23. října 2019

Události, komentáře: Jednání o rozpočtu

(ČT 24) Nejdůležitější zákon roku schválili v prvním čtení poslanci. Vládu Andreje Babiše přišel do sněmovny podpořit i prezident Zeman. Proč se vládě nedaří plnit slib vyrovnaných rozpočtů? Projídá štědré roky, nebo naopak investuje? Atraktivní duel Událostí, komentářů ČT24 – vicepremiér Karel Havlíček /nestr. za ANO/ proti šéfovi poslaneckého klubu ODS Zbyňku Stanjurovi.

Celý rozhovor se Zbyňkem Stanjurou můžete zhlédnout na ČT24.

Světlana WITOWSKÁ, moderátorka:
Návrh státního rozpočtu na příští rok. V prvním čtení Sněmovnou prošel. Pro hlasovala vládní koalice společně s komunisty. Zákon v dolní komoře podpořil taky prezident. Řekl, že pokud ho
poslanci schválí, podepíše ho, a to i přesto, že k němu má výhrady. Část opozice požadovala, aby vláda zákon přepracovala. Někteří zákonodárci kritizovali čtyřicetimiliardový schodek. Z jejich pohledu nízké investice i růst výdajů na penze a sociální dávky.

Alena SCHILLEROVÁ, ministryně financí /nestr. za ANO/:
Návrh rozpočtu je kvalitní a naší zemi přináší rekordní investice na nedostatečnou infrastrukturu, rekordní objem prostředků do vzdělávání, dále posiluje vědu, výzkum, inovace a nezapomíná na seniory a rodiny s malými dětmi.

Jan HAMÁČEK, ministr vnitra, předseda strany /ČSSD/:
Chceme stavět dálnice, chceme investovat do vědy, chceme investovat do naší bezpečnosti. Letos je to poprvé, resp. příští rok je to poprvé, kdy se investice do Hasičského záchranného sboru a do policie dostanou na úroveň roku 2010. To znamená, tady těch posledních 9 let naše bezpečnost byla podfinancovaná.

Miroslav KALOUSEK, předseda
poslaneckého klubu /TOP 09/:
Na to podle mého názoru neexistuje žádná jiná rozumná odpověď než to, že si prostě musíme nakoupit hlasy těch voličů.

Světlana WITOWSKÁ, moderátorka:
Vláda navrhuje rozpočet schodkový, výdaje státu tedy budou zřejmě vyšší než jeho příjmy. Kabinet odhaduje, že by na daních, pojištění a dalších poplatcích mohl vybrat zhruba 1 bilion a 578 miliard. Vyplatit ale plánuje o 40 miliard víc. Nejvíc by v roce 2020 měly vzrůst výdaje na důchody, téměř o 35 miliard. Dalších 10 chce vláda využít na zvýšení platů učitelů o 10 %. Víc peněz má směřovat taky na obranu, téměř o 9 miliard, na 8 a půl pak vyjde zvýšení rodičovského příspěvku. O 5 miliard posílí také oblast výzkumu, vývoje a inovací. Naopak s menším balíkem peněz než letos by měly hospodařit resorty dopravy a zemědělství. Na daních stát plánuje vybrat příští rok téměř o 50 miliard víc než letos. Významně vyšší by měly být taky příjmy z pojistného. Rozdíl oproti letošku by měl být 33 miliard a zhruba tolik hodlá vláda vybrat i díky ostatním příjmům, jako jsou různé poplatky nebo peníze z unijních fondů.

Martin ŘEZNÍČEK, moderátor:
A sliboval jsem trošku neučesaně atraktivní duel, tak tady je. Karel Havlíček, ministr průmyslu a obchodu, vicepremiér. Dobrý večer.

Karel HAVLÍČEK, vicepremiér a ministr průmyslu a obchodu /nestr. za ANO/:
Dobrý večer.

Martin ŘEZNÍČEK, moderátor:
A
Zbyněk Stanjura, člen rozpočtového výboru a hlavně předseda poslaneckého klubu ODS. I vám dobrý večer.

Zbyněk STANJURA, předseda poslaneckého klubu /ODS/:
Dobrý večer.

Martin ŘEZNÍČEK, moderátor:
Pane vicepremiére, hokynářský a neambiciózní rozpočtově kriminální trestný čin. Tak častuje opozice rozpočet. Proč s ní nesouhlasíte? Řekněte mi jedno pozitivum, které byste vypíchnul.

Karel HAVLÍČEK, vicepremiér a ministr průmyslu a obchodu /nestr. za ANO/:
Zadluženost. My jsme zdědili situaci v rámci ekonomické bilance takovou, že zde byla 45procentní zadluženost, a to je hlavní ukazatel, který je sledován všude ve světě. Dneska ho tlačíme ke 30 procentům a v příštím roce bude pod 30 procenty. To samo o sobě je zcela zásadní. A to, že se z toho rozpočtu, že se do něj trefuje opozice, že ho častuje nevybíravými slovy, tak já bych jen připomněl, že v roce, kdy tady vládla opozice, a chci být férový, abychom se nedostávali do krizového období, to není fér, rok 2006, 2007, 2005, 2008 tak jenom podotýkám, že v té době byly celkové příjmy okolo 800 až 900 miliard korun. Podotýkám, že nyní jsou 1,6 bilionu. V té době se hospodařilo se schodkem okolo 12 %. To znamená takřka 100 miliard korun. To znamená, my dneska hospodaříme se schodkem 2 a půl procenta a jenom bych zkonstatoval to, že agentura Moody´s, která je velice, řekněme, respektovaná, tak posunula po 17 letech náš rating do těch nejvyšších pater. A ten důvod byl...

