16. prosince 2019

Události, komentáře: Nový ombudsman

(ČT 24) Prezident Miloš Zeman navrhl na post ombudsmanky nynější poslankyni Helenu Válkovou z hnutí ANO. Nahradí Annu Šabatovou? Téma Událostí, komentářů ČT24 pro předsedu senátorského klubu a místopředsedu ODS Miloše Vystrčila.

Celý rozhovor s Milošem Vystrčilem můžete zhlédnout na ČT24.

Marcela AUGUSTOVÁ, moderátorka:
Kdo bude příštím ombudsmanem či ombudsmankou? Otázka, o které už brzy rozhodnou
poslanci. Současné veřejné ochránkyni práv Anně Šabatové končí šestileté funkční období v únoru a ve hře jsou 3 jména. A to Helena Válková, kterou minulý týden nominoval prezident. Podle Miloše Zemana je vládní zmocněnkyně pro lidská práva, poslankyně ANO a bývalá ministryně spravedlnosti známá a respektovaná osobnost. Opozice jí naopak vytýká někdejší členství v KSČ a připomíná možný střet zájmů kvůli současným politickým vazbám. Další 2 kandidáty navrhl Senát. Nejmladší ze všech adeptů je Vít Alexander Schorm. Působí jako vládní zmocněnec u Evropského soudu pro lidská práva. Přízeň horní komory získal hned v prvním kole volby. U Jana Matyse rozhodlo až to druhé. Pražský advokát usiloval o kandidaturu už před devíti lety, tehdy neuspěl. O tom, kdo se veřejným ochráncem či ochránkyní práv stane, rozhodne tedy Sněmovna.

Michal KUBAL, moderátor:
Helena Válková,
poslankyně ANO a vládní zmocněnkyně pro lidská práva. Dobrý večer.

Helena VÁLKOVÁ, poslankyně a vládní zmocněnkyně pro lidská práva /ANO/:
Dobrý večer, děkuji za pozvání.

Michal KUBAL, moderátor:
A
senátor ODS Miloš Vystrčil, člen senátního organizačního výboru. Dobrý večer i vám.

Miloš VYSTRČIL, předseda senátorského klubu a místopředseda strany /ODS/:
Dobrý večer z Jihlavy.

Michal KUBAL, moderátor:
Paní Válková, prezident Zeman navrhl Sněmovně právě vaše jméno. Čekala jste to, překvapilo vás to?

Helena VÁLKOVÁ, poslankyně a vládní zmocněnkyně pro lidská práva /ANO/:
Čekala je možná moc silný výraz, protože to nikdy nevíte, jak to dopadne. Ale pan prezident něco takového naznačoval zhruba před půl rokem. A toho třináctého v pátek, takové dobré datum zapamatovatelné, mě to překvapilo ráno. A byla jsem překvapena příjemně.

Michal KUBAL, moderátor:
Jak velké šance si dáváte?

Helena VÁLKOVÁ, poslankyně a vládní zmocněnkyně pro lidská práva /ANO/:
50 na 50.

Michal KUBAL, moderátor:
Opravdu? Navzdory tomu, že ANO má poměrně zpracovanou, řekněme, hlasovací techniku v dolní sněmovně?

Helena VÁLKOVÁ, poslankyně a vládní zmocněnkyně pro lidská práva /ANO/:
To bych nikdy za prvé teda, myslím si, že se musím i ohradit, protože ta hlasovací technika není zpracovaná tak, jak se obecně možná povídá. Nevím o tom, že bychom byli takhle zorganizovaní a sami jsme někdy překvapeni těmi výsledky, o kterých se domluvíme v tom smyslu, že si něco doporučíme, že by nám někdo řekl: musíte hlasovat pro tohle. To teda opravdu ne. Ale doporučíme si některé kandidáty a potom výsledek je...

Michal KUBAL, moderátor:
Navzdory tomu, co se říká, vidíte svoji šanci 50 na 50?

