21. října 2019

Události, komentáře: 10 dnů do brexitu

(ČT 24) Britská sněmovna nakonec dnes o Brexitu hlasovat nebude – království by přitom z Evropské unie mělo vystoupit už za 10 dní. Co se dá do té doby stihnout? Jsme každou hodinou blíže tvrdému brexitu? Kdy Londýn vrátí míč do Bruselu? Debata na úvod Událostí, komentářů ČT24. Pozvání přijali europoslankyně Dita Charanzová (ANO), poslanec Jan Skopeček (ODS) a státní tajemnice pro evropské záležitosti Milena Hrdinková.

Celý rozhovor s Janem Skopečkem můžete zhlédnout na ČT24.

Světlana WITOWSKÁ, moderátorka:
10 dnů před platným termínem brexitu se dohoda o něm nedostala ani na program jednání britského
parlamentu. Předseda dolní komory odmítl žádost vlády, aby se k ní poslanci vrátili. Jednou už totiž rozhodli, že dokument budou schvalovat až po přijetí zákona, který by vyjednané podmínky odluky převedl do britského práva. O legislativních změnách budou zákonodárci jednat zítra. Příznivci premiéra vyčítají předsedovi sněmovny zaujatost vůči kabinetu.

Bernard JENKIN,
poslanec Konzervativní strany:
Jsem si vědom dilemat, před která se dostáváte v situacích, kdy musíte někoho potěšit a někoho ne. Ale začíná být zjevné, jak často děláte radost jedné straně, a ne druhé.

John BERCOW, předseda Dolní komory britského
parlamentu:
Sněmovna by neměla být neustále bombardována požadavkem, aby se zaobírala stejnou otázkou neustále dokola, dokola a dokola. Jsou tu lidé, kteří mají obavy z toho, že by tím mohli být zastrašováni.

Martin ŘEZNÍČEK, moderátor:
Tohle velice důležité téma rozebereme s první trojicí hostů na začátek. Dita Charanzová, místopředsedkyně Evropského
parlamentu. Dobrý večer.

Hezký večer.

Martin ŘEZNÍČEK, moderátor:
Milena Hrdinková, státní tajemnice pro evropské záležitosti. I vám dobrý večer.

Dobrý večer.

A
Jan Skopeček, člen sněmovního výboru pro evropské záležitosti, místopředseda poslaneckého klubu ODS. Dobrý večer i vám.

Dobrý večer.

Martin ŘEZNÍČEK, moderátor:
Paní Charanzová, začněme ve Štrasburku, máte to nejdál sem do Událostí, komentářů. Evropský
parlament dnes rozhodl, že nebude o té dohodě hlasovat dřív, než ji schválí britští poslanci, což se, jak už jsme uvedli, nestalo. Myslíte si, že ji tedy na nakonec v Londýně schválí a že se k hlasování dostanete v dohledné době i vy?

Dita CHARANZOVÁ, místopředsedkyně Evropského parlamentu /nestr. za ANO/:
To, že my jsme rozhodli, že se vlastně nebudeme na tomto plenárním zasedání zabývat tou dohodou, je pozice, kterou máme dlouhodobě. V podstatě bychom mohli se jí zabývat, pokud bývali by britští
poslanci dohodu v sobotu schválili. Teď máme na stole jejich nový nějaký časový harmonogram. Uvidíme, jak moc se dodrží. Ten by vlastně měl skončit nějakým posledním hlasováním, tuším, ve čtvrtek. Pokud toto na britské straně tedy bude splněno a podaří se do toho příštího týdne dokončit schvalovací proces, tak Evropský parlament je připraven mít mimořádné zasedání tak, aby se všechno stihlo v daném termínu.

Martin ŘEZNÍČEK, moderátor:
A pokud ne. Rozjíždí se paralelně s tím, co říkáte, ve Štrasburku, taky ta linie jednání o tom tvrdém brexitu. To znamená vystoupení Velké Británie z Evropské unie bez dohody. Jinými slovy, když to popíšu, je pro vás relevantní ten nepodepsaný dopis premiéra Johnsona?

