10. října 2019

Vláda připravuje zdražení a omezení lokálních potravin v supermarketech. Malé zemědělce musíme ale podporovat

(www.ods.cz) ​​​​​​​Novela zákona o významné tržní síle, kterou připravuje vláda prostřednictvím Ministerstva zemědělství, obsahuje ustanovení, která ve svém důsledku zdraží potraviny a omezí přístup lokálních výrobců potravin do obchodních řetězců. Malé zemědělce a lokální výrobce potravin musíme ale spíše podporovat, než dusit.

„Jestliže zákon zakáže spolupráci obchodních řetězců s jejich dodavateli na slevových akcích, omezí tak v podstatě samotnou existenci slev, což znamená zvýšení cen potravin. Slevové akce byly jednou z možností, jak učinit i lokální potraviny cenově konkurenceschopné a tedy zajímavé pro zákazníky. Poté, co se vládě nepodařilo prosadit zákaz dvojí kvality potravin do evropské směrnice, nyní přichází s dalším krokem, který jde proti malým výrobcům potravin a hlavně českým zákazníkům,“ uvedla europoslankyně Veronika Vrecionová.

Europoslankyně za ODS zároveň upozorňuje, že české zemědělství a potravinářství potřebuje pravý opak než vládou ANO, ČSSD a KSČM předkládané restrikce. „Zemědělství je jeden ze sektorů, který může pozitivně přispět k ochraně životního prostředí. Je ale potřeba více podporovat malé zemědělce a lokální výrobce potravin. Například omezovat jejich administrativu nebo přesměrovat evropské dotace od velkých zemědělských podniků právě k malým rodinným farmám, které se o půdu a přírodu, ve které hospodaří, starají výrazně lépe, než bývalé JZD.“

Veronika Vrecionová

poslankyně EP
expertka pro zemědělství a venkov