoliv vyšetřovat. Nicméně policie potvrdila, tuším, včera nebo předevčírem, že se tou věcí v nějaké míře zabývá, což je zajímavá okolnost. Já chápu, že pan Havlíček toho má hodně a plete se mu to dohromady. My jsme nepostupovali v rozporu s policií, policie měla mnoho času něco udělat. Já nejsem od toho, abych policii řídil a vodil za ručičku. Já jsem od toho, abych zjistil, jak to je, a to zveřejnil.

Světlana WITOWSKÁ, moderátorka:
Bude pokračování?

Janek KROUPA, investigativní novinář Seznam Zprávy:
Asi bude pokračování, nebojte.

Světlana WITOWSKÁ, moderátorka:
A ještě mi řekněte, když se podíváme na tu zakázku jako takovou. Mluvil pan Havlíček o tom jenom, že ten systém vyfotí přední sklo toho auta. Uměl ten systém něco víc? Měl umět něco víc?

Janek KROUPA, investigativní novinář Seznam Zprávy:
No ten systém měl umět mnohem víc. Ten systém měl umět přehledové fotografie. Měl je umět do dvou minut, přenést na server, což byla podmínka zpravodajské služby, mimochodem to bylo, to je z té nahrávky toho advokáta, který mimochodem jako právník tu zakázku spoluposuzoval nebo jeho kancelář. Zároveň víme, že zpravodajská služba měla mít 24hodinový přístup k celé té databázi a mohla si z toho vyzobávat nebo si to stáhnout celé. Pan Havlíček v dobré víře prozradil, že ten systém je stejný jako na letišti. Inu, na letišti mají skenovací systém, dokonce spojený s rozpoznáváním obličeje. O tom se psalo už asi 6 měsíců zpátky. Já nejsem od toho, abych říkal, že to je špatně, nebo že to je dobře. Ve slušné společnosti se ale podobné rozhodování neděje v rámci skryté a utajené části jakési zakázky. Ale podobné rozhodování se děje v Parlamentu.

Světlana WITOWSKÁ, moderátorka:
To je od pana Kroupy všechno. Pánové, můžete pokračovat. Pane Kroupo, děkuju vám a budeme sledovat pokračování vaší kauzy. Díky.

Janek KROUPA, investigativní novinář Seznam Zprávy:
Příjemný večer.

Martin ŘEZNÍČEK, moderátor:
Opět je tady několik bodů. Jedno tvrzení proti tvrzení ohledně toho, co premiér věděl, nebo nevěděl. Nabízí se jedna věta z americké historie o tom, co prezident věděl a kdy to věděl. Nicméně, pojďme se podívat věcně na tu záležitost jako takovou. Pan Kremlík potvrdil, že část zakázky skutečně byla utajená. Co říkáte, pane vicepremiére, na to, co říkal pan Kroupa? To znamená, že pokud měla BIS zájem nebo nějaká jiná další služba na těch konkrétních věcech, které se týkají onoho sledování, tak se to mělo probrat v Parlamentu veřejně. Je tohle to cesta, nebo není to cesta?

Karel HAVLÍČEK, ministr průmyslu a obchodu, ministr dopravy /nestr. za ANO/:
To by přece nedávalo smysl ve smyslu toho, když potřebují prostě mít určitou informaci tak, aby nerozpoznali třeba jejich auta, od toho je to bezpečnostní služba. A rozumím panu Kroupovi, že po tom fiasku prostě té reportáže, kdy místo aby tady odchytli zloděje, tak ve finále prostě přitížili panu Kremlíkovi, že jim to nevyšlo, že bohužel neřekl v té situaci: ano, já jsem tedy vám dával určitou nabídku. Což si myslím, že bylo úplně utopické se domnívat, tak dneska se prostě chytají všichni záchranného stébla, ta reportáž prostě nedopadla investigativně tak, jak dopadnout měla.

Martin ŘEZNÍČEK, moderátor:
Pojďme se vrátit zpátky...

Karel HAVLÍČEK, ministr průmyslu a obchodu, ministr dopravy /nestr. za ANO/:
A dneska se kolem toho točí všechno možné, co se...

Martin ŘEZNÍČEK, moderátor:
Prosím věcně, pane vicepremiére, pojďme k tomu co, tedy přesně BIS chtěla.