Martin ŘEZNÍČEK, moderátor:
K tomu se dostaneme…

Karel HAVLÍČEK, vicepremiér a ministr průmyslu a obchodu /nestr. za ANO/:
... právě v tom, že ukazatelé rozpočtové se výrazně zlepšily, ad jedna. Ad dva, se dělají vládní ekonomické reformy, které pomáhají průmyslu a přidané hodnotě, čili to není moje tvrzení, to je tvrzení agentury.

Martin ŘEZNÍČEK, moderátor:
Pane Stanjuro, vy mluvíte o rozpočtově kriminálním trestném činu, lépe řečeno, resp. váš předseda, abych citoval přesně. Nejsou to trochu ostrá slova, když, a v tomhle má pan vicepremiér pravdu, za vlád
ODS byly ty schodky i za vyššího růstu, než který má česká ekonomika, výrazně vyšší?

Zbyněk STANJURA, předseda poslaneckého klubu /ODS/:
Ne, není to pravda. Za prvé je třeba říct, když už chceme dělat tu historii tady, to je velmi populární po 13 letech někoho kritizovat a dělat chytrého v roce 2019, tak my jsme zdědili mandatorní výdaje po vládě socialistů. A až přišla Topolánkova vláda a výrazným způsobem snížila daně. Je to špatně pro podnikatele? Že jsme snížili výrazně daně? Pamatujete si, jaké byly za socialistických vlád před naší vládou v roce 2006 daně korporátní, jaké byly daně zaměstnanců? Že tam byly 4 sazby, že byly sazby až 40 %? A až když jsme byli schopni snížit, omezit mandatorní výdaje, tak ty schodky se zlepšovaly, ale to není vůbec důležité. Já myslím, že občany vůbec nezajímá Moodys...

Martin ŘEZNÍČEK, moderátor:
Tak pojďme do budoucna.


Zbyněk STANJURA, předseda poslaneckého klubu /ODS/:
Tady jsme slyšeli rekordní investice do dopravní infrastruktury, nižší než v roce 2009. A přitom inflace byla 16 % od té doby. Jak rekordní? Rekordní zatím byly v roce 2015, abych to řekl korektně. Kdy byly výdaje do dopravní infrastruktury 91 a půl miliardy, pro příští rok je tam nižší číslo. Přitom ještě v prosinci tato vláda prosadila, že pro rok 2020 bude 97 miliard na dopravní stavby, takže za 88 miliard, a pan ministr si může ověřit v resortu dopravy, nám řekli šéfové největších investičních organizací státu, že nejsou schopni zahájit jedinou investiční akci novou. Tak jaký rekordní růst? Za co budeme stavět dálnice?

Martin ŘEZNÍČEK, moderátor:
Pane vicepremiére, slyšel jste jasné argumenty, které se týkají právě těch investic. Je skutečně slovo rekordní na místě v téhle souvislosti? Když se podíváme, ta čísla jsou taková.


Zbyněk STANJURA, předseda poslaneckého klubu /ODS/:
To se omlouvám, to neříkám relativní, ale říkám absolutní čísla, což je pro vládu mnohem výhodnější srovnání v absolutních číslech po 11 letech než ta relativní vůči HDP.

Martin ŘEZNÍČEK, moderátor:
Pane vicepremiére, prosím.

Karel HAVLÍČEK, vicepremiér a ministr průmyslu a obchodu /nestr. za ANO/:
Já jsem posuzoval, jak ta relativní čísla, tak samozřejmě můžeme se dívat i na ta absolutní čísla, a pokud se podíváme na celkovou míru investic, tam není o čem diskutovat, jsme prostě dneska na částce více jak 140 miliard korun. Je tam 24 miliard korun nárůst, a to si myslím, že hovoří za vše. Navíc, a to je třeba ještě říct, my pracujeme ještě, protože se na to nemůžeme dívat z toho úhlu pohledu, prostě takřka dvacátého století, čistě jenom rozpočet a maximálně, co si ještě sáhneme na strukturální fondy. My dneska pracujeme s novými dalšími proinvestičními, proticyklickým nástroji, pracujeme s Národním investičním fondem, pracujeme s finančními nástroji z Evropské unie. My jsme přesvědčeni, že k těm 140 miliardám korun, které máme rekordně na příští rok, a je tam 25 miliard korun nárůst, jsme schopni ještě přidat řádově dalších 15, 20, 25 miliard korun právě tím, že umíme anebo začneme konečně využívat finančních nástrojů.

Martin ŘEZNÍČEK, moderátor:
Pane Stanjuro, je tohle argument, který berete nebo ne?


Zbyněk STANJURA, předseda poslaneckého klubu /ODS/:
Zase to není rekordní. Pane ministře, kolik byly celkové kapitálové výdaje za Sobotkovy vlády v roce 2015? Vyšší, než vy plánujete. Tak nemaťte veřejnost. A bylo nižší HDP. Kapitálové výdaje v roce 2015 byly výrazně vyšší, než je váš plán příští rok.