Dita CHARANZOVÁ, místopředsedkyně Evropského parlamentu /nestr. za ANO/:
Z naší strany, a bylo to řečeno i vlastně předsedou Evropské rady panem Tuskem, ty dopisy bereme jako relevantní oba dva. Ten dopis v podstatě žádá o prodloužení, takže v tuhle chvíli vlastně na stole máme stále všechny možné scénáře. V tomhle se asi moc nic nezměnilo. Na jedné straně je tady vůle, politická vůle, ukončit ten proces v daném termínu. Na druhé straně je tady žádost o prodloužení, na kterou se především, musí se k ní vyjádřit premiéři. A třetí varianta, ano, stále na stole je i možnost, že Británie odejde bez jakéhokoliv tedy dohodnutého výsledku.

Martin ŘEZNÍČEK, moderátor:
Paní Hrdinková, dnešek, jak už jsme řekli, měl být velkým dnem britského premiéra Borise Johnsona, který chtěl prosadit dohodu, kterou by možná, kdyby nebyl premiérem, sám odmítal, ale to už je vedlejší. Vsadila byste si v tuhle chvíli na to, že Británie skutečně ke konci října odejde z Evropské unie bez dohody nebo že se podaří během toho, například zítřejšího hlasování, kdyby ta dohoda měla být vtělena do zákona, o tom se pravděpodobně odhlasovat, že se to podaří schválit?

Milena HRDINKOVÁ, státní tajemnice pro evropské záležitosti:
Já bych si v tuto chvíli v této věci nevsadila vůbec na nic, protože ten sled událostí a vlastně změny, které jsme viděli v posledních několika dnech a i v posledních 24 a 48 hodinách, byly naprosto nečekané. A opravdu, bůhvíco bude zítra, pozítří, příští týden. Takže já si myslím, že opravdu...

Martin ŘEZNÍČEK, moderátor:
--- o brexitu nečekaného na tom, když se to vlastně stále střídá.

Milena HRDINKOVÁ, státní tajemnice pro evropské záležitosti:
Myslím si, že opravdu tak, jak říká paní Charanzová, kterýkoliv z těch scénářů, které máme dnes na stole, mohou nastat. Řekla bych, že teď v tuto chvíli možná ten tvrdý brexit je méně pravděpodobný než třeba před týdnem, když to řeknu takto. Ale určitě můžu ještě i tu množinu alternativ rozšířit. Třeba na to, jestli to prodloužení, pokud by mělo nastat, bude do konce ledna, tak, jak žádala britská strana, anebo jestli případně může být diskuse ještě o prodloužení delším, pokud by došlo k nějakému zásadnějšímu řešení té vnitropolitické krize ve Spojeném království.

Martin ŘEZNÍČEK, moderátor:
Pane Skopečku, vy jste kdysi premiérku Mayovou nazval slabou za to, jakým způsobem vyjednávala. Premiér Johnson teď jde od jednoho neúspěchu, minimálně co se hlasování týče tedy v britském
parlamentu, k druhému. Vede si tedy ve vašich očích lépe?

Jan SKOPEČEK, místopředseda poslaneckého klubu /ODS/:
Přišel až jako druhý. Tu vyjednávací pozici měl určitě horší. Ale já myslím, že celé to plyne ze situace v britském
parlamentu, kde prostě mají většinu zastánci setrvání Velké Británie v Evropské unii. Vlastně to spektrum, které dneska reprezentuje britský lid ve sněmovně, tak neodpovídá tomu, jak britští občané volili nebo rozhodovali se v referendu. A z toho podle mého názoru plyne ten chaos, který v Británii funguje. Já si myslím, že Boris Johnson je tvrdší než předchozí premiérka, do značné míry mu ale samozřejmě komplikuje situaci ta situace v... Nebo to vyjednávání komplikuje situace v té sněmovně, včetně jeho vlastních poslanců. Už vůbec nemluvím o opozici, která odmítá všechno, a když jí nabídl premiér Johnson, ať lidé znovu rozdají karty ve volbách sněmovních, tak to zablokovala rovněž. Takže...

Martin ŘEZNÍČEK, moderátor:
Když se podíváme na třetí nebo čtvrtou stranu možná v té rovnici, o které hovoříte, znamená to, co se děje za Lamanšským průlivem z pohledu Britů. Vy jste kdysi řekl, že Evropská unie rozhodně neulehčila Britům odchod z tohohle klubu. Teď ale sedmadvacítka ukázala poměrně jasnou vstřícnost tím, že byla schopná takhle narychlo vyjednat novou dohodu, kterou se teď Boris Johnson pokouší prosadit.

