27. listopadu 2019

ODS v EP: Novou Evropskou komisi nepodpoříme. Její návrhy nezvyšují konkurenceschopnost, ale poškodí občany

(www.ods.cz) ​​​​​​​Dnes v Evropském parlamentu probíhá schvalování nové Evropské komise pod vedením Ursuly von der Leyen. Europoslanci ODS společně s dalšími členy frakce ECR tuto Komisi nepodpoří. Její program považují za špatný a vzdálený od potřeb a zájmů občanů členských zemí.

„Názory občanů na vývoj Evropské unie se výrazně liší od toho, co nová Evropská komise nabízí. Vidíme nulovou reflexi brexitu, nebo úplné přehlížení růstu protisystémových stran v Evropě. Nová Evropská komise nabízí pouze další harmonizaci, unifikaci a integraci. Příkladem jsou snahy oživovat systém celoevropských voleb do Evropského parlamentu, jejichž první pokus v podobě spitzenkandidátů selhal. Výsledkem bude jen další vzdalování evropských elit od občanů,“ uvedl Jan Zahradil, předseda poslaneckého klubu ODS v Evropském parlamentu.

„Novou Evropskou komisi nemůžu podpořit, protože její cíle se úplně liší od toho, co Evropská unie, členské země a jejich občané potřebují. Místo zvyšování konkurenceschopnosti plánuje Evropská komise zavést nové daně a ty stávající harmonizovat. Výsledkem bude ztráta konkurence v daňové oblasti a postupné navyšování daní občanům a firmám. Ostatní části světa budou mít další výhodu před EU,“ uvedla poslankyně EP Veronika Vrecionová.

„Je dobře, že se nová Komise hodlá věnovat otázkám ochrany životního prostředí, podpořit ji ale nemohu. Ve snaze získat podporu Evropského parlamentu se posunula radikálně doleva. Její zelená revoluce a boj proti změně klimatu podle not Komise Ursuly von der Leyen jen zdraží naše životy, podváže ekonomický růst, a ke zpomalení oteplování planety stejně nepovede. K ochraně životního prostředí musíme přistupovat s rozumem, ne hystericky,“ uvedl Alexandr Vondra, koordinátor frakce ECR ve výboru pro životní prostředí.

„Nová Komise bohužel otevírá dveře některým nebezpečným návrhům. Mimořádně nezodpovědné by bylo zejména vystřelit cíl snížení CO2 na 55 %, pokud nebude náš průmysl technologicky připraven. To by mohlo zasadit naší ekonomice a v konečném důsledku našim lidem tvrdou ránu. V Evropě například zatím nemáme dostupnou ‚čistou‘ technologii výroby železa a oceli. Co nyní potřebujeme, je investovat více do vědy, výzkumu a inovací,“ řekl Evžen Tošenovský, člen výboru pro průmysl, výzkum a energetiku.