28. listopadu 2019

Senátorský klub ODS: Úředníci nemohou nahrazovat zákonodárce, vítáme rozhodnutí Ústavního soudu

(www.ods.cz) Senátoři za ODS vítají rozhodnutí Ústavního soudu. Ten zrušil ustanovení, které ukládá podnikatelům dodat „předepsané údaje potřebné pro správu daní“, zákon ale neupřesňuje, o které údaje jde. O rozsahu požadovaných informací tak rozhodovali úředníci, to je podle senátorů nepřípustné, proto se obrátili na Ústavní soud, který jim dal za pravdu.

„Není možné, aby to byli úředníci, kteří budou svým vlastním rozhodováním určovat rozsah informací, které vyžadují po občanech našeho státu. V každé demokratické zemi platí, že jedině zákon může lidem i firmám ukládat konkrétní povinnosti,“ říká senátor a iniciátor ústavní stížnosti Ivo Valenta.

„Hon Andreje Babiše na podnikatele je nesmyslný, Ústavní soud teď navíc potvrdil, že minimálně v jednom případě byl také mimo právní rámec České republiky. Jsem rád, že soudci rozhodli právě takto,“ dodává senátor za ODS Jiří Burian, který je jedním z předkladatelů stížnosti.