Jan SKOPEČEK, místopředseda poslaneckého klubu /ODS/:
Ta tvrdost na straně Evropské unie fungovala nebo působila na začátku, postupem času, jak Evropská unie zjišťovala, jak čím dál tím větší chaos se rozvíjí ve Velké Británii, tak ta tvrdost ustupovala. A teď samozřejmě podle mého názoru je to zřejmé, je míč na straně Velké Británie, je míč na straně britských
poslanců, protože ti mají klíč k řešení té situace. A zatím se chovali opravdu nepředvídatelně. Nebyli schopni schválit dohodu, když jim byla nabídnuta varianta jiná, tak ji odmítli rovněž. Prostě oni nemají žádné řešení a spíše řeší vnitrostranické nebo vnitřní politické hry v rámci opozice, britské koalice, ale i vlastně střety uvnitř jednotlivých stran. Máme tam dneska, tuším, že 20 konzervativních poslanců, kteří byli vyloučeni za své poslední hlasování. Takže podle mého názoru ten chaos vychází dneska více ze strany Velké Británie.

Martin ŘEZNÍČEK, moderátor:
A jedna velká neznámá, jak se tihle vyloučení
poslanci zachovají při jakémkoliv dalším hlasování, které bude? Zda si budou chtít vyřizovat účty ještě zpětně nebo zda jim půjde víc o zemi než o sebe samotné. Nicméně, pojďme od britských poslanců k evropským poslancům. Paní Charanzová, když hovoříte se svými kolegy v Evropském parlamentu, cítíte, že Evropské unii lomítko Evropskému parlamentu dochází trpělivost s Velkou Británií?

Dita CHARANZOVÁ, místopředsedkyně Evropského parlamentu /nestr. za ANO/:
Já bych spíš řekla, že je to taková politická agónie. Je tady cítit jako únava, protože samozřejmě i třeba rozhovor, který dneska tady vedeme, už jsme všichni vedli několikrát a vždycky jsme měli naději, že už ten proces se chýlí ke konci. Jsem ráda, že i pan kolega Skopeček uznává, že ten problém tady není na straně Evropské unie a nikdy nebyl. Naopak my jsme prokázali tady docela jako slušnou soudržnost, jednotu v těch názorech i v tom vyjednávacím procesu, ale teď je opravdu znát už taková únava, taková rozpačitost, že je to... Pro mě je to třeba smutný obrázek na britskou politickou scénu, kterou jsem kdysi považovala za takový ten lepší vzorek fungování politiky a demokracie v Evropě.

Martin ŘEZNÍČEK, moderátor:
Když mluvíte o únavě, co jednota? Slyšeli jsme nepotvrzené zprávy v britském tisku o víkendu o možném přesvědčování Maďarů, Poláků, dokonce se tam objevila v jedné souvislosti i Česká republika, aby prodloužení, pokud by o něj britský premiér požádal, zablokovali. Umožněme tedy Británii odejít bez dohody. Je tohle věc, kterou slýcháte v kuloárech také?

Dita CHARANZOVÁ, místopředsedkyně Evropského parlamentu /nestr. za ANO/:
I tento dotaz bude spíše asi směřovat na premiéry, protože Evropský
parlament vlastně do toho formálně, do toho procesu prodlužování nijak nevstupuje. Nicméně to, co tady spíš zaznívá, jako je vidět ta situace třeba v ulicích Londýna, kde jsme viděli milion lidí, kteří přišli demonstrovat. Spíš tohohle se tady vnímá, kolegové si toho všímají. Bavili jsme se i o tom, jestli prostě to nesvědčí o tom, že je tady nějaká třeba nová vlna naděje pro uskutečnění třeba dalšího referenda či nějakých dalších voleb v Británii. Všechny opravdu scénáře se v tuhle chvíli tady skloňují a všichni vlastně každou chvíli jako se díváme na mobily a sledujeme, co se v Británii děje.

