24. září 2019

Události, komentáře: Důvěra v to, že spravedlnost platí pro všechny, je velmi důležitá

(ČT 24) „Myslím, že krok, který jsme udělali, je důležitý,“ řekl k úterní schůzce opozice její iniciátor, předseda ODS Petr Fiala, který byl hostem pořadu Události, komentáře. Opoziční strany protestem proti Zemanovým slovům o abolici daly podle Fialy najevo, že budou usilovat o to, aby právo platilo pro všechny.

Celý rozhovor s Petrem Fialou můžete zhlédnout na ČT24.

Fiala: Důvěra v právní stát je velmi důležitá

Opoziční strany tak daly podle Petra Fialy veřejnosti najevo, že jsou v Česku politické subjekty, kterým daná situace není jedno. „Nemůžeme se smiřovat s věcmi, které dřív byly považovány za nenormální, a dnes jsou považovány za normální,“ poznamenal.

„To, že jsme tu měli trestně stíhaného premiéra, to byl velký problém,“ domnívá se Fiala a dodal, že i zastavení trestního stíhání vyvolalo řadu otázek u veřejnosti.

„A to jenom proto, že premiér vyměnil ministra spravedlnosti ve chvíli, kdy policie oznámila úmysl ho obžalovat,“ poznamenal šéf ODS. „To jsou všechno věci, které jsou nesmírně vážné, protože důvěra v právní stát, ve spravedlnost, v to, že zákony platí pro všechny, je hrozně důležitá,“ řekl Fiala.

„Dnes jsme ukázali, že celá demokratická opozice – když jde o klíčové věci – se dokáže spojit,“ dodal Fiala s tím, že se samozřejmě nejedná o formát pro budoucí volby. „Ale je důležité, že v těch podstatných otázkách, kde jde o principy, hodnoty, právní stát, dokážeme mluvit jedním hlasem.“

Přepis rozhovoru:

Michal KUBAL, moderátor:
Většina opozičních stran vzkazuje prezidentovi, aby přehodnotil úvahu o udělení abolice premiérovi Andreji Babišovi. Prezident oznámil, že učiní tento krok, pokud by nejvyšší státní zastupitelství obnovilo premiérovo stíhání. Lídři
ODS, Pirátů, lidovců, TOP 09 i hnutí STAN taky apelují na ústavní špičky, aby nekomentovaly práci a rozhodnutí žalobců.

Ivan BARTOŠ, předseda strany /Piráti/:
Pokud pan premiér hovoří o tom, že justice je spravedlivá, jenom když on teda bude zproštěn toho stíhání a nepůjde k soudu a pan prezident hovoří o, ať do toho již nikdo nešťourá a v druhé větě sám vlastně nastíní, jaký bude budoucí vývoj, tak je to špatně.

Andrej BABIŠ, premiér /ANO/:
Pan prezident se takhle vyjádřil, spíš mi to teda vůbec nepomohlo, spíš poškodilo, není potřeba žádná abolice.

Michal KUBAL, moderátor:

Poslanci ve čtvrtek projednají návrh ústavní žaloby na hlavu státu, který jim poslal Senát. Už teď je jasné, že ve Sněmovně neuspěje. Hnutí ANO, ČSSD, KSČM ani SPD žalobu nepodpoří.

Tomio OKAMURA, předseda hnutí /SPD/:
Já respektuji přímou volbu prezidenta a já myslím, že je to silná osobnost, která skutečně otvírá diskuzi nad novými a novými tématy. A je to mnohem lepší, než kdyby prezidentem bylo nějaké amorfní želé.

Marcela AUGUSTOVÁ, moderátorka:
Hostem Událostí, komentářů je teď
předseda ODS Petr Fiala, který tu dnešní odpolední schůzku opozičních stran svolal. Dobrý večer.

Petr FIALA, předseda strany /ODS/:
Dobrý večer.

Marcela AUGUSTOVÁ, moderátorka:
Slyšeli jsme vaši výzvu, aby prezident přehodnotil to svoje rozhodnutí o abolici, pokud by bylo stíhání Andreje Babiše obnoveno, myslíte si, že si ji prezident vezme k srdci, když sledujeme jeho kroky z poslední doby?


