13. listopadu 2019

Napřímo TN.cz: Vláda neumí hospodařit a šidí občany, hlavně mladé

(tn.cz) Opoziční strany podají ústavní stížnost proti způsobu schvalování daňového balíčku ve sněmovně. Byl podle nich porušen jednací řád, když se předčasně ukončila rozprava. Nejen o tom promluvil předseda ODS Petr Fiala v pořadu Napřímo.

Celý rozhovor s Petrem Fialou můžete zhlédnout na TN.cz.

„Porušení jednacího řádu nelze brát na lehkou váhu, proto jsme nuceni obrátit se na ústavní soud,“ prohlásil v pořadu Napřímo předseda ODS Petr Fiala. Rozlítilo ho, že prostor nedostali všichni řečníci a nemohly zaznít všechny argumenty, které opozice měla.

„Je úkolem opozice vysvětlit lidu všechny argumenty, vždyť jde o zvyšování daní, to je pro občany závažná věc. Tyto argumenty mají právo a musejí zaznít v parlamentu. Umělé protahování a konečné přerušení rozprav pro nás znamená jediné, že na to vláda nemá protiargumenty a trpělivost, a této debaty se bojí,“ vrátil se k jednáním, která minulý týden schvalovala mimo jiné navýšení daní z hazardu, cigaret, alkoholu či nabytí nemovitosti.

„Vláda nemá dost peněz, neumí hospodařit, potřebuje jen z lidí vytahat další peníze. Proto zkrátila debatu dříve, než celá diskuze proběhla,“ domnívá se, proč opozice nedostala u řečnického pultu dostatečný prostor.

Zatímco vládní strany volají po změně jednacího řádu, která by omezila dobu řečnění poslanců na plénu, opoziční TOP 09 a ODS chystají ústavní stížnost. „Nejlepší by bylo, kdyby nebyl žádný parlament. Ať si rozhoduje Andrej Babiš sám – to je podle mě představa vládní většiny,“ hájí se Petr Fiala.

Petr Fiala

předseda ODS