9. října 2019

ODS: Vláda zvyšováním daní látá díry v rozpočtu

(www.ods.cz) Rozpočtový výbor Poslanecké sněmovny dnes projedná předložené pozměňovací návrhy k vládnímu daňovému balíčku. Podle poslanců ODS povede vládní novela hlavně k tomu, že lidem zůstane méně peněz v jejich peněženkách.

„Porušení slibu Babišovy vlády nezvyšovat daně bude výsledkem projednávaní vládního daňového balíčku zvyšujícího spotřební daně a zdaňujícího technické rezervy pojišťoven. Vláda a zejména ministryně Schillerová se přitom nestydí argumentovat bojem proti závislosti, což je jen zástupný argument a marketingová vějička, jak ukazuje snaha zdanit i tzv. technické rezervy pojišťoven, které nemají se závislostmi samozřejmě cokoliv společného. ODS bude bojovat za pozměňující návrhy snižující daně a zjednodušující daňové prostředí. Argumentuje-li ministryně Schillerová potřebou zvýšit spotřební daně kvůli inflaci, pak stejný argument platí např. i pro navýšení základní slevy na poplatníka daně z příjmu fyzických osob, která se neměnila od r. 2008 a kterou jako pozměňující návrh k projednávanému balíčku podávám. Ministryně Schillerová to ale odmítá, stejně jako další návrhy snižující daně. Ministryně financí je prostě ambasadorem značky ‚vysoké a složité daně z dílny hnutí ANO‘. Když může daně zvýšit, je aktivní a udělá to. Když může daně zjednodušit či snížit, nepřijde nic než pasivita, jako je tomu u předložení nového zákona o dani z příjmu, nebo zrušení superhrubé mzdy, na což se stále už roky čeká,“ hodnotí daňový balíček člen rozpočtového výboru Jan Skopeček.

„Vláda se daňovým balíčkem snaží zalepit díry v rozpočtu, které sama způsobila. Skutečné problémy ale neřeší. Jedním z nich je rostoucí cena bydlení. Proto opět navrhujeme zrušení absurdní daně z nabytí nemovitosti. Stát daní jen trestá kupující za to, že si chtějí pořídit vlastní bydlení a zdražuje jeho pořízení o 4 %. Dalším problémem je vzrůstající byrokracie v podnikatelském prostředí. Povinná registrace k DPH znamená pro malé podnikatele a živnostníky obrovský nárůst jejich administrativních povinností, a proto navrhujeme zvýšení limitu pro povinnou registraci k DPH na 2 mil. Kč,“ představil návrhy ODS poslanec Vojtěch Munzar.