16. září 2019

Vláda měla na výběr mezi novými dálnicemi a dalšími úředníky. Vybrala si úředníky

(www.ods.cz) Vláda bude na dnešním jednání schvalovat rozpočet na rok 2020, ten počítá se schodkem 40 miliard korun. Občanským demokratům se nelíbí především málo prostředků na investice a rostoucí výdaje na platy úředníků. Pokud by došlo ke zpomalení ekonomiky, dopady na ČR by byly podle ODS velmi bolestivé. Poslanci nejsilnější opoziční strany budou navrhovat změny, které povedou k vyrovnaným veřejným financím.

„Když to hodně zjednoduším, vláda měla při sestavování rozpočtu dvě možnosti – buď pořádně investovat do budoucnosti České republiky, nebo peníze použít na stále rostoucí počet státních úředníků. Jako každoročně si vybrala tu druhou možnost. Místo zjednodušení a snížení daní jejich zvýšení, místo snížení byrokracie další vlna EET a nových regulací, místo masivních investic do infrastruktury další růst provozních výdajů. V době dlouhodobého ekonomického růstu je rozpočet opět deficitní. Andrej Babiš evidentně zapomněl na svůj slib, že od roku 2017 budou rozpočty vyrovnané. ODS jako každý rok připraví pozměňovací návrhy, které sníží výdaje a ukáží vládě, že lze hospodařit s vyrovnaným rozpočtem,“ říká předseda poslanců ODS Zbyněk Stanjura.

„Vláda se schválením deficitního a opět nabobtnalého rozpočtu rozhodla pro rozpočtový mejdan a výdajové orgie. Počítá-li vláda díky hospodářskému růstu získat meziročně o více jak 100 mld. Kč příjmů navíc a není přitom schopna snížit navrhovaný deficit 40 mld. Kč oproti loňsku ani o korunu, nelze její chování popsat jinak. Pro budoucnost je zvlášť varovný plánovaný nárůst mandatorních výdajů o více jak 7 %, které se už blíží hranici 900 mld. Kč. Ze strany vlády na straně druhé ale vidíme nulovou ambici dělat cokoliv systémového s penzijním systémem a zdravotnictvím. Odvykání od takového bujarého rozpočtového mejdanu a výdajových orgií bude v případě ekonomického zpomalení či vnějších nepříznivých šoků, které v dnešní složité době nemůžeme vyloučit, velmi bolestivé. Je škoda, že se prezident Zeman, dříve známý kritikou deficitů v době růstu, rozhodl při tomto rozpočtovém mejdanu vládě ‚svítit‘,“ dodává místopředseda poslaneckého klubu ODS Jan Skopeček.