Martin ŘEZNÍČEK, moderátor:
Když už jsme u těch mandatorních výdajů, které mají růst výrazně rychleji než celá ekonomika, je to o plus minus 7 %. Je jasné, že ekonomika prostě o tolik neporoste. Není tohle ekonomicky sebevražedné, pane vicepremiére?

Karel HAVLÍČEK, vicepremiér a ministr průmyslu a obchodu /nestr. za ANO/:
Není, my je naopak snižujeme, protože my jsme je zdědili tak, že ještě opět zase v těch letech tady, kdy vládla opozice, tak se pohybovaly přes 80 %, 82, 83. My je tlačíme pod 80 % ty mandatorní výdaje. To jsou prostě výdaje, které si s sebou neseme, které jsme do určité míry zdědili, ale já se na to nechci vymlouvat. Prostě samozřejmě každý rozpočet má několik úhlů pohledu. Podstatná je jedna věc, a to je skutečně nedívat se pouze na ten schodek, notabene když už jsme toho schodku, pojďme se podívat na poslední 3 roky. Minulý rok byl vyrovnaný rozpočet, předminulý rok byl vyrovnaný rozpočet, rok předtím byl rozpočet přebytkový, řádově přes 60 miliard korun. To tady historicky nebylo...

Martin ŘEZNÍČEK, moderátor:
…trendem… tady se bavíme tedy o 40miliardovém schodku plánovaném na příští rok, když i sám pan premiér, tohle není to, že by se novináři cucali z prstu termín schodek, sám pan premiér hovořil o tom v roce 2017, že ty rozpočty budou vyrovnané. Ten rozpočet není vyrovnaný na příští rok.

Karel HAVLÍČEK, vicepremiér a ministr průmyslu a obchodu /nestr. za ANO/:
Rozpočet jedna věc, druhá věc je výsledek. Opakuji, že výsledky za poslední 3 roky byly vyrovnané nebo přebytkové.

Martin ŘEZNÍČEK, moderátor:
Myslíte si, že bude vyrovnaný příští rok?

Karel HAVLÍČEK, vicepremiér a ministr průmyslu a obchodu /nestr. za ANO/:
To neumím říct, jestli bude vyrovnaný. Samozřejmě hrajeme vždycky o to, aby byl lepší, zatímco vlády předcházející si vždycky vysnily svůj rozpočet a obvykle to bylo výrazně horší, než jak bylo. My to dneska děláme tak, že jsme obezřetnější, a je to vždycky o něco lepší než tak, jak to je. Ale ptal jste se, proč je to více? No je to více proto, protože dáváme o 35 miliard korun víc na důchody. To je o 900 Kč více. Dostáváme se na 14 a půl tisíce.

Martin ŘEZNÍČEK, moderátor:
Ale víte sám, že ta argumentace není správná, že to je o 151 Kč více, protože ty ostatní věci jsou povinné, které musíte dát, to byste museli tak či onak. To navýšení není o 900 Kč. To navýšení je o 150 plus těch 700 korun... Což je povinná částka.

Karel HAVLÍČEK, vicepremiér a ministr průmyslu a obchodu /nestr. za ANO/:
To máte pravdu, ale do toho rozpočtu padá 34 miliardy korun, z té matematiky se prostě nevyhneme. A nemusíme se bavit jenom třeba o pedagogických pracovnících, přece všichni víme, že to zvedáme o 10 % a že bude v roce 2021 45 000 průměrná mzda. Ale podívejme se na tolik diskutovaný výzkum, vývoj a inovace. Zvedáme to na částku, včetně tedy evropských fondů, ať se na to díváme z jednotného úhlu pohledu, na 48 miliard korun. Když se podíváme na ukazatel GERD, což je hlavní ukazatel výzkumu, který sdružuje tedy všechny výdaje na výzkum, vývoj a inovace, včetně privátních zdrojů, tak tam jsme se poprvé za minulý rok dostali přes 100 miliard korun a dosáhli jsme 1,93 procenta. My se blížíme a doháníme Evropu v tomto slova smyslu, a dokonce dáváme tolik na výzkum, že to ten výzkum není schopen celé vstřebat, protože jenom za minulý rok nevyčerpal 500 milionů Kč a ten rok předtím nevyčerpal 3 miliardy korun. To znamená, my tam dáváme dneska více, než kolik třeba ten trh je schopen vzít.

Martin ŘEZNÍČEK, moderátor:
Dejme prostor panu Stanjurovi, protože ten tady většinu času kroutil hlavou.


