29. ledna 2020

Europoslanci ODS: Nastavení dobrých vztahů s Velkou Británií po brexitu bude pro Českou republiku klíčové

(www.ods.cz) Evropský parlament dnes hlasuje o dohodě o vystoupení Velké Británie z Evropské unie. Skončí tak proces schvalování výstupových dohod, které již odsouhlasil britský parlament. Velká Británie v noci z pátku na sobotu opustí Evropskou unii.

„S britskými kolegy v Evropském parlamentu spolupracujeme již od našeho vstupu do Evropské unie, budou mi proto v Evropském parlamentu chybět. Ale hlavně mi bude chybět Velká Británie a její rozumné postoje ke směřování Evropské unie. Britové se však rozhodli odejít a my musíme toto jejich rozhodnutí respektovat a snažit se o nastavení co nejlepších budoucích vztahů,“ uvedl předseda klubu poslanců ODS v Evropském parlamentu Jan Zahradil.

„Za důležitější než samotnou dohodu o vystoupení považuji dohodu o uspořádání budoucích vztahů mezi Velkou Británií a Evropskou unií. A v zájmu České republiky, našich občanů a firem bude tyto vztahy nastavit co nejlépe, s co nejméně překážkami jak pro cestování, práci nebo studium v Británii, tak pro jednoduché obchodování s britskými firmami. Toto by mělo být klíčovým úkolem letošního roku. Česká republika by měla v Evropské radě tlačit na racionální přístup k vyjednávání a odmítat neustále se opakující snahy trestat Británii za její rozhodnutí opustit EU,“ uvedl místopředseda ODS Alexandr Vondra.