30. září 2019

Prezidentská koalice chrání Zemana

(FORUM 24) Předseda ODS Petr Fiala hovoří v rozhovoru pro deník FORUM 24 o tom, co proběhlo v uplynulém týdnu v Poslanecké sněmovně – o ústavní žalobě na prezidenta, která neprošla. O Miloši Zemanovi se ale zmiňuje i v souvislosti s tím, že si veřejně nepřipomene 17. listopad. Předseda ODS i jeho strana ale ano.

Minulý týden ve čtvrtek neprošla Sněmovnou ústavní žaloba na prezidenta republiky, kterou inicioval a podpořil Senát. Co na tento výsledek říkáte?

Prezidentská koalice v Poslanecké sněmovně se rozhodla politicky chránit prezidenta a nic jiného ji nezajímá. Měli jsme příležitost věci vyjasnit a alespoň oslabit jeden z problémů, který dnes máme. Vyjasnit, zda mají pravdu, nebo se mýlí ti, kteří tvrdí, že prezident překračuje meze ústavy. Nemám z celé situace jako konzervativní politik radost. Pro mě není impeachment prezidenta nějaká marketingová hra nebo politická PR akce. Politické důvody pro podání žaloby jsou srozumitelné. Na tom nic nemění ani to, že o právní kvalitě žaloby panovaly pochybnosti. Upozornil jsem ale Poslaneckou sněmovnu, že Senát je legitimní ústavní orgán, který má tuto ústavní pravomoc a který dospěl k přesvědčení, že žaloba je opodstatněná. Žalobu by posuzoval Ústavní soud, ke kterému máme přece všichni důvěru. Poslanecká sněmovna je v celém procesu jen jakási pojistka, kdyby jedno z toho neplatilo. Myslím, že hlasování prezidentské většiny v Poslanecké sněmovně bylo projevem jejich přesvědčení, že dnes mohou všechno. Silné spojenectví prezidenta a premiéra a jejich koalice v Poslanecké sněmovně vytvořilo u nás situaci, že obecná pravidla neexistují, platí pouze právo silnějšího, a pravidla jsou jen to, na čem se oni momentálně dohodnou a co jim nyní vyhovuje. Dělají chybu.

Prezident republiky v uplynulých dnech oznámil, že se nebude účastnit oficiálních oslav 30. výročí sametové revoluce, o několik dní později se v OSN premiér Babiš zaštiťoval jménem Václava Havla, ale zároveň zkritizoval posledních 30 let vývoje v zemi. Myslíte si, že je chování prezidenta a premiéra vhodné?

Skutečnost, že prezident nevystoupí na výročí jedné z nejdůležitějších událostí našich dějin, to je smutná záležitost. A zřejmě i historicky unikátní při takovém kulatém výročí. Ale prezidentovi svým způsobem rozumím. Zřejmě se mu nechce vystavovat se pískotu a protestům. Navenek se tváří, že mu je to lhostejné, nebo dokonce ho taková negativní pozornost těší. Ale myslím, že si uvědomuje, kam věci dospěly, a že to není dobře. On stál v listopadu 1989 na tribuně, poslouchal jsem ho tehdy pozorně. A nemám žádnou pochybnost, že si tehdy přál demokracii, kapitalismus a náš návrat na Západ tak, jak jsem si to přál například i já. Jakkoliv se změnily od té doby jeho priority a zájmy, nemůže mu být toto výročí lhostejné. Žádný z našich největších prezidentů nebyl přijímán lidmi bez výhrad a nekriticky, ani Masaryk, ani Havel. Ale žádný demokratický prezident se nevmanévroval do pozice, že nemůže přijít na oficiální státní oslavy svobody a demokracie. Je to smutné. Co se týče vystoupení předsedy vlády, nemám ani chuť toto komentovat. Je to prostě příšerné pokrytectví od člověka, který díky vývoji v posledních 30 letech u nás vybudoval nejdříve obrovskou ekonomickou moc, pak i mediální a nyní k tomu přidal i moc politickou. Pokud byla něco chyba systému posledních 30 let, tak je to on sám.

Jak již bylo řečeno výše, Česká republika si v listopadu připomene 30. výročí pádu komunismu. Co pro vás toto výročí znamená? Jak si ho budete připomínat osobně a jak ODS?

ODS je strana, v níž jsou dodnes aktivní významné osobnosti listopadu ′89, takže výročí je pro nás silné politicky i osobně. Jsou mezi námi lidé z disentu, ale především: ODS je nástupnickou stranou Občanského fóra. Jsme na to hrdí a nezapomínáme na to. Neseme v sobě nejsilněji étos listopadu 1989, svobodu a demokracii, kapitalismus, příslušnost k Západu. To budeme připomínat i v těchto dnech. My už nyní více jezdíme po republice, doufáme, že se nám podaří mluvit s co nejvíce mladými lidmi o tom, že demokracie a svoboda nejsou samozřejmost. Ale nebudeme jen vzpomínat. Zároveň už doslova za několik dní začínáme naši novou kampaň, v níž budeme mluvit o tom, kam by měla směřovat Česká republika, budeme nabízet vizi ODS, jaké Česko chceme. Výročí listopadu ′89 nám má připomenout hodnoty a principy, bez nichž by nebyla úspěšná Česká republika. Ale taky je to příležitost ukázat, kam máme směřovat. Nejsme nostalgicky zahleděni do minulosti, politiku děláme pro dobrou budoucnost.

Rozhovor vyšel na serveru Forum24.cz.

Petr Fiala

předseda ODS