1. srpna 2019

Dvacet minut Radiožurnálu: Z dotací se stává neproduktivní průmysl

(Radiožurnál) Sociální demokracie nesouhlasí s návrhem rozpočtu na příští rok, jak ho připravilo ministerstvo financí. Chtějí více peněz pro resorty svých ministrů. Takový požadavek kritizuje předseda poslaneckého klubu ODS Zbyněk Stanjura. Tomu se nelíbí ani návrh rozpočtu hnutí ANO.

Celý rozhovor se Zbyňkem Stanjurou si můžete poslechnout na ČRo - Radiožurnál.

„Návrh rozpočtu proti letošnímu zatím počítá se zvýšením výdajů o 93 miliard. A to ještě socialistům připadá málo a chtějí ještě zvýšit meziročně výdaje o 113 miliard. To mi přijde neuvěřitelné,“ kritizuje.

Pokud se zvyšují výdaje, tak se někde také musí snížit. A v té souvislosti poukazuje na zbytečné dotační tituly, které křivý trh a jsou nespravedlivé.

„Ideální situace by byla, kdyby nebyly žádné dotační tituly. To by bylo nejspravedlivější. Vůbec by se neměly dotovat soukromé firmy a soukromé podnikání, to je nespravedlivé pro ty, kteří na to nedosáhnou,“ vysvětluje.

Z dotací se tak podle něj stává průmysl, na kterém pracují tisíce úředníků a který není vůbec produktivní.

EET zvyšuje byrokracii

Za zbytečné považuje také šest miliard, kterými se dotuje veřejná doprava pro studenty a seniory. Zbytečně roste i počet úředníků. „Tou jsou hlavní směry úspor, které jsme navrhovali a které budeme navrhovat,“ připomíná.

Provozní výdaje státu podle něj za poslední roky vzrostly o 25 procent, služby se přitom nijak nezlepšily. „Musíme začít rušit předpisy a povinnosti, jaké mají občané a firmy, ale také úředníci,“ navrhuje.

Odmítá také zavedení EET, které výrazně zvýšilo byrokracii a nepodařilo se prokázat zvýšení příjmů státního rozpočtu.

Přepis rozhovoru:

Tomáš PANCÍŘ, moderátor:
Dnešním hostem Dvaceti minut Radiožurnálu je předseda
poslaneckého klubu ODS Zbyněk Stanjura. Dobrý den, vítejte v našem ostravském studiu.

Zbyněk STANJURA, předseda poslaneckého klubu /ODS/:
Dobrý den.

Tomáš PANCÍŘ, moderátor:
Vy jste včera řekl, že schopné vedení státu by mělo v době ekonomického růstu hospodařit s vyrovnanými rozpočty, znamená to, že v tom aktuálním sporu hnutí ANO a ČSSD o navýšení výdajů o dalších 22 miliard jste na straně hnutí ANO?


Zbyněk STANJURA, předseda poslaneckého klubu /ODS/:
Takhle úplně se to říct nedá. Ten návrh rozpočtu je špatný, protože jak jste říkal, v době ekonomického růstu je navržený deficit 40 miliard korun. Nicméně ty návrhy sociálních demokracie jsou ještě horší, takže kdybych měl porovnat ty 2 varianty, stávající varianta a to, co chce sociální demokracie, tak ta stávající varianta je prostě lepší, nicméně pro nás není dostatečná, pro takový návrh rozpočtu bychom nemohli hlasovat.

Tomáš PANCÍŘ, moderátor:
Studoval jste detailně ty připomínky ČSSD? Opravdu nemají své opodstatnění?


Zbyněk STANJURA, předseda poslaneckého klubu /ODS/:
Některé určitě ano. Z těch veřejných výstupů včera, co jsem zaznamenal, bych já třeba určitě podpořil zvýšení výdajů na sociální služby. Letos jsme už několik jako opozice museli zasáhnout ve sněmovně a dodneška to vlastně není vyřešeno. Sociální služby používá čím dál větší skupina našich spoluobčanů a je to důležitá oblast, ale to neznamená, že když nějaký výdaj je potřeba zvýšit, že nejsme schopni najít úspory jinde. To já vyčítám sociálním demokratům. Oni pořad jenom navyšují. Chci připomenout, že ten návrh rozpočtu proti letošnímu zatím počítá se zvýšení výdajů o 93 miliard a ještě to socialistům připadá málo a chtějí vlastně zvýšit meziročně ty výdaje o 113 miliard. To mně přijde úplně neuvěřitelné.