Zbyněk STANJURA, předseda poslaneckého klubu /ODS/:
Vláda se chlubí cizím peřím. Dáváme, dáváme, zvyšujeme. Vláda žádné peníze nemá ani
Parlament nemá žádné peníze. Jestli chceme někomu poděkovat, tak zaměstnavatelům, firmám, zaměstnancům, živnostníkům, kteří platí daně, sociální pojištění a zdravotní pojištění, ti dávají. Na příští rok daňoví poplatníci zaplatí od 21 miliard na důchody víc, o 17 miliard víc, než jim vláda takzvaně dá. Důchodcům nedává peníze ani vláda ani Parlament, ale daňoví poplatníci, zaměstnavatelé, firmy. To bych chtěl zdůraznit. Tady pan ministr se chválí, jako on by nějaké peníze nebo vláda někde vydělala a někomu je dala. Jenom přerozdělujete to, ani nepoděkovali jste, v žádném vystoupení jste nepoděkovali těm daňovým poplatníkům. Od roku 2013, pane ministře, do příštího roku daňoví poplatníci, mimo zdravotní pojištění zaplatí na daních a sociálním pojištění o 455 milionů Kč více. Neslyšel jsem jedno slovo, že vláda i Sněmovna vlastně jenom rozděluje to, co vyprodukují zaměstnavatelé, firmy, a co zaplatí taky zaměstnanci. To za prvé. Za druhé, pan ministr jako takový expert na cizí slova a rychlé mluvení. O 113 miliard jsou větší příjmy proti letošnímu roku. Kolik z těchto 13 miliard vláda dá navíc na vědu a výzkum a inovace?

Karel HAVLÍČEK, vicepremiér a ministr průmyslu a obchodu /nestr. za ANO/:
Můžu?

Martin ŘEZNÍČEK, moderátor:
Pane vicepremiére, prosím.


Zbyněk STANJURA, předseda poslaneckého klubu /ODS/:
Jednu miliardu ze 113...

Karel HAVLÍČEK, vicepremiér a ministr průmyslu a obchodu /nestr. za ANO/:
Je to jednoduché, já to ještě jednou zopakuju, anebo ještě upřesním. V roce 2015 šlo na vědu, výzkum a inovace 27 miliard korun plus několik miliard korun v rámci evropských zdrojů. Dneska tam jde 37 miliard korun plus dalších 10 miliard korun z evropských zdrojů. Jde o tolik peněz...

Martin ŘEZNÍČEK, moderátor:
Ta odpověď prosím, jenom na otázku pana Stanjury.

Karel HAVLÍČEK, vicepremiér a ministr průmyslu a obchodu /nestr. za ANO/:
Odpověď je jednoduchá, nemůžeme dávat víc, než kolik ten trh není schopen vzít. Jestliže my dáváme na výzkum zdroje a ten trh už je nevezme, tak to znamená to, že prostě se jich tam dává o něco více.

Martin ŘEZNÍČEK, moderátor:
A u dopravní infrastruktury? Ani to by nebyl ten trh schopen pojmout?

Karel HAVLÍČEK, vicepremiér a ministr průmyslu a obchodu /nestr. za ANO/:
To je něco jiného. Pan předseda se mě ptal na výzkum, vývoj a inovace.

Martin ŘEZNÍČEK, moderátor:
Já vím, já se vás ale ptám na tohle.

Karel HAVLÍČEK, vicepremiér a ministr průmyslu a obchodu /nestr. za ANO/:
Ne, ale to, co se říká...

Martin ŘEZNÍČEK, moderátor:
Konkrétně u té dopravní infrastruktury těch peněz není tolik jako bývalo v minulých letech. Tam je tam je pokles.

Karel HAVLÍČEK, vicepremiér a ministr průmyslu a obchodu /nestr. za ANO/:
Jsou to přesné peníze, které se prostě dohodnou na Ministerstvu dopravy a které jsou dostačující pro to, aby se prostavělo to, co se prostavět má. Protože tady taky pracujeme prostě s nějakým stavebním zákonem, který tady jsme zdědili opět po 25 letech...


Zbyněk STANJURA, předseda poslaneckého klubu /ODS/:
To s tím vůbec nesouvisí.

Karel HAVLÍČEK, vicepremiér a ministr průmyslu a obchodu /nestr. za ANO/:
Souvisí to s tím.


Zbyněk STANJURA, předseda poslaneckého klubu /ODS/:
To s tím vůbec nesouvisí.

Karel HAVLÍČEK, vicepremiér a ministr průmyslu a obchodu /nestr. za ANO/:
A tam se čeká na stavební povolení, ale to, co je podstatné, a tady souhlasím tedy aspoň s jednou věcí s panem předsedou, že skutečně ty příjmy jsou dány těmi, kteří tvrdě pracují, těmi, kteří prostě odvádí daně, ať už to jsou daně z příjmů, ať už to jsou daně z přidané hodnoty, a tak dál. S tím souhlasím. Na tom není nic nového, to je vždycky, ale že jste na to nemysleli v době tedy, když jste vládli, když jste v té době prostě důchody zvyšovali o 200 korun...


Zbyněk STANJURA, předseda poslaneckého klubu /ODS/:
Jak dlouho vládnete vy? Jak dlouho vládnete vy?

Karel HAVLÍČEK, vicepremiér a ministr průmyslu a obchodu /nestr. za ANO/:
Vy jste v té době dávali 7-8 000 Kč důchody, kde jste v té době tedy viděli to, že jste přerozdělovali ty peníze?