Petr FIALA, předseda strany /ODS/:
To nevím, jestli si vezme k srdci, ale myslím, že ten krok, který jsme udělali, je důležitý. Viděli jsme, když premiér oznámil ten úmysl, že zastaví trestní stíhání Andreje Babiše, v každém případě, kdyby bylo obnoveno, tak jak na to reagovali lidé. Lidé byli zneklidněni, měli pocit, že, že tady spravedlnost nemusí platit pro všechny, jaká bude rovnost lidí před zákonem. Máme tu dvě kategorie politiků, dvě kategorie lidí. A my jsme tady se postavili představitelé opozičních politických stran vedle sebe a řekli jsme: nám se to nelíbí, my jsme tím zneklidněni, my budeme usilovat o to, aby právo platilo pro všechny a v nás máte politickou alternativu. To si myslím, že je velmi důležitý vzkaz. A je to i vzkaz veřejnosti, že jsou tu politické strany a politici, kterým to není jedno.

Marcela AUGUSTOVÁ, moderátorka:
A myslíte si, že veřejnost ten váš vzkaz, to nemlčení a vyjádření se k tomu, co se vám nelíbí, vnímá dostatečně silně, protože zatím se s preferencemi opozičních stran nic příliš výrazného neděje a hnutí ANO se drží opět u 30 % po tom nepatrném letním poklesu. Je tedy ten vzkaz jasně a správně formulovaný?


Petr FIALA, předseda strany /ODS/:
Ten vzkaz je určitě jasně a správně formulovaný a je nesmírně důležitý. A prostě se nemůžeme smiřovat s věcmi, které dřív byly považovány za nenormální a dnes jsou považovány za normální. To přece nejde. To, že jsme měli trestně stíhaného premiéra, to byl velký problém a nakonec i to rozhodnutí orgánů činných v trestním řízení vyvolalo řadu otázek u veřejnosti, a to jenom proto, že premiér vyměnil ministra spravedlnosti ve chvíli, kdy policie oznámila úmysl ho obžalovat. To jsou všechno věci, které jsou nesmírně vážné, protože důvěra lidí v právní stát, ve spravedlnost, v to, že zákony platí pro všechny, ta je hrozně důležitá. Takže tento náš vzkaz byl důležitý. A já bych nepodléhal tady té poraženecké náladě a to, že Andrej Babiš má 30 %. Tak podívejme se na tu realitu, jaká je realita, když se podíváme třeba na poslední evropské volby, výrazně jsme se přiblížili hnutí ANO a současně součet dvou nejsilnějších opozičních stran, tedy
ODS a Pirátů je větší než jsou procenta hnutí ANO, přitom v parlamentních volbách před dvěma lety to bylo ještě úplně jinak. Takže Andrej Babiš je porazitelný, tyhle signály mají velký význam a je důležité, abychom lidem řekli, že pro nás právní stát je něco podstatného.

Marcela AUGUSTOVÁ, moderátorka:
Na druhou stranu opozice byla dlouhou dobu v době, kdy jí stačilo se vymezovat proti premiérovi jako proti člověku, který je trestně stíhaný, že tohle není správné, že to není správný signál ani pro veřejnost, ani do ciziny, ale realita září 2019 je taková, že Andrej Babiš je v tomto okamžiku očištěn a hlasy pro ústavní žalobu na prezidenta Miloše Zemana opozice v tuto chvíli nemá. Jak se tedy nově postavíte tomu mocenskému tandemu premiér a prezident a jakou taktikou chcete docílit toho, že se po příštích volbách stanete premiérem?


Petr FIALA, předseda strany /ODS/:
Naše výhoda, mluvím za
Občanskou demokratickou stranu, je, že my jsme nikdy na takovouto jednoduchou rétoriku antiBabiš, trestně stíhaný premiér nepřistupovali. Samozřejmě to je problém a bylo to zatěžující pro Českou republiku. Ale my bojujeme s politikou, kterou představil Andrej Babiš, s těmi levicovými nápady, které tu prosazuje, s tím, že se nedělá nic pro to, aby se Česká republika posunula mezi 10 nejlepších zemí na světě, že Andrej Babiš tady slibuje vyrovnané rozpočty, přitom zemi dál zadlužuje, že se nic nedělá s byrokracií, že se nestaví ani byty, ani silnice, že se nedělají reformy vzdělání, penzijní reforma. To jsou všechno věci, kvůli kterým kritizujeme Andreje Babiše a co kritizujeme? My současně ukazujeme, jak bychom to dělali my a předkládáme návrhy, které vládní většina často zamítá, viz příklad dnes zrovna, náš návrh na zrušení daně z nabytí nemovitosti, který by velmi pomohl mladým lidem dostat se k bydlení. Vládní většina to zamítla, a to jsou programové věci, na kterých my ukazujeme, že jsme alternativa hnutí ANO.