Tomáš PANCÍŘ, moderátor:
Já se k těm možným úsporám dostanu za chvíli, ale ještě když vezmeme ty konkrétní připomínky ČSSD, tak říkáte, sociální služby, tam byste s tím vlastně souhlasil. Další připomínky jsou u resortu vnitra, tam pan Hamáček chce víc peněz na digitalizaci státu a víc peněz pro hasiče a policii, to byste také podpořil?


Zbyněk STANJURA, předseda poslaneckého klubu /ODS/:
To bych musel znát podrobnosti, takhle z toho nadpisu nejsem schopen posoudit, zda je to dobře, nebo špatně. A až uvidíme podrobný rozpočet nebo návrh rozpočtu Ministerstva vnitra, budeme schopni si udělat obrázek, jestli ministr Hamáček je schopen někde jinde ušetřit, když chce dát peníze jinam. Ale takhle jenom z toho nadpisu nejsem schopen posoudit oprávněnost tohoto požadavku, na rozdíl od těch sociálních služeb, protože tím se dlouhodobě sněmovna letos zabývá.

Tomáš PANCÍŘ, moderátor:
Dobře, takže když teď budu citovat zahraničí, například zřízení zastupitelského úřadu v Singapuru, nebo zemědělství, peníze na problém s kůrovcem a se suchem, tak mi asi odpovíte to, co před chvílí, že detailně na to nejste schopen teď odpovědět. Chápu to dobře?


Zbyněk STANJURA, předseda poslaneckého klubu /ODS/:
No ne, tak pokud neustále zvyšují výdaje, tak taky musí někde snížit ty výdaje a tam od ministři za ČSSD, ale i od ministrů z hnutí ANO vlastně nic neslyším. Já jenom připomenu to číslo, obrovské číslo – 93 miliard mají být vyšší výdaje příští rok než letos, a ještě jim to přijde málo. To znamená, to je jako neuvěřitelné číslo.

Tomáš PANCÍŘ, moderátor:
Dobře, ale ta připomínka ze strany ČSSD může být chápána také tak, že těch 22 miliard by se dalo ušetřit v resortech ANO, že to nemusí odpovídat těm resortům ČSSD. Tohle si myslíte, že je možné?


Zbyněk STANJURA, předseda poslaneckého klubu /ODS/:
Samozřejmě, já s tím souhlasím, vláda rozhoduje jako celek, nemůžeme udělat 15 různých rozpočtu podle 15 ministerstev. Šetřit musí všichni. My hlavně poukazujeme na zbytečné dotační tituly, které křiví trh, jsou nespravedlivé, napomáhají zejména velkým firmám, vůči těm malým jsou nespravedlivé.

Tomáš PANCÍŘ, moderátor:
Takže tam byste už škrtali. Které konkrétně?


Zbyněk STANJURA, předseda poslaneckého klubu /ODS/:
Když si najdete v systému
Poslanecké sněmovny, že každý rok, když jsme kritizovali návrh rozpočtu, tak jsme představili sérii pozměňovacích návrhů tak, aby ten rozpočet byl vyrovnaný. To znamená, my jsme u těch dotačních titulů, které jsou řádově desítky miliard ročně, a mluvíme o českých, nemluvíme o evropských. Jsme prostě navrhli tu částku prostě snížit, ať se s tím ministři popasují. Mně je to jedno, který ten dotační titul, ideální situace je, že by nebyly žádné dotační tituly, to by totiž bylo úplně, nejspravedlivější, vůbec by se neměly dotovat soukromé firmy a soukromé podnikání, to je opravdu nespravedlivé vůči těm, kteří na dotace nedosáhnou. A pokud chceme dotovat například obce nebo kraje, tak pak je lepší změnit rozpočtové určení daní a ne znova vypisovat dotační tituly, protože pak je z toho vlastně průmysl, protože 1 skupina úředníků píše ty dotace na těch krajích a obcích, jiná skupina úředníků na ministerstvech je posuzuje. Pak oprávněnost čerpání dotace kontroluje Nejvyšší kontrolní úřad nebo Ministerstvo financí, nebo to ministerstvo, které tu dotaci poskytne, případně Úřad pro ochranu hospodářské soutěže, takže z jednoduché věci najednou na tom pracují desítky, stovky, tisíce úředníků a je z toho regulérní průmysl, který není vůbec produktivní.