Martin ŘEZNÍČEK, moderátor:
Paní Hrdinková, když navážu na to, co říká paní Charanzová, bývalý spindoctor Tonyho Blaira Alastair Campbell dnes v rozhovoru pro CNN, tuším, řekl, že Británii zachvátil takový chaos, že vlastně jediným způsobem, jak se z toho dostat ven, by bylo nové referendum, kde by se hlasovalo o tom, zda lidé souhlasí s tou novou dohodou tak, jak byla dojednána s Evropskou unii, anebo zda Británie má zůstat ve Evropské unii. Rozseklo by tohle podle vás ten gordický uzel nebo ne?

Milena HRDINKOVÁ, státní tajemnice pro evropské záležitosti:
Já se tím nejsem právě úplně jistá. Myslím, že si tím právě nejsou moc jistí ani velcí znalci britské politické scény. Samozřejmě to referendum, ten výsledek do značné míry záleží na tom, jak se zeptáme. A už v tom prvním referendu, kde podle mého názoru ta otázka byla položena takovým způsobem, že spíše provokovala k tomu odpovědět: Ano, chceme odejít z Evropské unie. Tak už tam vlastně je potřeba si uvědomit, že 17 milionů lidí chtělo zůstat. Takže i ten výsledek, který samozřejmě byl pro odchod, zahrnoval velikánskou masu Britů, kteří prostě byli proti tomu rozhodnutí. A do jaké míry to krystalizovalo. Já si to prostě vůbec nedokážu, netroufám si to odhadovat. Jenom prostě poznamenám, že pokud si jaksi britská politická scéna není jistá, že ta odpověď bude jiná než ta první, tak si myslím, že je to nebezpečné se znovu ptát. Viděli jsme vlastně 2× třeba referendum o Evropské unii v Norsku. Sice s velkým odstupem. A to 2× ne už skutečně znamená, že ta doba prostě k nějakému novému blízkému vztahu se mnohonásobně prodlužuje.

Martin ŘEZNÍČEK, moderátor:
Ono se to netýká jenom samozřejmě referenda jako takového, ono se to týká také předčasných voleb, ale otázky, zda by dokázaly něco vyřešit, zda by rozdaly karty zásadně jinak, než jsou rozdány teď. Pane Skopečku, podle vašeho názoru, jak moc tedy je jednotná Evropská unie? Není tam riziko toho, že se 1, 2, 3 členové utrhnou? A třeba, pokud by skutečně Britové požádali o ten odklad, tak to budou blokovat a tím pádem umožní ten tvrdý brexit?

Jan SKOPEČEK, místopředseda poslaneckého klubu /ODS/:
To se může stát. Všichni víme, že i Francouzi do značné míry komplikovali ty předchozí nebo byli tím slabším článkem v těch předchozích jednáních o nějakém prodlužování termínu. Já bych se vrátil k tomu referendu. To nebyl nějaký náhodný výsledek. Víc jak 17 milionů britských občanů, Angličanů zase hlasovalo pro odchod z Velké Británie. Dokonce jsem někde četl, že to je největší počet voličů, kteří se kdy v Británii pro něco rozhodli. Takže to nebylo nějaký malý rozdíl. Pro ten odchod volilo skutečně velké množství lidí. A kdyby si dneska politická scéna byla jistá tím, že se názory lidí změnily, tak se bezesporu labouristé nebudou obávat předčasných voleb, protože by pravděpodobně šli s programem nového referenda. A souhlasili by s tím, co Boris Johnson navrhnul, poté co mu zkomplikovala sněmovna život, a šli by do těch předčasných voleb a tam by si to mohli znovu v uvozovkách rozdat o to, jakým způsobem se bude vyjednávat dál, zda se třeba vypíše nové referendum. Labouristé se těch voleb bojí, protože tuší, že by posílili pravděpodobně konzervativci, a tuší, že by měli ještě slabší pozici ve sněmovně v tom, jak komplikovat Borisi Johnsonovi život.

Martin ŘEZNÍČEK, moderátor:
Já se vám ještě dostanu, ale protože nám končí teď během několika desítek sekund trasa ze Štrasburku, tak já ještě na závěr aspoň paní Charanzovou požádám o krátký komentář. Pokud by skutečně to dospělo do toho stadia, že by britský
parlament byl schopen se shodnout na téhle dohodě, jak rychle by byl Evropský parlament schopen se sejít mimořádně, už jste to naznačila před tím, a tuhle dohodu schválit?