Marcela AUGUSTOVÁ, moderátorka:
Jak má vypadat podle vašich představ ta síla, která tedy bude schopná hnutí ANO a Andreji Babišovi konkurovat. Bude to samostatná
ODS, nebo to bude, dejme tomu, nějaký blok liberálně konzervativních stran. Pracujete na tom?

Petr FIALA, předseda strany /ODS/:
My jsme dnes ukázali, že celá demokratická opozice, když jde o klíčové věci, se dokáže spojit. Tohle samozřejmě není žádný formát pro nějaké budoucí volby, ale je pro lidi důležité, že v těch podstatných otázkách, kde jde o principy, hodnoty, právní stát, že dokážeme mluvit jedním hlasem. A pokud jde o tu otázku, která je často teď v médiích zmiňovaná, nějaká spolupráce středopravých stran, já jsem sám tady vytkl dvě takové základní podmínky nebo limity. Já jsem řekl, že budeme usilovat o to hledat cesty k tomu, aby žádný demokratický hlas středopravého voliče nepropadl, ale ta druhá věc, a ta je neméně podstatná, že celá ta debata musí skončit a musí se jasně říct, jak to bude o Vánocích 2020. Do té doby to nemá žádný smysl, a to z toho důvodu, že těch hlasů v
Poslanecké sněmovně je pořád stejně. Dokud nebudou volby, tak jich bude stejně. My ukazujeme v každé chvíli, že když jde o něco podstatného, tak jsme schopni se domluvit, a to si myslím, že je důležité. Jak bude vypadat ta budoucnost, to řekneme o Vánocích 2020. Pro mě je podstatné, abychom teď, a na tom ODS pracuje, připravovali programové alternativy k hnutí ANO. My budeme znovu ukazovat, jak lze snížit byrokracii, co jde udělat s daněmi. Co udělat se vzdělávacím systémem, jak připravit penzijní reformu, jak dělat rozumnou politiku životního prostředí, jak posunout Českou republiku mezi 10 nejlepších zemí světa. Mě strašně trápí, že tato vláda ty úžasné makroekonomické faktory, které má ekonomicky, že to promarňuje a že se neposouváme dál. To je obrovská škoda, to my chceme změnit.

Marcela AUGUSTOVÁ, moderátorka:
A proč čekat až na sněmovní volby za 2 roky, když už příští rok budou volby krajské, tam nemáte v plánu zkusit nějakou spolupráci?


Petr FIALA, předseda strany /ODS/:
My jsme zkusili spolupráci a velmi úspěšnou v
senátních volbách. Díky tomu dnes Senát představuje jiné uskupení politických sil a jsme schopni taky v Senátu alespoň brzdit nebo opravovat to, co levicová většina Poslanecké sněmovně prosadí. To pokládám za důležité, to je dobrý příklad spolupráce. Mimochodem připomínám všem těm, co mají ty poraženecké nálady, že Občanská demokratická strana vyhrála senátní volby, porazili jsme hnutí ANO. A díky tomu je taky i jiná většina v Senátu, a my v této formě spolupráce budeme pokračovat. A nepochybně debatujeme i o tom, jak se nejlépe připravit na krajské volby, abychom dokázali co nejvíce uspět a změnili stagnaci některých krajů, ve kterých vládne třeba hnutí ANO.

Marcela AUGUSTOVÁ, moderátorka:
Nicméně současná vládní koalice se poměrně často dohaduje, poměrně často se sváří každou chvíli o něco jiného, nevypadá jako úplně pevná, kdyby teď přišla hypoteticky nabídka vstoupit do vlády, přijala by ji
ODS?