Helena VÁLKOVÁ, poslankyně a vládní zmocněnkyně pro lidská práva /ANO/:
Ano... Já bych to jenom dokončila, ale už to zrychlím, protože vždycky a byla jsem dokonce kdysi členkou na začátku období, než jsem potom přistála definitivně v mandátovém na imunitním a ústavněprávním a petičním, členkou té volební komise a vím, že ta překvapení jsou, vždycky se s nimi musí počítat, že to nedopadne, tak jak si myslíte, protože se vám může stát, že pro vás hlasuje třeba opozice z nějakého důvodu, vím, že u některých
poslanců z opozice jsem relativně obávaná v tom dobrém smyslu slova, pokud jde o právní argumentaci a podobně, takže ti mi tam klidně ten lístek můžou hodit. A ne úplně všichni moji kolegové a kolegyně z hnutí ANO, si myslím, jsou lidi, kteří jsou nadšení některými mými projevy, tak jsem to řekla, doufám, dostatečně kulantně.

Michal KUBAL, moderátor:
Třeba budou mít stejnou motivaci, jako naznačujete v případě opozice. Pane
senátore, v kuloárech se nicméně hovoří o tom, že to je víceméně hotová věc. Slyšel jste to i vy?

Miloš VYSTRČIL, předseda senátorského klubu a místopředseda strany /ODS/:
Ano, slyšel jsem to. Je to tak bohužel. A já si myslím, že to dokazuje i ta volba zástupce veřejného ochránce práv, která probíhala, protože my jsme navrhli velmi kvalitní kandidáty zejména v těch prvních volbách, ať to byla třeba bývalá ústavní soudkyně Eliška Wagnerová nebo bývalá děkanka Právnické fakulty Masarykovy univerzity Markéta Selucká, ani jedna z nich nezískala v
Poslanecké sněmovně větší podporu. Dokonce Eliška Wagnerová dostala 17 hlasů. Takže evidentně se čekalo na návrh, který podá pan prezident. A poté, co byl zástupce ombudsmana zvolen takový, jakého chtěl pan prezident, tak nyní předpokládám, že bude ombudsman zvolen takový, jakého chce ANO.

Michal KUBAL, moderátor:
Pokud tedy to bude opravdu ta varianta pana prezidenta, bude podle vás paní Válková dobrou ombudsmankou?


Miloš VYSTRČIL, předseda senátorského klubu a místopředseda strany /ODS/:
Paní Válková je určitě erudovaný právník. Ale v § 5 toho zákona o veřejném ochránci práv je napsáno, že má svoji funkci vykonávat nestranně a nezávisle. A tady já bohužel mám obavy, že tomu tak nebude, protože to její vystupování, které dneska prezentuje i například v České televizi, spíše působí tím dojmem, že je v tom právním slova smyslu ďáblovým advokátem, ať je to advokát pana Babiše, nebo pana prezidenta. To je přesně to, co by ombudsman dělat neměl. Ten by měl být tím spravedlivým advokátem. To znamená, že nebude používat svoji erudici pro to, aby pomohl někomu, komu straní, ale pro to, aby našel spravedlnost. A tady já mám obavy, že tomu tak nebude, protože je velmi těžké se z té závislé stranické pozice dostat do té pozice nezávislé. A jak říkám, pokud si přehrajeme některé poslední výstupy paní
poslankyně Válkové, tak já mám ten pocit, že tady zastupovala využitím veškeré své erudice, kterou nezpochybňuji právě to, že hájila například to, že je normální, aby někdo podnikal, zároveň vládl a zároveň vlastnil média. A to já si myslím, že správné není. Neříkám, že to je protiprávní a že to nic není správné, a to hrozně důležité, aby tu spravedlnost ten ombudsman zastával.

Michal KUBAL, moderátor:
Paní Válková, vás pobavil ten výraz ďáblův advokát, budete ďáblovým advokátem nebo jste ďáblovým advokátem?