Zbyněk STANJURA, předseda poslaneckého klubu /ODS/:
Pane ministře, nechte si ta demagogická čísla a řekněme pravdu. V roce 2010 nebo 12 byl poměr průměrné mzdy k poměru důchodu 2,3 byla větší průměrná mzda než průměrný důchod. Dneska je to 2 a půl. Poměr průměrného důchodu a průměrné mzdy je nižší, než byl v krizových letech. Takže nepoužívejte jenom absolutní čísla, ale i ta relativní. To znamená, že důchodci mají menší poměr k průměrné mzdě než před několika lety. Navíc na těch 151 Kč jsme se shodli všichni. Aby vláda si nechala z toho důchodového pojištění a děkuji, že jste si přidal a poděkoval daňovým poplatníkům. Letos 22 miliard a příští rok 17, skoro 40 miliard, které byste mohli dát důchodcům, a přitom na tom důchodovém účtu by byla nula. Nebyl by tam zápor, ale jednoduše, když se podíváte na ten rozpočet, tam není žádná priorita. Taková indexová metoda, úřednický dokument.


Zbyněk STANJURA, předseda poslaneckého klubu /ODS/:
Buďme konstruktivní, pane Stanjuro, řekněte mi jednu, 2 věci, které byste v rozpočtu, zásadní věci, které byste udělali jinak, aniž byste sahali na peníze na sociální výdaje.


Zbyněk STANJURA, předseda poslaneckého klubu /ODS/:
Úplně jednoduše. My už jsme našli 46 miliard úspor, které představíme ve druhém čtení, podle mě najdeme ještě více. Pokud považujeme za sociální výdaje špatně investované peníze na aktivní politiku zaměstnanosti, tak sáhneme i tam. To je asi 2,6 miliardy, je tam to číslo absolutně přehnané. Pan ministr, jeho ministerstvo, proč máme dotace pro privátní sektor? Každý podnikatel rozumný vám řekne, že dotace kazí trh. Je to v neprospěch malých, kteří neumí psát ty dotace, nemají čas psát ty žádosti o dotace. Je to tak. Jsou to desítky miliard dotačních titulů. Já bych očekával, že vláda bude minimalizovat dotační tituly a například sníží daně.

Martin ŘEZNÍČEK, moderátor:
Tohle je jasná pobídka, jak odpovědět, ale mě by zajímalo...


Zbyněk STANJURA, předseda poslaneckého klubu /ODS/:
Malí se skládají na velké.

Martin ŘEZNÍČEK, moderátor:
Existuje, pane vicepremiére, něco, bylo zmíněno panem Stanjurou, na co byste byli ochotni v tom dalším čtení přistoupit A vyjít vstříc.

Karel HAVLÍČEK, vicepremiér a ministr průmyslu a obchodu /nestr. za ANO/:
Tady stačí prostě logicky přemýšlet, jestliže dostáváme za dané konkrétní období v rámci takzvaného cyklu v rámci Evropské unie 600 miliard korun, tak se musí nějakým způsobem přerozdělit. Když už jsme tady u toho našeho resortu, tak v našem resortu je přes 100 miliard korun na strukturální fondy, které se v řádu sedmi, osmi let přerozdělují. Drtivá většina z nich jde na malé a střední podniky, což je mimo jiné dáno nejenom tedy námi, ale to je dáno i parametry Evropské unie. Ale to, co nás trápí víc, není toto, to jsou peníze, které my dostáváme přerozdělené, a můžeme se bavit, já s tím souhlasím, jestli prostě jsou účelově vynaloženy tam či onam. To je férová diskuse, ale prosím pěkně, když už jsme u našeho resortu, tak můj resort nebo můj, tedy nechci říkat můj pejorativně, ale náš resort pracuje s rozpočtem 38 miliard korun. 27 miliard korun, pane redaktore, pane předsedo, z toho dělají prostě odvody, které musíme dát na podporu solárních baronů. To znamená dotace na lunapark, který jsme tady vytvořili v letech 2008, 2009, 2010. Toto nás celkem bude stát 1 bilion korun, kdybychom tady nezdědili balík těhle dluhů, tak se tady vůbec dneska nebavíme o tom, že tady máme nějaké záporné saldo a vesele si tady hospodaříme, ale to jsou věci, se kterými neuděláme vůbec nic.

Martin ŘEZNÍČEK, moderátor:
Pane Stanjuro, krátká reakce na tohle. Pak se posuneme dál. Byť zůstanu u stejného tématu, prosím.


Zbyněk STANJURA, předseda poslaneckého klubu /ODS/:
Za prvé, podpora solárních elektráren vznikla proti vůli
ODS. My jsme tehdy hlasovali proti, přečtěte si stenozáznamy. Například můj kolega Martin Říman přesně před tím varoval, bylo to za vlády sociální demokracie. To jsou ti pyromani, kteří nejdřív založí požár a pak byste měli hasit ten požár, který jste tady založili. Mimochodem, ta opatření byla připravená, byla to úřednická vláda Fischerova. Po tom, co sociální demokraté vlastně vyslovili nedůvěru během evropského předsednictví. Takže my za to neneseme odpovědnost. My jsme se poctivě pokusili v roce 2011 zavést daně. Na ty příspěvky pro solární elektrárny. Takže, pokud chcete hledat viníky, tak se podívejte na své koaliční partnery ze sociální demokracie. To jsou oni, nám to nevyčítejte, my jsme hlasovali proti této podpoře.