Karel HAVLÍČEK, ministr průmyslu a obchodu, ministr dopravy /nestr. za ANO/:
Ale tak já nemůžu říct, když je to v režimu utajeném, co chtěla BIS. Já můžu říct, že její požadavek nevybočoval za prvé ze zákona. A za B, smyslem bylo to, aby měla ochráněna zejména vlastní auta. To znamená to, že když někdo někoho vyfotí, to auto, zná tu espézetku, a přece jenom je tam elektronická stopa, což samozřejmě rozdíl mezi tou papírovou novou vinětu, která by tam byla, tak aby ta vozidla, které jsou bezpečnostních služeb, byla chráněna. Nic více, nic méně. Toto není úplně nelogický požadavek. A přece žijeme v elektronické době a stejně tak nás skenují, když děláme prostě přestupek za rychlost. A svým způsobem je to dohledatelné.

Martin ŘEZNÍČEK, moderátor:
Ale měla... ano, ano.

Karel HAVLÍČEK, ministr průmyslu a obchodu, ministr dopravy /nestr. za ANO/:
Tak co na tom hledáme divného. Ale to je důležité...

Martin ŘEZNÍČEK, moderátor:
... mě zajímá, jestli ten systém měl umět sledovat civilní auta a posádky vozu, případně je rozpoznávat. Měl nebo ne?

Karel HAVLÍČEK, ministr průmyslu a obchodu, ministr dopravy /nestr. za ANO/:
Ne, auta, espézetku. A jestli zaplatil, nebo nezaplatil. Tečka.

Martin ŘEZNÍČEK, moderátor:
A ve vztahu k BIS? Vy říkáte, k chránění svých vlastních aut. Mě zajímá, jestli BIS měla mít v nastavení tohohle systému automaticky přístup k jakékoliv espézetce, která projde nějakou konkrétní branou... Pod fotografií...

Karel HAVLÍČEK, ministr průmyslu a obchodu, ministr dopravy /nestr. za ANO/:
BIS si ze zákona můžete vyžádat celou řadu věcí. Co si může vyžádat, to si prostě řekne BIS.

Martin ŘEZNÍČEK, moderátor:
To chci zjistit. Mě zajímá, co v tom mělo být.

Karel HAVLÍČEK, ministr průmyslu a obchodu, ministr dopravy /nestr. za ANO/:
Ano, ale to je stejné jak na tom letišti nebo kdekoliv jinde. Pokud BIS má někde problém, řeknu příklad, prostě někoho chytají a je zřejmé, že vás sejmuly kamery ve smyslu toho, že jste udělal dopravní přestupek, tak má možnost si to stáhnout, to má možnost tohohle systému, to má možnost letiště, čehokoliv jiného. To je přece úplně normální. Jak jinak by to tedy měli dělat? Ale rozhodně primárním cílem nebylo to, že se budou šmírovat lidé. Primárním cílem je jednoznačně sledovat espézetky a v momentě, kdy by byla nějaká mimořádná situace, tak do toho systému pochopitelně ta policie nebo služby prostě můžu. To přece není nic mimořádného.

Martin ŘEZNÍČEK, moderátor:
Já jenom chci od vás vysvětlení, jestli co to mělo skutečně být, protože kolem toho, jak vidíte, okolo toho je spoustu neznámých. Pane Dolínku, ptal se svého stranického šéfa pana Hamáčka, ministra vnitra, jaký tedy sledovací systém v tom měl být, neměl být a tak dále?

Petr DOLÍNEK, poslanec /ČSSD/:
Já nesedím ve vládě, takže neznám detaily. Vláda se rozhodla pro nějaký systém, respektive v tajném režimu, takže logicky nemůžu říct všechno. Ale víte, ono je naprosto v pořádku a já naopak myslím, že pan vicepremiér by, nevím, co všechno ví, nebo neví, ale měl najít odvahu a říct, že je v pořádku, aby v krizových situacích měly pravomoci jakékoliv bezpečnostní složky zasáhnout. Já nechci zmiňovat tu nešťastnou situaci v Ostravě, která se stala před několika týdny. A vezměte si, kdyby se po dálnici rozhodl unikat ten pán, co tam postřílel ty nebohé lidi v té ordinaci, tak přece budeme rádi za každou kameru, která identifikuje cokoliv. A kdyby oni měli kvalitní fotku, oni se sice spletli, ale potom měli tu správnou a dokázali ho identifikovat na nějakému šedesátém osmém kilometru někde nějaké dálnice, tak asi celá společnost bude tleskat. Takže já myslím, že je správně, aby v krizových situacích ten systém byl velmi efektivní, navíc mezinárodní terorismus naštěstí nezasahuje Českou republiku, ale bohužel co není jedno, může být. Takže ten systém má být efektivní, a když na to stát dává peníze, tak má být funkční. Druhá věc je, a to je asi důležité, aby nám nejenom pan vicepremiér a pan druhý vicepremiér také řekl i v příštích týdnech na patřičný výborech, mě zajímá hospodářsky jako pana kolegu, nás zajímá efektivita toho systému. A na těch bezpečnostních, aby řekli, že je garantováno, že není možné, aby řadový policista si vytahoval z těchto systémů údaje. Musí být nějaká kontrola.