Tomáš PANCÍŘ, moderátor:
Vy říkáte, že byste chtěli úplně zrušit dotace soukromníkům, soukromým podnikatelům, když teď vláda přišla s dotacemi pro majitele lesů postižených kůrovcem, tak i to byste zrušili? I proti tomu jste?


Zbyněk STANJURA, předseda poslaneckého klubu /ODS/:
Ne, to je úplně něco jiného. Já jsem říkal, že v ideálním světě by ty nebyly žádné. Ale to je vlastně reakce na něco, co bych nazval přírodní katastrofu, a to jsou věci, na které má být vláda naspořeno, protože takové věci se stát mohou, bohužel se stávají, a pak je třeba použít mimořádné zdroje. A je to mimořádná věc a k tomu mohou být ty mimořádné zdroje, protože podle lesního zákona, když je tak rozsáhlá kůrovcová kalamita, tak vlastně ti vlastníci lesa nejsou schopni plnit povinnosti, které mají, protože ty jsou nastaveny na normální hospodaření, bez tak obrovské kůrovcové kalamity.

Tomáš PANCÍŘ, moderátor:
Pane předsedo, vy jste včera říkal, že jako
ODS budete ve sněmovně při projednávání rozpočtu navrhovat konkrétní úspory. Ty konkrétní návrhy už máte připraveny?

Zbyněk STANJURA, předseda poslaneckého klubu /ODS/:
Ne, ty začneme připravovat, až přijde 30. září, nebo nejpozději 30. září, až přijde návrh státního rozpočtu pro rok 2020. Nicméně, jak už jsem říkal, my jsme to už udělali 3×, takže každý, kdo by například z posluchačů to přišel zkontrolovat, tak to najde na sněmovním webu a tam jsou konkrétní úspory, v každém roce jsme vládě ukázali, že vlastně mohla bez problémů hospodařit vyrovnaně v letech 2019, 2018, 2017.

Tomáš PANCÍŘ, moderátor:
Takže se dá čekat, že vlastně zopakujete to, co jste předkládali třeba vloni?


Zbyněk STANJURA, předseda poslaneckého klubu /ODS/:
Ano.

Tomáš PANCÍŘ, moderátor:
Pro ty, kteří si to detailně nepamatují, nebo to nestudovali, můžete tedy alespoň některé teď říct, které to budou?


Zbyněk STANJURA, předseda poslaneckého klubu /ODS/:
Určitě, tak už jsem mluvil o těch dotačních titulech z národních zdrojů. Přijde nám úplně zbytečné těch 6 nebo víc než 6 miliard, kterými se dotuje veřejná doprava pro studenty a seniory, protože to je bez majetkového testu, takže to čerpají i ti kteří, ty peníze nepotřebují, navíc ti, kteří nemohou cestovat, vlastně z toho žádnou výhodu nemají. Zbytečným způsobem roste počet úředníků, to je třeba snížit, je třeba snížit byrokracii, počet papírů, pak můžeme úspěšně snižovat i počet úředníků. To jsou hlavní směry úspor, které jsme navrhovali a které budeme opět navrhovat.

Tomáš PANCÍŘ, moderátor:
Když to vezmu postupně, o dotacích už jsme mluvili. Další bod jste říkal 6 miliard jako příspěvek na cestování seniorů a mladých lidí. To byste zrušili úplně, anebo pro některé, kteří třeba vydělávají málo, když se budeme bavit o seniorech, tak byste ty slevy zachovali?


Zbyněk STANJURA, předseda poslaneckého klubu /ODS/:
Mohli bychom to vrátit na tu úroveň, která byla před tou změnou, to bylo zhruba 250 000 000 ročně, tam ty úlevy pro ty, kteří to potřebují, byly zavedeny, dlouhodobě to fungovalo. A není třeba, nebylo třeba tak masivně to zvedat. Ono to ve skutečnosti je totiž pomoc těm dopravcům, když to řekneme úplně přesně, jak Českým drahám, tak ostatním dopravcům, ať už na železnici nebo na silnici.