Helena VÁLKOVÁ, poslankyně a vládní zmocněnkyně pro lidská práva /ANO/:
Určitě a já ani..., já si myslím, že to tak, ano, to je správná otázka, protože to bylo, jakože jsem v nedávné, čili jsem. Já si myslím, že to je opravdu hloupé tvrzení a ani není hodné pana
senátora a jenom to ukazuje určitou averzi, která se více či méně projevuje, když jde o cokoliv a kohokoliv kolem hnutí ANO i sympatizanta, natožpak někoho, kdo je třeba členem hnutí ANO. Já jenom upozorňuju na ten rozpor, co sám říkal. Hned v první větě bych si dovolila vás, pane senátore, chytnout za slovo. Vy jste říkal, že zástupce veřejného ochránce práv, že byl zvolený, až ten chtěl pan prezident. A vy jste nechtěli Moniku Šimůnkovou, vy jste jí taky navrhli, takže to je první kiks logický. Druhý tam musím říci, že opravdu mě pobavilo, jak vy vůbec nesledujete, ale váš předseda také ne, ODS, pan Petr Fiala, o jakou agendu jde. Základní lidská práva, to je agenda, kde musíte být nestranný, nezávislý, i když jste členem hnutí ANO, tak se zastáváte, a to by bylo dobré si nastudovat i podle Základní listiny práv svobod A Ústavního pořádku, práv těch jejichž, práva jsou buď ohrožena, anebo dokonce i porušována. A to jsem několikrát dokázala v poslední době, takže třeba taková ta rádoby vtipná poznámka, ta mě opravdu pobavila i s tím ďáblovým advokátem, to si myslím, že si nezadá, jako pan předseda ODS řekl, že to je politická trafika. No, říká se tomu v psychologii projekce a znamená to, že někdo, kdo by takhle reagoval a vnímá tu realitu takto, tak se takto i vyjadřuje, aniž by si to uvědomil. A já poslední k tomu, že měl dost velký prostor pan senátor a dokonale ho využil, takže já se musím taky trošku bránit. Já si myslím, že trafika je urážka, když to použije předseda ODS ve vztahu k funkci a výkonu funkce veřejného ochránce práv, když to předtím dělal pan doktor Motejl, doktor Varvařovský, paní Šabatová, to chce snad říci, že je to politická trafika, a když zjišťuje, jak já vystupuju jako zmocněnkyně pro lidská práva, koho se zastávám a jak často jsem i kritizována ze strany lidí, kteří jsou v hnutí ANO nebo kolem něj, to jsem měla na mysli, že už jdu teda opravdu za ty hranice, které třeba oni si myslí, že by hnutí ANO prosazovalo třeba v oblasti dětí, a tak dále, tak to tedy už jako opravdu tomu nerozumím.

Michal KUBAL, moderátor:
Pane
senátore, hned vám dám prostor na reakci, nicméně zůstanu u jiné stranické příslušnosti. Ani jedno z těch tří jmen nebylo spojeno s KSČ. Vnímáte to jako problém? Vaši minulost v Komunistické strany Československa.

Helena VÁLKOVÁ, poslankyně a vládní zmocněnkyně pro lidská práva /ANO/:
Já myslím, že by na to odpověděla asi nebo reagovala podobně jako pan nynější předseda Nejvyššího soudu Pavel Šámal, který také byl konfrontován s touto otázkou. Myslím, že jsme na tom byli oba dva stejně. V určité době to členství pro ty, kteří chtěli pracovat v justici, v blízkosti justice, pohybovat se v tom prostředí, tak bylo takovou nutnou vstupenkou. Nejsem na to pyšná, rozhodně je to něco, co v mém CV nedělá zrovna nejlepší renomé, ale už se to stalo. A myslím si, že jsem měla možnost v průběhu své profesní kariéry ukázat, že třeba nejen s agendou lidských práv, ale i v jiných oblastech, jak jsem orientovaná a tento svůj černý puntík nějakým způsobem zneutralizovat. To je můj názor na to.

Michal KUBAL, moderátor:
Pane
senátore, vrátím se k té trafice. Zazněl tady výrok vašeho předsedy, který označil tuto nominaci za trafiku. Souhlasíte s tím a pokud ano, proč by mělo být členství, a teď se držme hnutí ANO, v politické straně nějakým stigmatem, které by mělo někomu bránit vykonávat tuto funkci?

