28. listopadu 2019

ODS: EET přinesla jen zavřené obchody a zbytečnou byrokracii, až budeme ve vládě, nesmyslnou evidenci zrušíme

(www.ods.cz) ODS nevidí ani po třech letech fungování EET žádné pozitivní přínosy systému evidence tržeb. Plánované navýšení příjmů se podle ODS nezakládá na pravdě. Občanští demokraté zopakovali, že až budou ve vládě, chtějí celý nástroj zrušit.

„Andrej Babiš a Alena Schillerová si dnes připomínají 3 roky od ostrého startu EET. Měli by spíše držet minutu ticha za malé obchody a restaurace na vesnicích, které kvůli nesmyslné evidenci tržeb zkrachovaly. Rozumné řešení je jen jedno: až budeme ve vládě, EET zrušíme,“ uvedl předseda ODS Petr Fiala.

„Elektronická evidence tržeb je po celé tři roky pouze nástrojem třídního boje Andreje Babiše s živnostníky a malými podnikateli. Část tohoto zákona dokonce před časem zrušil Ústavní soud. Obrovské daňové příjmy z EET se nekonají, to potvrzuje i NKÚ. Zbývá jen zbytečná byrokracie, náklady, které nesou ti nejmenší podnikatelé, hrozba až půlmilionových pokut a pohled na podnikatele jako na zločince. Evidence tržeb prostě nepřinesla nic pozitivního. Je smutné, že jediným větším projektem, které hnutí ANO dokázalo ve vládě prosadit, je právě EET, a nikoliv penzijní reforma, rychlejší stavební řízení či přehlednější daně,“ řekl místopředseda poslaneckého klubu ODS Jan Skopeček.