Tomáš PANCÍŘ, moderátor:
Počkejte, vy si myslíte, že ti lidé nejezdí? Že ty peníze, v důsledku, že je neušetří ti, kteří cestují.


Zbyněk STANJURA, předseda poslaneckého klubu /ODS/:
Ne, ale především je to pomoc dopravcům. Na tom trvám. Když jsem byl ministr dopravy, tak jsem se pokusil nastavit kontrolní systém, kterým bych zkontroloval oprávněnost tehdy těch 250 000 000 Kč, které dopravci vykazovali, bylo velmi složité to zkontrolovat, 6 miliard ročně se vlastně zkontrolovat vůbec nedá. Já chci říct, že ty peníze by se daly investovat mnohem lépe, že například když naši kolegové teď v
Senátu navrhli zvýšení důchodů určité skupině důchodců, tak je to mnohem lepší využití než to dávat do té veřejné dopravy. Ale pak bych se vrátil ještě k té byrokracii a k tomu nárůstu vlastně provozních výdajů státu. Za poslední roky narostly zhruba ty výdaje o 25 % a každý z občanů, který přijde na úřad nebo se potká s veřejnou správou, si může položit jednoduchou otázku. Zlepšily se služby o 25 %? Já myslím, že odpověď je jednoduchá. Nezlepšily.

Tomáš PANCÍŘ, moderátor:
Vy tedy navrhujete snížení počtu úředníků, o kolik?


Zbyněk STANJURA, předseda poslaneckého klubu /ODS/:
No, nedá se říct, o kolik. Hlavně musíme začít rušit ty předpisy a ty povinnosti, které mají jak občané firmy, ale pak tím pádem i ti úředníci, jinak je to číslo tak vystřelené od boku. Ale určitě bychom zastavili ten neustálý nárůst celkových výdajů na státní správu.

Tomáš PANCÍŘ, moderátor:
Když mluvíte o tom, že by se měnily zákony, tak to ale je běh na delší trať. To asi těžko se dá stihnout k tomu, aby se to projevilo už v rozpočtu na příští rok?


Zbyněk STANJURA, předseda poslaneckého klubu /ODS/:
Ale samozřejmě, že se to dá. My průběžně navrhujeme jednotlivé návrhy zákonů, kde se snažíme snížit byrokracii, bohužel často nejsme úspěšní, protože vláda a její úředníci tvrdí, že prostě tenhle papír, tohle lejstro, tuhle povinnost prostě potřebují. Chtějí zavádět další vlnu EET, neustále se zvyšují povinnosti pro občany, ale i pro podnikatele, pro ředitele škol, pro lékaře. Kam přijdu a mluvím s někým, tak co je nejvíc trápí, je ta byrokracie, jak jsou zavaleni povinnostmi něco neustále vyplňovat, něco vykazovat, pak říkají ředitelé škol, učitelé, nemáme čas učit, lékaři říkají nemáme čas na pacienty, furt něco vykazujeme. To samé vám řeknou podnikatelé. Takže tohle se už musí jednou zastavit a vlastně změnit a ubírat počet povinností.

Tomáš PANCÍŘ, moderátor:
V kterých agendách konkrétně byste ubírali? Vy jste zmínil EET, tam asi, abychom byli korektní, bychom měli říct, že na jedné straně byste tím, že odpadnou ty kontroly, ušetřili, na druhé straně EET alespoň podle výkazů Ministerstva financí přináší i příjmy do státní rozpočtu. To vy odmítáte?


Zbyněk STANJURA, předseda poslaneckého klubu /ODS/:
To neodmítám jenom já. Nejenom jako opozice, ale i Nejvyšší kontrolní úřad, nezávislá organizace, který provádí kontrolu hospodaření států a ve výroční zprávě Nejvyššího kontrolního úřadu je jasně napsáno, že to výrazným způsobem zvýšilo byrokracii a že se nepodařilo prokázat zvýšení příjmů státního rozpočtu. Já jsem viděl tu analýzu, kterou připravilo Ministerstvo financí, jako člen rozpočtového výboru jsem se účastnil podrobnější debaty o tom, jak k těm číslům došli, a prostě mohu zodpovědně říct, ta čísla jsou prostě vymyšlená, nedají se prokázat, žádný relevantní přínos do státní rozpočtu opravdu nejsou schopni úředníci ministerstva financí prokázat.