Petr FIALA, předseda strany /ODS/:
Zase máme tu výhodu a hlavně naši voliči mají tu výhodu, že my děláme to, co říkáme. My jsme před volbami připravili takzvanou Vyšehradskou deklaraci, kde jsme řekli řadu podmínek, za kterých jsme vstoupili do vlády. Nic z toho není splněno. A my o tomto vůbec neuvažujeme. Tady je vláda Andreje Babiše, která se chová naprosto nezodpovědným levicovým způsobem, jak mohou i přes svoje sliby zvyšovat lidem daně, což je návrh, který budeme zítra projednávat v
Poslanecké sněmovně? Neudělalo se nic s byrokracií, naopak stát roste. Všichni vidíme, po čem jezdíme. Nestaví se dostatek dálnic. A to nejsou věci, které konstatuje opozice. To konstatuje například Nejvyšší kontrolní úřad. Za těchto podmínek uvažovat o vstupu do vlády je naprosto nepřijatelné. My lidem slibujeme něco jiného. My situaci v této zemi změníme, my jsme skutečná politická alternativa a po volbách povedeme Českou republiku na cestě k prosperitě a mezi 10 nejlepších zemí světa.

Marcela AUGUSTOVÁ, moderátorka:
Vy jste avizoval, že jste připravený být příštím premiérem. Není právě tohle bod, na kterém se láme možná spolupráce současných opozičních stran, jak říkám těch liberálně konzervativních, protože jistě registrujete hlasy, že v čele vlády by měl být někdo, řekněme, výraznější, někdo možná průbojnější, poněkud jiný typ politika, než představujete vy, není tohle kámen úrazu?


Petr FIALA, předseda strany /ODS/:
Žádné hlasy za prvé neregistruji a kdyby takové hlasy byly, já jsem politik, který nabízí kompetenci, který nabízí odbornost, který nabízí slušnou politiku. Nestydím se za to. Naopak si myslím, že to je to, co Česká republika potřebuje. A byl bych podivným lídrem
Občanské demokratické strany, hlavní opoziční strany, kdybych neměl ambici být premiérem. A já nemám ambici být premiérem proto, abych si splnil nějaký životní sen, to žádný můj životní sen není, ale mám tu ambici proto, aby se Česká republika posunula, abychom patřili mezi těch 10 nejlepších zemí světa. Aby se tu dalo žít dobře, aby nás nedusila byrokracie, aby se tu stavělo. A to všechno lze udělat a nemá k tomu Česká republika daleko jen je potřeba dělat správné kroky nedělat tady marketingovou fiktivní politiku, nežít ve virtuálním vesmíru, jak nám to tady předvádí Andrej Babiš. A dělat reálnou politiku pro lidi. Dělat něco pro, pro pracovité aktivní lidi, pro střední třídu, pro lidi, kteří posunou naši zemi dál a na to jsem samozřejmě připraven.

Marcela AUGUSTOVÁ, moderátorka:
Na sněmu hnutí STAN ovšem i Vít Rakušan oznamoval, že chce být příštím premiérem. Tak není problém, že jaksi v tom proudu politiky, který představujete vy, je těch kandidátů na premiéry příliš moc?


Petr FIALA, předseda strany /ODS/:
My vůbec nevedeme tyto debaty. Podívejte se, dnes jsme ukázali, jak jsme schopni se domluvit bez nějaké řevnivosti, vystoupit společně s prohlášením na tiskové konferenci. My jsme schopni se domlouvat na kandidátech třeba pro
senátní volby, na spolupráci. My jsme schopni dělat spoustu věcí dohromady. Tyhle personální mediální úvahy my vůbec nevedeme a nejsou v tuto chvíli ani podstatné. To, co je podstatné, je nabízet alternativu, ukazovat lidem, že i Andrej Babiš je k poražení, že jsme připraveni nabídnout změnu, že tahle levicová neodpovědná politika má svoji alternativu a že my jsme připraveni tu situaci změnit. To si myslím, že je podstatné.

Marcela AUGUSTOVÁ, moderátorka:
Takže uvidíme v prosinci 2020.


Petr FIALA, předseda strany /ODS/:
Uvidíme a uvidíme hlavně v příštích
parlamentních volbách. Já jsem přesvědčen, že Česká republika po nich na tom bude lépe.

Marcela AUGUSTOVÁ, moderátorka:
Děkuji vám, že jste si na nás udělal čas, hezký večer.


Petr FIALA, předseda strany /ODS/:
Děkuji za pozvání, na shledanou.


 

Petr Fiala

předseda ODS