15. ledna 2020

Europoslanci ODS: EU svolává konferenci o budoucnosti EU. Česká republika musí říci, co chce

(www.ods.cz) Evropský parlament dnes hlasoval o svém postoji k návrhům předsedkyně Evropské komise Ursuly von der Leyen svolat konferenci o budoucnosti Evropské unie, tedy jakousi obdobu minulého konventu, který řešil směřování Evropy v roce 2002.

„Vzhledem k omezeným možnostem zástupců jednotlivých členských zemí ovlivňovat debatu o budoucnosti EU bude potřeba vytvořit dohodu na základních prioritách, které by měli účastníci konference za Českou republiku prosazovat. Premiér by takovou debatu napříč parlamentem měl co nejrychleji zahájit," uvedl předseda europoslaneckého klubu ODS Jan Zahradil.

V konferenci by měly být zastoupeny jednotlivé členské země z titulu členství v Radě EU, dále dva, respektive 4 zástupci národních parlamentů a občané formou různých organizací a iniciativ.

„Debata o budoucnosti EU by podle ODS neměla vést k dalšímu přenášení pravomocí na EU, ale měla by zejména směřovat k reflexi brexitu a skutečného fungování EU. Stávající pravomoce EU by měly být podrobeny auditu a ty, které pro ni nejsou nezbytné, vrátit zpět národním státům. Zlepšilo by to jak fungování EU, tak její vnímání ze strany občanů," uvedla poslankyně EP Veronika Vrecionová.