Tomáš PANCÍŘ, moderátor:
Kromě EET, kde byste dál škrtali tu administrativu, byrokracii?


Zbyněk STANJURA, předseda poslaneckého klubu /ODS/:
Stát musí komunikovat sám se sebou. Vlastně všechny údaje o nás stát už dávno má, jenom je neustále vyplňujeme, ať už potřebujete vyřídit nový občanský průkaz, nový řidičský průkaz, tak vlastně stát má všechno k dispozici, pořád dokola to vypisujete. Určitě bychom snížili počty formulářů, které vyplňují podnikatelé. Ti neustálé vykazují, kolik měli odpadu těch, kolik měli tohle, jakou mají IT techniku a podobně. Výrazným způsobem jsme navrhli zjednodušení stavebního zákona a všech řízení, bohužel nám to neprošlo před prázdninami v
Poslanecké sněmovně. My jsme navrhli jednoduchou věc, kterou by měl vlastně každý podpořit. Stát má dneska plnit své povinnosti, respektive reagovat na žádosti občanů, firem, škol a podobně v zákonné lhůtě, a my jsme navrhli jednoduchý zákon, že když stát to nestihne, tak se předpokládá, že s tím souhlasí. Byla by to motivace k tomu, aby stát buď těch povinností měl méně nebo vyžadoval méně, tím pádem by měl míň kontrol, nebo aby plnil to, co si sám sobě napsal do zákona. To nám bohužel neprošlo. To znamená, stát to neplní, na druhé straně jakmile někdo je v nějakém zpoždění, podá o 3 dny později nebo o 5 dnů později daňové přiznání, kontrolní hlášení nebo něco podobného, stát nastupuje se sankcemi, pokutami a podobně. A na sebe tak stát přísný není. A já vůbec nerozumím tomu, že tak jednoduchou věc vládní poslanci vlastně odmítli.

Tomáš PANCÍŘ, moderátor:
Pojďme teď k praktické stránce. Tohle všechno, co navrhujete, respektive co navrhnete jako možné cesty, jak ušetřit ve státním rozpočtu, to budete předjednávat s dalšími opozičními stranami předtím, než to navrhnete?


Zbyněk STANJURA, předseda poslaneckého klubu /ODS/:
Většinou to tak neděláme, na druhé straně známe názory jednotlivých politických stran a politických klubů v
Poslanecké sněmovně, tak mnohdy je to i zbytečně předjednávat, tam já...

Tomáš PANCÍŘ, moderátor:
Že automaticky předpokládáte, že budou souhlasit. Budete to předjednávat s koalicí?


Zbyněk STANJURA, předseda poslaneckého klubu /ODS/:
Minimálně chceme, vždycky navrhujeme, aby to aspoň prošlo prvním čtením, abychom měli čas na podrobnou debatu, odbornou debatu, jednotlivých výborech či komisích v
Poslanecké sněmovně, případně v Senátu. Takže ano, pokud se to dostane na jednání výboru, tam samozřejmě to podrobně projednáváme, konzultujeme i s vládními poslanci.

Tomáš PANCÍŘ, moderátor:
A dopředu to nebudete třeba s panem premiérem, s paní ministryní Schillerovou, protože v téhle situaci, kdy oni mluví o tom, že je potřeba nezvyšovat dál schodek rozpočtu, na druhé straně je ČSSD, která chce další peníze navíc. Není to vlastně pro vás ideální příležitost, jak i s těmito stranami o těch návrzích jednat?


