26. listopadu 2019

Chceme rozumně snížit daňovou zátěž a zrušit nesmyslné zvýšení správních poplatků

(www.ods.cz) Snížit správní poplatky, zrušit solidární přirážku a mírně zvýšit výši základní slevy na daň z příjmů fyzických osob o 130 Kč měsíčně dnes na svém zasedání doporučil senátní hospodářský výbor. S návrhy na korekci daňového balíčku schváleného vládní koalicí v Poslanecké sněmovně přišel předseda výboru a senátor za ODS Vladislav Vilímec. Podle něj jde o rozumné kroky, které napraví nekoncepčnost vládní verze daňových změn a v případě slevy na dani povedou ke snížení daňové zátěže nízkopříjmových osob.

Vladislav Vilímec ostře zkritizoval především vládní záměr zdvojnásobit poplatky na katastru nemovitostí. „Navrhujeme novelu zákona o správních poplatcích z daňového balíčku úplně vypustit. Za prvé s daněmi vůbec nesouvisí, za druhé není odůvodněný, protože celkový očekávaný výnos ve výši necelých 700 milionů korun je z rozpočtového hlediska zanedbatelný.“

Mírné zvýšení základní slevy na daň z příjmů fyzických osob o 130 Kč měsíčně, ročně tedy o 1 560 Kč, uleví i nízkopříjmovým skupinám. „Tato změna může mnoha lidem pomoci, její dopady na inkaso daně přitom nebudou nikterak dramatické, protože výpadek příjmů bude kompenzován zvýšením disponibilních příjmů a tedy i vyšším výnosem DPH,“ říká Vilímec.

U solidární přirážky Vilímec poukazuje především na její nekoncepčnost. „Solidární přirážka byla před několika lety zavedena dočasně v reakci na ekonomickou krizi. Jako účelově zavedená daň dnes postrádá smysl, komplikuje už tak složitý daňový systém a dopadá především na kategorii lépe placených a potřebných odborníků, včetně například lékařů,“ vysvětluje účel změny Vladislav Vilímec a poukazuje mimo jiné i na to, že tato daň nesmyslně nutí podávat daňové přiznání i poplatníky, kteří mají příjmy výhradně ze závislé činnosti.

Daňovým balíčkem se bude ve středu zabývat také senátní výbor pro územní rozvoj, veřejnou správu a životní prostředí, na plénum Senátu se dostane příští týden.

Vladislav Vilímec

krajský zastupitel
místostarosta
místopředseda regionálního sdružení