16. listopadu 2019

ODS: Sir Roger Scruton převzal na Žofíně Stříbrnou pamětní medaili Senátu Parlamentu ČR

(www.ods.cz) Britský filozof a politolog Roger Scruton včera na slavnostním galavečeru v Paláci Žofín obdržel z rukou předsedy Senátu Jaroslava Kubery Stříbrnou pamětní medaili Senátu jako ocenění za činnost v podzemní univerzitě a jeho boj proti komunistickému režimu v tehdejším Československu. Sir Roger Scruton se podílel na činnosti podzemní univerzity, spolu s dalšími kolegy vedl bytové semináře v Praze, Brně a Bratislavě. Pořadatelem slavnostního večera byla frakce Evropských konzervativců a reformistů Evropského parlamentu.

„Mám velkou radost, že ve dnech výročí 30 let svobody Senát oceňuje Sira Rogera Scrutona, který není jen jedním z nejvýznamnějších současných filosofů, ale je to především člověk, který udělal mnoho pro naši zemi. Před rokem 1989 nám přinášel světlo svobody a nezávislého myšlení, které jsme tehdy v totalitě tolik potřebovali. Jsem hrdý, že oceňujeme člověka, který se hlásí konzervatismu a pro nějž svoboda, právní stát a demokracie nejsou fráze, ale jsou to hodnoty, za které stojí za to bojovat,“ vysvětluje Petr Fiala, který byl účastníkem podzemní univerzity sira Rogera Scrutona.

„Senátní medaili mohou získat lidé, za kterými jsou výjimečné činy pro rozvoj společnosti, vědy nebo umění. Jsem rád, že mezi letošními laureáty, v roce 30. výročí od Sametu, je Sir Roger Scruton. Jeho vliv na probouzející se společnost před rokem 1989 je nepopiratelný. Má zásluhy na vnímání svobody, osobních práv, svobody projevu a demokracie. To, že jsem mu mohl medaili horní komory českého parlamentu předat osobně při jeho návštěvě Prahy, je pro mě obrovský zážitek a taky satisfakce. Zvláště, když se tak stalo jen pár hodin před výročím 17. listopadu,“ říká předseda Senátu Jaroslav Kubera.

Europoslanec Alexandr Vondra, disident a chartista dodává: „V těžkých dobách hluboké normalizace byly pro nás příjezdy a edukativní činnost vzdělanců ze západu zcela zásadní. O to raději jsem se letos spolu s dalšími kolegy hlasitě zastal pana Rogera Scrutona, když byl ze zcela zástupných důvodů pro svoje názory odvolán z pozice poradce britského ministra pro bydlení. Každý konzervativec musí být vděčný za jeho celoživotní postoje, ať již v dobách předrevolučních, tak i dnes, protože svobodu, kterou nám sir Roger Scruton pomáhal vybojovat, je třeba stále znovu bránit a hájit.“

„Na slavnostním galavečeru jsme se sešli lidé různých pohledů na svět, kteří spolu někdy nesouhlasí. Ale jedna věc nás spojuje všechny. A to je vědomí, že 17. listopad byl předěl, který přinesl nový řád a nové hodnoty, kterých si musíme vážit a starat se o ně,“ uzavírá Jan Zahradil.