Zbyněk STANJURA, předseda poslaneckého klubu /ODS/:
Ne, já myslím, že to je taková politická hra. Ta vláda je levicová a jenom ty strany se předhánějí v tom, kdo první přijde s navýšením nějakých výdajů, případně, kdo to schválí. Takže já předpokládám tento scénář, který je velmi obvyklý. Sociální demokraté vždycky navrhnou nějaké zvýšení výdajů, první reakce hnutí ANO a Andreje Babiše nebo ministryně financí jsou proti. Pak proběhne nějaké jednání a pak Andrej Babiš, případně ministryně Schillerová oznámí, že se dohodli a že ty výdaje prostě budou. Bylo to takhle u rodičovské, bylo to takhle u zvýšení důchodů, takže předpokládám, že až se bude jednat o rozpočtu, tak se vyrobí nějaký kompromis. Ministerstvo financí nafoukne příjmy, tím pádem bude prostor pro další výdaje, sociální demokraté nějak uhnou a nějak se dohodnou, protože ten přístup je stejně nezodpovědný od hnutí ANO, tak jako od České strany sociálně demokratické. Je fakt úsměvné, ještě řeknu 1 případ, dneska sociální demokraté argumentují tím, že chtějí zavést sektorovou daň pro banky, hnutí ANO je zásadně proti, ale současně máme za sebou ve sněmovně první čtení daňového balíčku, kde hnutí ANO a ministryně financí navrhují sektorovou daň pro pojišťovny. A tam už prošla prvním čtením, přestože jsme to kritizovali.

Tomáš PANCÍŘ, moderátor:
Abychom byli korektní, ona to není úplně sektorová sektorová daň.


Zbyněk STANJURA, předseda poslaneckého klubu /ODS/:
Jak to, že ne? Je to daň jenom pro 1 sektor, a to je pro pojišťovny, takže přesně takhle je definovaná sektorová daň. Přece ta daň se týká pouze pojišťoven, takže jednoho sektoru finančního trhu.

Tomáš PANCÍŘ, moderátor:
Pane předsedo, vy mluvíte o tom, že by rozpočet měl být vyrovnaný, na druhé straně vaši
senátoři navrhli a prosadili návrh na zvýšení důchodů pro všechny, kdo už jsou v důchodu aspoň 25 let, ti mají dostávat podle toho návrhu o 1 000 Kč víc. Teď o tom návrhu bude hlasovat sněmovna. Podle odhadů Ministerstva financí by to zatížilo státní rozpočet asi o 2 miliardy. S tím propočtem souhlasíte?

Zbyněk STANJURA, předseda poslaneckého klubu /ODS/:
Ano.

Tomáš PANCÍŘ, moderátor:
Navrhli byste to i v případě, kdybyste nebyli v opozici a museli byste řešit, kde ty 2 miliardy vezmete?


Zbyněk STANJURA, předseda poslaneckého klubu /ODS/:
Ano. Já jsem říkal, že návrh rozpočtu pro příští rok je zhruba, výdaje jsou ve výši zhruba 1600 miliard. Jedno procento výdajů, 1,6 miliardy, tento návrh jsou 2 miliardy, to znamená, je to o něco více než jedno procento výdajů. Ano, abychom si to zasadili do rámce, že to není nic, co by útočilo na podstatu státního rozpočtu. A ten návrh reaguje na jistou nespravedlnost, která se v důchodovém systému objevila poprvé od loňského roku, respektive letošního roku, kdy důchody všem, kteří dosáhli věku 85 let, se zvýšily o 1 000 Kč měsíčně. A když si vezmeme, jak byl nastaven důchodový systém, tak dřív odcházely ženy podle počtu dětí do důchodu, to znamená, mnohé ženy odcházely v 54, 55 letech, ty už jsou dneska 25 let v důchodu, přitom jim chybí ještě pět šest let do té hranice 85 let.

Tomáš PANCÍŘ, moderátor:
Takže podle toho propočtu muži zkrátka tu částku dostanou dříve po odchodu do důchodu než ženy a vy to chcete napravit, chápu to dobře?


Zbyněk STANJURA, předseda poslaneckého klubu /ODS/:
Ano. Je to tak.

Tomáš PANCÍŘ, moderátor:
Máte podporu ve sněmovně? Projde to ve sněmovně?