Dita CHARANZOVÁ, místopředsedkyně Evropského parlamentu /nestr. za ANO/:
Jsou na to tady různé názory, to se přiznám, že tady zaznívají různé názory. V tuhle chvíli se na to především potřebuje podívat výbor, který se vlastně zaobírá otázkami brexitu. Ale je tady taková všeobecná shoda na tom, že bychom měli být schopni se sejít do toho data. To znamená nejpozději 31. října.

Martin ŘEZNÍČEK, moderátor:
Dita Charanzová, díky moc za váš čas. My ještě budeme velmi krátce pokračovat v té debatě tady. Před chvílí, když jsem si četl BBC, než jsem šel do studia, tak jsem objevil komentář Laury Kuenssbergové, to znamená britské zpravodajky, která je tou tváří brexitu minimálně BBC, která říkala, že možná existuje skutečně možnost, že vláda v tuto chvíli už má dost hlasů na to, aby tu dohodu dokázala prosadit, ale zároveň, že nikde není psáno, že se jí to podaří do toho termínu 31. října. To znamená kvůli různým procedurám, které tam jsou. Je tohle něco, co vy také slyšíte? Je to varianta, kterou považujete za reálnou? Paní Hrdinková.

Milena HRDINKOVÁ, státní tajemnice pro evropské záležitosti:
Já teď poslední informace, které slyším, je, že je skutečně už na stole, dokonce už jsem ho teď po cestě měla v mailu, návrh, toho implementačního návrhu, který by se tedy měl jednat a hlasovat snad ve čtvrtek, pokud mám správné informace. Já si myslím, že pokud by to opravdu ke konci té lhůty vypadalo, že se to nestihne, že opravdu jde o technickou prodlevu, tak já si myslím, že to prodloužení nebude způsobovat vážné problémy. Dokonce si myslím, že ani není nutné, aby se kvůli tomu premiéři znovu sjížděli do Bruselu. Určitě procedury jsou na to, aby se to zvládlo v písemné proceduře, ale zatím jsme teprve toho kroku 1. Zatím britští
poslanci budou jednat ten implementační návrh a uvidíme, jestli se vlastně k té dohodě dostanou.

Martin ŘEZNÍČEK, moderátor:
Což vlastně dneska zaznívalo i z Bruselu, že by skutečně šlo jenom o to technickém prodloužení, tak by to takový problém být neměl. Poslední věta. Pane Skopečku, na co byste si, pokud byste byl v Británii, kteří velmi rádi, Britové velmi rádi sázejí, na co byste si vsadil? V těch příštích 10 dnech. Bez dohody odejde Velká Británie nebo odejde s dohodou na poslední chvíli?

Jan SKOPEČEK, místopředseda poslaneckého klubu /ODS/:
Já bych si vsadil maximálně na nějaký fotbalový zápas, třeba o ten středeční, že vyhraje Slavie nad Barcelonu. To se vsadím velmi rád, ale o takhle vážných věcech, já si myslím, že se vsázet nebudu. Podle mého názoru bude záviset na tom, jak rychle se podaří konzervativcům nebo britskému premiérovi prosadit ten implementační zákon. Tam je potřeba říci, že mu nehraje ani do karet šéf sněmovny, který mu spíše komplikuje život v tom, jak rychle může některé věci hlasovat. Takže si myslím, že o to bude Boris Johnson usilovat, aby se mu podařilo ten implementační zákon co nejrychleji schválit, protože Boris Johnson velmi, velmi opravdu politicky investoval do toho, že se raději rozloučí s Evropskou unií tím tvrdým brexitem. Takže já jsem schopen akceptovat nebo předvídat to, že bude Boris Johnson bude maximálně ochoten jít o několik těch pár dnů, co se týče toho technického odkladu. Ale má nainvestováno do toho tvrdého brexitu tolik politického kapitálu, že podle mého názoru je schopen ho uskutečnit.

Martin ŘEZNÍČEK, moderátor:
Díky za to, že jste přišli do Událostí, komentářů. Hezký zbytek večera.

Milena HRDINKOVÁ, státní tajemnice pro evropské záležitosti:
Děkuju za pozvání, hezký večer.

Jan SKOPEČEK, místopředseda poslaneckého klubu /ODS/:
Děkuju za pozvání, hezký večer.

Jan Skopeček

místopředseda poslaneckého klubu ODS