13. listopadu 2019

ODS: Neschválením rozpočtu hmotných rezerv vyslal hospodářský výbor jasný vzkaz vládě

(www.ods.cz) Hospodářský výbor Poslanecké sněmovny na svém dnešním jednání projednal správu státních hmotných rezerv. Vláda meziročně snížila rozpočet správy, což povede k menší obnově zásob. Navíc rozhodla o postupném odprodeji barevných a drahých kovů, jehož výnos bude použit k zalepení děr ve státním rozpočtu.

„Hnutí ANO slibovalo, že bude řídit stát jako firmu, ale spíš stát řídí jako firmu před konkurzem, aneb stylem ‚po nás potopa‘. Vláda v době ekonomického růstu rozpouští finanční rezervy, zvyšuje daně, předkládá deficitní rozpočty a nyní se chce zbavit strategických zásob,“ říká člen hospodářského výboru a poslanec za ODS Vojtěch Munzar.

Odprodej části hmotných rezerv, jehož výnos by měl do státního rozpočtu přinést 2 miliardy, je po rozpuštění privatizačního fondu národního majetku v hodnotě 21 miliard, zvýšení daní a posunutí lhůty pro vratky DPH, které dělá z podnikatelů nedobrovolné věřitele státu, dalším zoufalým krokem Babišovy vlády.

„V době ekonomického růstu by se měly rezervy tvořit a nikoliv se jich bezhlavě zbavovat. Vláda už neví, co ještě udělat pro to, aby zalepila díry ve státním rozpočtu, které sama udělala. Minulý týden při zvyšování daní porušili její poslanci zákon, dnes chce rozprodat strategické zásoby, aniž by je nahrazovala novými. Ukazuje to na tragické řízení státních financí touto vládou,“ dodává Munzar.

„Vláda si ve svém tažení za lepení děr ve státním rozpočtu vzpomněla na drahé kovy, což jsou strategické rezervy státu. Prostě rezervy prodají, ničím nenahradí a peníze projedí, jak prosté,“ říká člen hospodářského výboru za ODS Jan Bauer.

Hospodářský výbor kvůli prodeji strategických zásob neodsouhlasil předložený rozpočet Státní správy hmotných rezerv. Naopak bylo schváleno společné usnesení ODS, TOP 09, KDU-ČSL, STAN, Piráti: „Hospodářský výbor vyzývá vládu, aby příjmy z prodeje strategických zásob Správy státních hmotných rezerv byly účelově vázány pro budoucí obnovu strategických zásob a požadavků na Správu státních hmotných rezerv.“