Zbyněk STANJURA, předseda poslaneckého klubu /ODS/:
Minule, my jsme to už hlasovali loni, podpora byla poměrně značná, chybělo pár hlasů. Tehdy se sociální demokraté vymlouvali na to, že tam byla nějaká legislativní nepřesnost nebo technická nepřesnost. Kolegové v
Senátu se tím zabývali, takže předpokládám, že tento argument, takový technicistní, alibisticky odpadne, a já věřím, že ta většina se může najít. Protože ten návrh má bezesporu logiku. Říkám, to jsou především ženy, zhruba 140 000, které jsou 25 let a více v důchodu, to znamená, že odcházeli do důchodu v roce 1994 a dříve. To znamená, naprostou většinu svého profesního života strávily v době komunismu a reálně si nemohly vydělat a mít vyšší platy a vydělat si na vyšší důchod. Navíc tím, že ty, které měly více dětí, odcházely do toho důchodu dřív, tak jsou jakoby sankcionovány za to, že měly větší počet dětí.

Tomáš PANCÍŘ, moderátor:

Senát do sněmovny poslal i návrh na zrušení daně z nabytí nemovitostí, zrušení téhle daně by rozpočet přišel asi o 13 miliard. Není nezodpovědné, když jako opoziční strany posíláte prostřednictvím Senátu do sněmovny takovéto návrhy, které zatěžují státní rozpočet?

Zbyněk STANJURA, předseda poslaneckého klubu /ODS/:
Ne, tak při tady té logice bychom měli zdanit úplně všechno a říct...

Tomáš PANCÍŘ, moderátor:
Ne, to já neříkám, ale tady je to výpadek 13 miliard.


Zbyněk STANJURA, předseda poslaneckého klubu /ODS/:
Ale zkuste vysvětlit vy nebo já posluchačům, za co tu daň vlastně platíme. Člověk si ze zdaněných peněz koupí byt, zahradu, dům a zaplatí 4 % státu. Za to, že si koupil za 1 000 000, za 2, za 4 miliony. Za co tu daň vlastně platíme? Ta daň nemá žádnou logiku. To není spotřební daň, kdy platím spotřebu, když si kupuju chleba, pivo, cokoliv jiného, nebo daň z příjmů, když mám nějakou jako podnikatel jako příjem nebo zaměstnanec, když mám mzdu. Tady si za čisté peníze pořídím vlastní bydlení a stát mi ještě sebere 4 %. To přece nemá žádnou logiku, proto tu daň chceme zrušit. A nemůže být argumentem to, že stát za to vezme 13 miliard. Neustále slyšíme, jak je problém s bydlením, jak drahé, jak není dostupné, ale přitom, když si někdo buď našetří, nebo si vezme hypotéku, půjčí si, má tu odvahu, tak mu stát ještě 4 % přidá a musí je zaplatit. To je ten hlavní důvod, proč tu daň chceme zrušit.

Tomáš PANCÍŘ, moderátor:
Máte připravené nějaké další návrhy, které třeba prostřednictvím
Senátu byste poslali do Poslanecké sněmovny, třeba zrušení dalších daní?

Zbyněk STANJURA, předseda poslaneckého klubu /ODS/:
Já myslím, že ano. My se o to snažíme i v
Poslanecké sněmovně, tam jsme ale v menšině, na druhé straně opoziční strany dneska mají v Senátu většinu. Další například zbytečnou daní je silniční daň pro osobní vozidla. Je to velmi byrokraticky náročné pro podnikatele, pokud zaměstnanec například použije auto pro služební cestu, platí se pár desítek korun, musí to vykazovat, ten výnos je poměrně malý. Nicméně byrokracie je zbytečně vysoká.

Tomáš PANCÍŘ, moderátor:
Takže to navrhnete v nejbližší době také?


Zbyněk STANJURA, předseda poslaneckého klubu /ODS/:
Ano, přesně tak.

Tomáš PANCÍŘ, moderátor:
Říká dnešní host Dvaceti minut Radiožurnálu, předseda
poslaneckého klubu ODS Zbyněk Stanjura. Díky, že jste byl naším hostem, na viděnou, na slyšenou.

Zbyněk STANJURA, předseda poslaneckého klubu /ODS/:
Děkuji za pozvání, na shledanou.

Tomáš PANCÍŘ, moderátor:
Od mikrofonu se loučí Tomáš Pancíř.

Zbyněk Stanjura

předseda poslaneckého klubu ODS