Karel HAVLÍČEK, vicepremiér a ministr průmyslu a obchodu /nestr. za ANO/:
Podívejte se, kdo byl ve vládě v roce 2009 a 2010, kdy se diskutovali, jestli...


Zbyněk STANJURA, předseda poslaneckého klubu /ODS/:
Jan Fischer.

Martin ŘEZNÍČEK, moderátor:
Pojďme se podívat dopředu, abychom se...


Zbyněk STANJURA, předseda poslaneckého klubu /ODS/:
Naše vláda padla v únoru 2009.

Martin ŘEZNÍČEK, moderátor:
Pánové, dovolte, pojďme se podívat...


Zbyněk STANJURA, předseda poslaneckého klubu /ODS/:
Počkejte, vláda Mirka Topolánka padla v únoru 2009, když pan ministr říkal, že...

Martin ŘEZNÍČEK, moderátor:
Jenom pojďme se dívat dopředu, nikoliv zpátky. Pánové, dnes byl ve Sněmovně prezident Miloš Zeman a ten mimo jiné také hovořil právě o podpoře solární energetiky a zvláště o těch miliardách, které musí vláda splácet. Poslechněme si, co řekl.

Miloš ZEMAN, prezident České republiky:
V Německu je nejdražší cena elektřiny v Evropě. Nu, a plánované odstavování elektráren se už dnes promítlo do nulového růstu německé ekonomiky. Říkám to proto, protože bych si přál, aby naši zemi nezachvátilo obdobné klimatické šílenství.

Martin ŘEZNÍČEK, moderátor:
Česko podle prezidenta nemá s obnovitelnými zdroji energie dobré zkušenosti a zmínil právě to, o čem jsme hovořili. To znamená štědré dotace pro solární elektrárny.

Miloš ZEMAN, prezident České republiky:
Díky Topolánkově vládě s sebou vlečeme batoh dotací na obnovitelné, zejména pak solární zdroje. Jenom pan ministr průmyslu má ve své rozpočtové kapitole na tento účel solárů 27 miliard korun. Je několik řešení. Solární daň. Snížení výkupních cen. Překompenzace. Pan ministr Havlíček bude teď jednat s Evropskou unií. A mohlo by to přinést několik miliard úspor.

Martin ŘEZNÍČEK, moderátor:
Tohle je jeden z evergreenů, který zmiňuje prezident Zeman často. To znamená solární energie a peníze, které chce Česká republika platit. Lze s tím konkrétně něco dělat tak, aby skutečně se ta ten poměr minimálně, který jste zmínil, na Ministerstvu průmyslu a obchodu, snížil? Solární daň byla jedna z těch věcí, kterou zmínil, tak se pojďme podívat konkrétně na to třeba.

Karel HAVLÍČEK, vicepremiér a ministr průmyslu a obchodu /nestr. za ANO/:
Ano, protože znovu říkám, tady hasíme, hasíme požáry, které tady vznikly z minulosti, a do budoucna...

Martin ŘEZNÍČEK, moderátor:
Co se s tím dá dělat?

Karel HAVLÍČEK, vicepremiér a ministr průmyslu a obchodu /nestr. za ANO/:
No ne, tak ten požár samozřejmě hoří pořád, protože nás to bude stát, když neuděláme vůbec nic, skutečně takřka 1 bilion korun, 1 bilion. Já nevím, jestli si to uvědomujeme, kolik to je. No a co s tím budeme dělat? No jediné, co můžeme dneska dělat, je jednat s Evropskou unií, která samozřejmě určuje pravidla takzvané překompenzace, to znamená, nechci tady teď chodit do detailu, ale jedná se o takzvané vnitřní výnosové procento, česky řečeno, vlastně, kolik mohou ti solárníci maximálně vydělat. Dávají to prostě do nějakých prostě takzvaných tabulek a ukazují prostě, jakým směrem bychom asi měli my jít ve smyslu té podpory. Ale pochopitelně taky se musíme dívat na nějaké naše právo. To znamená, jestliže ti lidé do toho nainvestovali do toho s tím, že ten stát jim to slíbil, tak prostě my dneska máme relativně velmi omezené možnosti. Samozřejmě zase ta dobrá zpráva je ta, že už na tom absolutním vrcholu, to znamená, už by to nemělo jít více, v příštím roce to ještě tedy, bohužel, bude 29 miliard, ale poté už by byla šance to snižovat. Zatím se bráníme solární dani, uvidíme, jak to dopadne teď v rámci Evropské komise s tou takzvanou překompenzací, jestli tedy nesníží to vnitřní výnosové procento. Tím pádem ta provozní podpora by byla menší.

Martin ŘEZNÍČEK, moderátor:
Pane Stanjuro, pokud byste seděl ve stejném křesle, nemyslím v Událostech, komentářích, ale na ministerstvu jako pan vicepremiér, jaký by byl váš recept?