Miloš VYSTRČIL, předseda senátorského klubu a místopředseda strany /ODS/:
Pane redaktore, nezlobte se, já jsem o trafice nemluvil a já musím reagovat na to, co říkala paní
poslankyně. První věc zástupkyně veřejného ochránce práv paní Šimůnková v době, kdy kandidovala Eliška Wagnerová, ani Markéta Selucká, nekandidovala. My nejsme jako pan prezident a v okamžiku, kdy pan prezident navrhne dobrého kandidáta, tak my jsme schopní pro něj hlasovat, nemáme s tím vůbec žádný problém nebo dokonce navrhnout. Mimochodem ale nebyla to ODS, která by paní Moniku Šimůnkovou navrhovala, to neznamená, že jsme pro ni nehlasovali, my to takhle nebereme. Nám jde o tu nezávislost a nestrannost. A teď k té nezávislosti a nestrannosti. Já nevím, jestli si myslíme, že je dobré, aby člověk, který dneska jednoznačně a já to paní poslankyni nevyčítám, využívá svoji erudici, aby obhájil premiéra, aby obhájil stranu, aby obhájil prezidenta, který nekoná podle ústavy, jak konat má, samozřejmě se podle mého názoru lidského, to znamená, ten člověk měl rozhodovat hned, neměl by na nic čekat, je zárukou toho, že se bude chovat nezávisle. Uvedu příklady, které například řešila paní ombudsmanka Šabatová. Paní ombudsmanka Šabatová prokázala, že nezákonně postupovalo ministerstvo školství v případě žádostí o přezkum maturitní zkoušky. To znamená, je to vlastně věc, kdy ona jde do sporu s ministerstvem školství. Paní veřejná ochránkyně práv Šabatová například prokázala, že ministerstvo pro místní rozvoj nesprávně vyplácelo dotace. Je otázkou, jestli člověk, který byl členem vlády, který je jednoznačně dneska loajální, je schopen najednou být nestranný a nezávislý. Já o tom mám pochybnosti a já jsem řekl, že mám obavu, že tomu tak nebude. Já jsem neřekl, že tomu tak nebude. A velmi mě ten způsob, kterým na to reagovala paní profesorka Válková, překvapuje a nevěděl jsem, že až tak o tu funkci stojí. A vůbec mě nenapadlo, že se budeme bavit o tom, kdo kam co projektuje a jakým způsobem přemýšlí. Já přemýšlím tak, a věřte mi, a dokázal jsem to napříkladu hlasováním pro Moniku Šimůnkovou, že si myslím, že je správné, aby veřejným ochráncem práv byl člověk, který bude minimálním rizikem pro to, že by to nevykonával nestranně a nezávisle. A při vší úctě k paní profesorce, vzhledem k její současné politické kariéře a vyjadřování ona pro mě tou zárukou není. O ničem jiném se nebavím a nic jiného, to si všimněte, nenapadám.

Michal KUBAL, moderátor:
Pane
senátore, zanechám už jenom krátce reagovat paní Válkovou. Věříte, že budete nebo věříte si, že budete skutečně nezávislá, pokud byste se stala ombudsmankou i v těch případech, které zmiňoval pan senátor?

Helena VÁLKOVÁ, poslankyně a vládní zmocněnkyně pro lidská práva /ANO/:
Stoprocentně. Tak tomu věřím, ale jenom bych zareagovala velice krátce.

Michal KUBAL, moderátor:
Poprosím velice krátce, jednu větu.

Helena VÁLKOVÁ, poslankyně a vládní zmocněnkyně pro lidská práva /ANO/:
Dobře. Já si myslím, že je škoda, že tady nesedí i další 2 kandidáti, kteří by měli možnost také prezentovat svoje postoje, názory. A jenom za ně, jak jsem si přečetla vyjádření. Tak já si myslím, že jsou velmi kvalitní protikandidáti. A o tu funkci, jinak tady vůbec neměla, k čemu se vyjadřovat samozřejmě, že stojím, ale na druhé straně tajná volba je tajná volba, já budu výsledek respektovat a rozhodně si nemyslím, že všichni 3 bychom nesplňovali ty požadavky, které vyžaduje zákon i, řekněme, určitý morální etický standard.

Michal KUBAL, moderátor:
Je to v zájmu nás všech. Děkuji vám. Děkuji vám za diskusi.


Miloš VYSTRČIL, předseda senátorského klubu a místopředseda strany /ODS/:
Děkuji za pozvání.

Miloš Vystrčil

místopředseda strany
předseda senátorského klubu