27. října 2011

Premiér v USA: Arabské jaro oslabilo západní vliv v regionu

Letošní bouřlivé dění v severní Africe a na Blízkém východě označované jako arabské jaro přineslo podle premiéra oslabení západního vlivu v regionu.

Předseda vlády Petr Nečas to řekl v americkém hlavním městě Washingtonu na konferenci věnované vztahům mezi Evropskou unií a Spojenými státy.
 
Za oslabením vlivu Západu je podle premiéra Petra Nečase skutečnost, že zatímco prozápadní diktátoři se moci vzdali bez velkého nebo žádného krveprolití, ti tradičně protizápadní bez větších okolků ve svých zemích spustili krvavou lázeň. Předseda vlády ve své projevu žádné země nejmenoval, lidové protesty ale zatím byly příčinou relativně nenásilných změn režimu v Tunisku a Egyptě. Naopak v Sýrii či Jemenu pokračují krvavé zásahy vůči protivládním demonstrantům.
 
Premiér Petr Nečas zároveň na konferenci nazvané Fórum EU-Washington, kde vystoupil jako hlavní řečník, varoval před posilováním íránského vlivu v regionu. Podle něj je proto v zájmu západních zemí, aby nedopustili íránské zásahy do tamního vývoje, které by mohly ohrozit liberalizaci a mír v oblasti.
 
Předseda vlády ve svém projevu také mimo jiné vyzdvihl důležitost vztahů Spojených států s Evropou. Zdůraznil přitom nutnost posílení vzájemného obchodu a odstranění překážek pro něj. Podle premiéra z toho budou mít prospěch obě strany. Jednak zesílí jejich spojenectví, jednak to přinese pracovní místa.
 
 
Český premiér je ve Spojených státech na dvoudenní návštěvě, během které se v Bílém domě sejde s americkým prezidentem Barackem Obamou. Schůzce by měla dominovat bezpečnostní témata a americký zájem o výběrové řízení na dostavbu jaderné elektrárny v Temelíně. V pátek se premiér sejde se zástupci amerických podnikatelů a položí květiny k washingtonskému pomníku prvního československého prezidenta Tomáše Garrigua Masaryka.
 
Zdroj: ČTK a www.vlada.cz