Zbyněk STANJURA, předseda poslaneckého klubu /ODS/:
Za prvé musím říct, že 100× opakovaná lež není pravdou. Ta podpora solárních elektráren vznikla ve volební období 2002, 2006, kdy jsme byli v opozici, opravdu. Velmi rádi to říkají. Za druhé, určitě bych to začal řešit dřív než po šesti letech. Pan ministr se tváří, on možná ano, ale jeho hnutí je ve vládě 6 let. A po šesti letech se tváří, že teď začnou přemýšlet, co by se s tím dalo dělat. Ale chci říct, těch peněz platíme mnohem víc. To nejsou jenom výdaje státního rozpočtu. Každý z nás, když dostane složenku, tak se podívejte, jaký platíte příspěvek na obnovitelné zdroje. Je to vlastně rozděleno. Část toho nesou obyvatelé, část nesou firmy a část nese státní rozpočet, což jsou zase ovšem peníze podnikatelů a občanů, daňových poplatníků. Takže ta věc, kterou zavedly socialistické vlády, je vlastně mnohem ještě nákladnější, než pan ministr řekl. Podle mě máme mít odvahu na solární daň, nemáme se toho bát. Pokud říkáme, že stát něco někomu slíbil, tak já myslím, že je velmi jednoduché spočítat náklady a výnosy. Myslím, že se shodneme, že ty výnosy už dávno pokryly ty náklady. Nikdo nemůže žalovat Českou republiku, že by přišel o vloženou investici nebo že by přišel o očekávaný zisk v té době. Takže já bych se toho nebál. Myslím si, že na tom by mohla být opravdu široká politická shoda. Že to není jednoduché, že tam hrozí právní spory a arbitráže, to je všechno pravda. Ale po šesti letech mně to přijde trochu pozdě teď přijít a říct: budeme se tím zabývat. Pan prezident Zeman...

Martin ŘEZNÍČEK, moderátor:
Pane vicepremiére, soubor argumentů od pana Stanjury, včetně té daně, o které jste hovořil. Možná jedna věc, že se tomu zatím chcete vyhnout. Proč se chcete té dani vyhnout? Já vím, že daň je nepopulární jakákoliv.

Karel HAVLÍČEK, vicepremiér a ministr průmyslu a obchodu /nestr. za ANO/:
My jsme jasně řekli, že nebudeme zvedat daně. To znamená, snažíme se držet prostě slovo, které jsme řekli...

Martin ŘEZNÍČEK, moderátor:
Počkejte, já vás nechci chytat za slovo, ale celková daňová zátěž má příští rok stoupnout. Má stoupnout na nejvyšší úroveň za 25 let.

Karel HAVLÍČEK, vicepremiér a ministr průmyslu a obchodu /nestr. za ANO/:
Pane redaktore, prosím, mrkněte se do knížek. Celková daňová zátěž není dána výší daní, ale je dána tím, kolik se vybere daní.


Zbyněk STANJURA, předseda poslaneckého klubu /ODS/:
Co v daňovém balíčku máte, pane ministře? Budou vyšší daně nebo ne?

Karel HAVLÍČEK, vicepremiér a ministr průmyslu a obchodu /nestr. za ANO/:
Prosím, nechte mě domluvit.


Zbyněk STANJURA, předseda poslaneckého klubu /ODS/:
No tak říkáte, že nebudeme zvyšovat daně a v pátek, že zvyšujete daně o 10 miliard.

Karel HAVLÍČEK, vicepremiér a ministr průmyslu a obchodu /nestr. za ANO/:
Prosím, nechte mě domluvit.


Zbyněk STANJURA, předseda poslaneckého klubu /ODS/:
No tak říkejte pravdu.

Karel HAVLÍČEK, vicepremiér a ministr průmyslu a obchodu /nestr. za ANO/:
Co se týká celkové daňové kvóty, tak ta je dána tím, že kolik se vybere celkově daní vůči HDP. To znamená, že se daň vybírá lépe, tak tím pádem ta celková daňová kvóta roste. Nevšiml jsem si, že by se zvedla daň z příjmu, nezvedla se daň z příjmu fyzických osob ani z příjmu právnických osob, daň z přidané hodnoty klesá. Jediné, a s tím souhlasím, je, zavádí se daň digitální, ale to je specifická záležitost, která prostě je dána tím, že se nedohodli v rámci Evropské unie. A to je z těch takzvaných daní, které jsou pro smrtelníka představitelné, asi vše. To znamená, to není o tom, že se zvedají daně, to je o tom, že se lépe vybírají daně, a vybírají se daně lépe pro to, protože se srovnává prostředí, včetně podnikatelského prostředí, včetně jiného. To znamená, je to dáno tím, že se prostě dobře vybírají daně.

Martin ŘEZNÍČEK, moderátor:
Pojďme zpátky k té solární dani, já jsem vás chytl na tady té věci, která se týká daňové zátěže jako takové, ale vraťme se té solární dani. Proč ne?

Karel HAVLÍČEK, vicepremiér a ministr průmyslu a obchodu /nestr. za ANO/:
Já jsem říkal, že my nevylučujeme absolutně nic. Zatím jsme se jí bránili.

Martin ŘEZNÍČEK, moderátor:
Na to se ptám, z jakého důvodu.

Karel HAVLÍČEK, vicepremiér a ministr průmyslu a obchodu /nestr. za ANO/:
Protože nejdřív se chceme, dojednat s Evropskou unií takzvané překompenzace. To je prostě záležitost, která je teď na stole. Uvidíme, jak dopadne v následujících týdnech jednání s Evropskou unií. Pokud Evropská unie uzná to, že prostě takzvané vnitřní výnosové procento bude nižší, pak by to znamenalo to, že skutečně se s tím konečně po mnoha letech hne. A ještě jednou, kdo za co může nebo ne, prostě je to zcela zjevné. Ano, máte pravdu v jedné věci. Začalo se o tom diskutovat před rokem 2006.


