5. listopadu 2019

Babiš zasel vítr a teď se diví, že sklízí bouři. Učitelé mají na stávku právo

(www.ods.cz) ​​​​​​​Premiér Babiš opakovaně sliboval učitelům zvýšení platů a svoje sliby opět nedodržel. Proto mají kantoři podle občanských demokratů na vyhlášení stávky právo. Předseda ODS Petr Fiala také uvedl, že nejsilnější opoziční strana chce pro učitele příjem ve výši 150 % průměrné mzdy.

„Připomínám předsedovi vlády, že kdo seje vítr, sklízí bouři. Tu rozséval premiér tak snaživě, že si zaslouží tajfun. Tuto bouři vyvolal premiér svými sliby, které slyšela celá Česká republika: že přidá učitelům 15 %. Chápu, že nyní učitelé chtějí předsedovi vlády připomenout, co jim slíbil. Mají právo mu hlasitě připomenout, že je podvedl. Sliby našeho premiéra připomínají slavný výrok jednoho socialistického středoevropského předsedy vlády: lhali jsme ráno, lhali jsme v poledne, lhali jsme večer,“ říká předseda ODS Petr Fiala.

„Říkejme si pravdu: toto je první stávka učitelů za 30 let, kterou vyprovokoval předseda vlády. Osobně. Nelze slibovat každému všechno a pak neskládat účty. Nepodporuji stávky. Ale v tomto případě učitelům rozumím a mají mé pochopení. A já opakuji závazek ODS dostat příjem učitele na 150 % průměrné mzdy,“ doplňuje Fiala.

Požadavky pedagogů na dodržení slibů premiéra Babiše podporují také starostka Prahy 2 Jana Černochová a starosta Líbeznic Martin Kupka, kteří se školství z pozice starostů dlouhodobě věnují.