Martin ŘEZNÍČEK, moderátor:
Ano, rozumím.

Petr DOLÍNEK, poslanec /ČSSD/:
A ještě bych chtěl zmínit jednu klíčovou věc. V Praze je několik systémů kamerových v různých dimenzích a řada z těch kamerových systémů již nyní umí to, o čem se tady bavíme, že by toho se umělo na dálnicích.

Martin ŘEZNÍČEK, moderátor:
Ano, já vím.

Petr DOLÍNEK, poslanec /ČSSD/:
A za posledních 5, 6 let ...

Martin ŘEZNÍČEK, moderátor:
Ale technologická možnost je jedna věc. Využívání toho je věc druhá.

Petr DOLÍNEK, poslanec /ČSSD/:
Neunikla, jediná informace neunikla, jediná.

Martin ŘEZNÍČEK, moderátor:
Pane Bauere, váš pohled na tenhle ten klasický střet mezi bezpečností a osobní svobodou?


Jan BAUER, místopředseda poslaneckého klubu strany /ODS/:
Víte, pane ministře, jestli chcete srovnávat systém rámový na letištích, kde se chrání buď vnitřní nebo vnější hranice Schengenu s tím systémem, který má především kontrolovat dálniční známky, tak to je pro mě jako neuvěřitelný srovnání. Jako tak takhle to chcete dělat? Budoval se především systém, aby se monitorovalo zaplacení dálničních známek a myslím si, že občané České republiky mají právo vědět, jestli náhodou v rámci této akce se do toho nepřipletly nějaké další bezpečnostní prvky, které jsou oprávněné, já tomu rozumím. Ale já mám pocit, že se mohlo jít taky nad rámec toho, co v zákoně a že právě někteří lidé mohou mít pocit špiclováni. O ničem jiném to není, a proto jsem tady na začátku říkal, že nám tady pravděpodobně začíná éra lhaní, protože vy byste neměl udělat nic jiného, než toto těm občanům vysvětlit, jestli jsou špiclováni nebo nejsou a jestli to je v souladu se zákonem nebo není a jestli se náhodou této zakázky nevyužilo k tomu, co je třeba nad rámec toho zákona, o ničem jiném to není.

Martin ŘEZNÍČEK, moderátor:
Pane poslanče, jak vy to vnímáte?

Ondřej PROFANT, poslanec /Piráti/:
Já si myslím, že už jsme všichni pochopili, že ano, tady opravdu nereprezentuje občanskou společnost jedenadvacátého století, že prostě každý normální člověk by od začátku řekl, jaké funkce ten systém má. K žádné z těch funkcí, o kterých jsme se dozvěděli, ať už je to práce s SPZ nebo rozpoznávání obličejů, není potřeba utajení. Samozřejmě těch samotných dat je potřeba utajovat, ale k tomu zadání, co ten systém umí či neumí, naopak na tom má veřejnost zcela jednoznačně právo a takhle se chovají východní režimy.

Martin ŘEZNÍČEK, moderátor:
Pane vicepremiére, poslední slovo.

Karel HAVLÍČEK, ministr průmyslu a obchodu, ministr dopravy /nestr. za ANO/:
Já myslím, že jako ten pirátský názor ten odpovídá, že jo tomu pirátskému. Ale důležitější bylo to, co říkal pan kolega z ODS. 2 otázky jasně jste řekl, jestli to bylo špiclování nebo nebylo. Nebylo to špiclování, cílem bylo jednoznačně espézetka, máš zaplaceno, nemáš zaplaceno. A jestli se jednalo v rámci zákona nebo nejednalo se v rámci zákona. Jednoznačně jednalo se v rámci zákona. Vy jste říkal, toto je třeba vysvětlovat a toto je možné ověřit. A pokud prostě se prokáže cokoliv jiného, pak máte pravdu. Já tvrdím, že nic jiného se prokázat nemůže, protože na to máme důkazy.

Martin ŘEZNÍČEK, moderátor:
Pánové, děkuju vám všem za to, že jste přišli do Událostí, komentářů. Hezký zbytek večera.

Petr DOLÍNEK, poslanec /ČSSD/:
Hezký večer.


Jan BAUER, místopředseda poslaneckého klubu strany /ODS/:
Hezký večer. Díky.

Ondřej PROFANT, poslanec /Piráti/:
Děkuju.

Ing. Jan Bauer

poslanec PČR
zastupitel
člen regionální rady
předseda oblastního sdružení