Zbyněk STANJURA, předseda poslaneckého klubu /ODS/:
To se schválilo, schválilo se to.

Karel HAVLÍČEK, vicepremiér a ministr průmyslu a obchodu /nestr. za ANO/:
Od roku 2006 do roku 2010 se diskutovaly podmínky, které byly ve finále schváleny. V tom pravdu máte, Fischerovou vládou. Nicméně, vláda vaše nebo vláda
Mirka Topolánka byla v epicentru toho, když se připravoval solární boom, jednoznačně...

Martin ŘEZNÍČEK, moderátor:
Za současné situace, když poslouchám oba z vás. Dokážete si představit, že se skutečně vláda a minimálně část opozice dokáže shodnout na nějakém řešení, které by tu zátěž 27miliardovou v kapitole tady pana vicepremiéra dokázala snížit tak, aby to nebyla koule u nohy, kterou si ponesou další?


Zbyněk STANJURA, předseda poslaneckého klubu /ODS/:
Pokud se nebudou vymlouvat, používat lživé argumenty o tom, kdo za to může, protože ten zákon schválila jiná koalice, my jsme hlasovali proti, já se k tomu fakt musím vrátit, že opakovaná lež prostě není pravdou, takže ten, kdo založil požár, pak říkal: ti hasiči příjeli pozdě. Myslím si, že takhle bychom toho pyromana neocenili. Jsme připraveni...

Karel HAVLÍČEK, vicepremiér a ministr průmyslu a obchodu /nestr. za ANO/:
Chcete říct, že hnutí ANO založilo požár...


Zbyněk STANJURA, předseda poslaneckého klubu /ODS/:
Ne, já jsem já jsem říkal váš koaliční partner, sociální demokraté. Na to jsou jasná čísla, na to jsou jasné výsledky hlasování. Za 6 let neudělali nic hnutí ANO. Za 6 let. Teď budete jednat o překompenzaci. To není špatné. Jedním slovem říkají, jednou větou říkají: to jsou ti solární baroni, to jsou ti špatní. Já s tím v zásadě souhlasím. A pak říká pan ministr: bráníme se daním. Tak proč? Tak, pokud je to přepálené, mají příliš velký zisk, mají příliš velké dotace z veřejných rozpočtů, tak proč je nemůžeme zdanit? To ty normální daňové poplatníky, kteří drží státní rozpočet, kteří drží důchodový systém, kteří drží zdravotnický systém, nebude pálit. A navíc v pátek, neříkejte, že nezvedáte daně. Podívejte se na návrh rozpočtu. O 10 miliard chcete příští rok vybrat na spotřebních daních víc. A chcete sebrat 10 miliard spořitelnám ve dvou letech, pojišťovnám, omlouvám se, pojišťovnám. To je dalších 10 miliard. Tak neříkejte, že nezvyšujete daně.

Martin ŘEZNÍČEK, moderátor:
Pane vicepremiére, velmi krátce, protože čas nás tlačí. Chcete reagovat na to, co říkal pan Stanjura?

Karel HAVLÍČEK, vicepremiér a ministr průmyslu a obchodu /nestr. za ANO/:
U pojišťoven se jedná pouze o nesystémovou výjimku, protože ty zdroje jsou v rezervách. Je to jednorázový akt a daně se zcela jednoznačně nezvyšují. Z tohoto úhlu pohledu. Ale já jsem rád, tedy dobře tak, pan předseda Stanjura řekl, že svým způsobem solární daň je v pořádku. Pak si tedy musíme říct, protože to se pak musí jednat o plošnou záležitost, tím pádem říkám, že desetitisícům i drobných investorů do všech panelů, do všech malých a středních firem uděláme speciální solární daň.


Zbyněk STANJURA, předseda poslaneckého klubu /ODS/:
Nic takového jsem neřekl.

Karel HAVLÍČEK, vicepremiér a ministr průmyslu a obchodu /nestr. za ANO/:
Jste řekl...


Zbyněk STANJURA, předseda poslaneckého klubu /ODS/:
Řekl jsem pro solární barony, to je úplně něco jiného, když má někdo panely na střeše, není žádný solární baron. Takže vláda s tím neudělala za 6 let nic. Jenom samé výmluvy. Prezident Zeman to už 4× řekl ve Sněmovně a vláda každý rok zatleská, pokýve hlavou a neudělá vůbec nic.

Martin ŘEZNÍČEK, moderátor:
Pánové, já jsem se pokoušel to ukončit nějak konsensuálně. Nicméně se to nepodařilo. Děkuju mnohokrát za to, že jste přišli své argumenty představit sem do Událostí, komentářů, a přeji vám hezký zbytek večera. Díky.


Zbyněk STANJURA, předseda poslaneckého klubu /ODS/:
Děkuji za pozvání, na shledanou.

Karel HAVLÍČEK, vicepremiér a ministr průmyslu a obchodu /nestr. za ANO/:
Na shledanou.


 

Zbyněk Stanjura

předseda poslaneckého klubu ODS