31. října 2011

Stávky ve zdravotnictví by se měly omezit

Finanční potíže, které hrozí příští rok některým nemocnicím, jsou důsledkem letošní dohody státu a protestujících lékařů o zvyšování doktorských platů. Podepsanou dohodu by však vláda měla dodržet a přispět k tomu, aby zdravotníci příští rok slíbené peníze dostali, říká Boris Štastný, šéf zdravotnického výboru Poslanecké sněmovny a zdravotnický expert ODS.

Některé nemocnice se kvůli zvýšení platů lékařů a sester obávají krachu. Je to nevyhnutelný výsledek dohody ministerstva zdravotnictví a lékařů o ukončení letošní protestní akce Děkujeme, odcházíme?


Nevím, jestli nemocnicím hrozí vyloženě krach. Ekonomické potíže souvisejí s mnoha věcmi, není to jenom otázka zvýšení platů lékařů, ale i třeba navýšení daně z přidané hodnoty, které přinese mnohamiliardový výpadek, jenž není ničím kompenzován v systému zdravotního pojištění. Když se ministr zdravotnictví se stávkujícími lékaři dohodl, tak jsme upozorňovali, že ústupky státu tyto problémy přinesou a je jen otázka času, kdy se projeví.

Měla by se nyní situací zabývat vláda, která garantovala podpis memoranda?

Řešení nepochybně budeme muset hledat. Ale není jich moc. Úspory v systému jsou možné, ale pouze do určité míry. Další možností je zajištění vyšších příjmů prostřednictvím zvýšení pojistného.

Vy byste zvyšoval zdravotní pojištění?

Z mého pohledu pravicového politika, kdy nehovoříme o jasném pojištění, ale vlastně o rovné zdravotní dani, nelze očekávat podporu nějakého zvýšení. Pokládal bych to za nejkrajnější řešení. Z mého pohledu je situace velmi obtížná a očekával bych, že zejména v souvislosti se zvýšením DPH bude ministerstvo financí hledat nějakou kompenzaci pro systém zdravotnictví.

Hrozí, že nemocnice, které na tom budou nejhůře, platy lékařům nezvýší?

Ministerstvo garantovalo memorandem zvýšení platů, takže v tomto ohledu bude spíše dodrženo.

V době, kdy se o memorandu jednalo, jste ústupky stávkujícím lékařům kritizoval jako levicový přístup. Bylo nutné lékařům ustupovat?

Po bitvě je každý generálem. Ministr zdravotnictví byl ve velmi složité situaci. Byl vydírán lékařskými odbory. Dnes se ukazuje, že když jsme říkali, že na to nebudou peníze, tak to byla pravda. Teď je otázka, jestli to systém unese, nebo ne. Jestli se mělo protestujícím lékařům ustupovat, nebo ne, je teď velmi těžké říci. Já jsem byl tehdy velmi tvrdým zastáncem neustupování. Nicméně, situace byla kritická. Všichni si možná vzpomenou, že se už jednalo o uzavírání velkých nemocnic, nasazení armády a podobných věcech. Vždycky musíte porovnávat, jestli budete více kritizován za ustupování protestujícím, nebo za to, že se brutálně omezí kvalita a dostupnost lékařské péče.

Navrhoval jste tehdy, aby stávky ve zdravotnictví byly posuzovány jako trestný čin. Proč?

Nenavrhoval jsem přímo, aby byly stávky posuzovány jako trestný čin, ale aby se zdravotničtí pracovníci, podobně jako je to v jiných zemích, dostali do zvláštního režimu. To znamená, aby měli pouze omezené právo na stávku, podobně jako policisté nebo vojáci. Zdravotnictví je služba, která musí být poskytována, ať se děje co se děje.

Chystá se nějaký konkrétní návrh na změnu zákona?

Tuto věc si vzala za úkol vláda. Pamatuji si, jak ministr spravedlnosti Pospíšil spolu s premiérem hovořili o tom, jak tuto věc připravit. Ale nevím, jak daleko tento návrh nyní je.

Nebylo by v zájmu úspor ve zdravotnictví na místě omezení počtu zdravotních pojišťoven?

Peníze ve zdravotnictví chybějí vždy a ve všech zemích světa. Protože náklady na zdravotnictví permanentně rostou vlivem nových technologií a léčiv. Neznám žádnou zemi, kde by existoval systém zdravotního pojištění a nediskutovalo se o nedostatku peněz v systému. S počtem zdravotních pojišťoven to nesouvisí. Naopak. Jsem přesvědčený, že v budoucnu se musí nastavit systém zdravotního pojištění tak, aby došlo k větší konkurenci zdravotních pojišťoven mezi sebou.

Ale nyní všechny zdravotní pojišťovny nabízejí téměř totéž.

To, že zdravotní pojišťovny nabízejí to samé, není chybou zdravotních pojišťoven a jejich finanční situace, to je dané zákony. Ty se bohužel nepodařilo zreformovat tak, abychom došli ke kýženému stavu. To znamená, aby pojišťovny nabízely základní péči, která je pro každého z nás důležitá, v nějakém zákonném rozsahu. A pak by měly možnost nabízet ekonomicky náročnější varianty, nadstandardy a s jejich pomocí o klienty soutěžit a nabízet jim různé zdravotní plány.

Nadstandardy už jsou uvedeny v zákoně. Změní se i možnosti pojišťoven?

Věcný návrh zákona o zdravotních pojišťovnách je v připomínkovém řízení a bude otázkou několika dalších měsíců, abychom tuto věc dořešili. Důležitý krok jsme učinili tím, že jsme definovali nárok pacienta, a tím jsme umožnili vznik takzvaných ekonomicky náročnějších variant. Tedy standardů a nadstandardů.

(Autor: Dalibor Dostál) 

MUDr. Boris Šťastný

předseda regionálního sdružení
zastupitel
zastupitel statutárního města
poslanec PČR