26. července 2019

Úkolem demokratické opozice je dát občanskému odporu politickou tvář, sílu a strategii. Těší mě, že má ODS vůli postavit se do čela a nabídnout lidem poctivou práci a program, který naši zemi posune dopředu

(www.parlamentnilisty.cz) „Tuhle situaci zažíváme už poněkolikáté. Prezident se snaží dokázat ostatním svou sílu a ohýbá kvůli tomu Ústavu. Premiér se ho bojí, protože potřebuje politické krytí. Jeho kauzy z něj udělaly prezidentskou loutku. A rozměklá ČSSD skáče, jak Andrej Babiš píská,“ shrnuje současnou situaci nemilosrdně místopředsedkyně ODS Alexandra Udženija. V rozhovoru smetla ze stolu argumenty, že opozice a demonstrující nenabízejí žádná řešení. Lidé podle ní oprávněně vyjadřují nesouhlas a řešení mají nabízet politici.

Jak hodnotíte současnou situaci kolem hnutí ANO, ČSSD, Miloše Zemana a výměny ministra kultury?

Nic nového pod sluncem. Tuhle situaci zažíváme už poněkolikáté. Prezident se snaží dokázat ostatním svou sílu a ohýbá kvůli tomu Ústavu. Premiér Andrej Babiš se ho bojí, protože potřebuje politické krytí. Jeho kauzy z něj udělaly prezidentskou loutku. A rozměklá ČSSD skáče, jak Babiš píská. Navenek dává silácká prohlášení, ale nakonec skutek utek. Je to nedůstojná podívaná, která v lidech pouze prohlubuje nedůvěru v politiku a politickou kulturu. A to mě mrzí nejvíc, protože tím trpí naše demokracie.

Hodně se teď mluví kolem dodržování Ústavy ze strany prezidentů. Zároveň se řeší nezávislost naší justice i policie. Kde se stala chyba?

Chyba je vždycky v lidech. Ústava byla psána s přesvědčením, že vrcholní ústavní činitelé chtějí respektovat a dodržovat demokratické zvyklosti a půjdou příkladem. To se neděje. Prezident podle ústavní tradice nejedná, premiér dělá, že to nevidí, a vládním poslancům je to jedno. Pořádek ve státě musí hájit senátoři ústavní žalobou. Tohle absurdní divadlo ukončí jen volby a nástup politiků, kteří umějí a chtějí hrát podle pravidel.

Zažili jsme 250tisícový dav na pražské Letné. Bylo to k něčemu?

To ukáže čas. Já letenskou demonstraci vnímám jako velmi silný signál od obrovské skupiny občanů, že jim tato situace není jedno. To k demokracii neodmyslitelně patří a já osobně jsem za tento postoj velmi ráda. Pozitivně vnímám, že lidem nejsou lhostejné hodnoty a mají smysl pro spravedlnost.

Často slýchám, že ani organizátoři demonstrací, ani opozice nenavrhuje řešení a program antibabiš nefunguje. Co vy na to?

Je to nesmysl. Lidé na demonstracích vyjadřují své pocity ze současné politické situace, což je naprosto v pořádku. Konkrétní řešení musí přinést politici. My v opozici to děláme, fungujeme jako alternativa k zoufalé polokomunistické vládě Andreje Babiše. Nakonec je to vidět na množství návrhů, které Babiš a jeho ministři opozici prostě ukradli.

Policie začala vyšetřovat daňové úniky přes Čapí hnízdo, do toho audity, pozastavení dotací z Bruselu, teď i českých dotací. Minulost v StB a tak dále. Je toho dost, co se snáší na hlavu premiéra Andreje Babiše. Co to o naší společnosti vypovídá v roce, kdy si připomínáme 30 let od pádu komunismu?

Babišovy levárny vypovídají především o něm samotném. Část společnosti je toleruje a nechává se uplácet erárními dárečky. Odpor k jeho oblbovací marketingové politice ale bezpochyby den za dnem roste a sílí. Úkolem demokratické opozice je dát občanskému odporu politickou tvář, sílu a strategii. Těší mě, že má ODS vůli postavit se do čela a nabídnout lidem poctivou práci a program, který naši zemi posune dopředu.

Nepoučili jsme se dostatečně v něčem? Co nám chybí? Co jsme za těch 30 let nedokázali?

Nehodnotila bych to tak fatálně. Určitá únava z politiky je vidět skoro v celém demokratickém světě. A to, že Česká republika momentálně klesla na politické dno, neznamená, že těch třicet let od pádu komunismu nestálo za nic. Naopak, v ekonomice i jiných oblastech se nám daří nejlépe v historii. Jen si to kazíme sebemrskačstvím.

Jsou Miloš Zeman a Andrej Babiš, nadneseně řečeno, zabijáky odkazu 17. listopadu, jak naznačuje liberální část společnosti? A jak je možné, že mají takový úspěch u voličů?

Miloš Zeman ani Andrej Babiš si nějakým odkazem 17. listopadu nelámou hlavu. Jsou to technologové moci, kteří tíhnou k autokracii, ne-li nějaké měkké formě totality. Ale zabít demokratický odkaz sametové revoluce nedokážou, nemají na to sílu. Může ho ale zabít pasivita občanů, kteří zapomenou nebo si vzpomínky nechají přepsat jinou interpretací. Proto jsem ráda, že lidé dávají veřejně najevo, že nejsou slepí a lhostejní. A na podzim se zase určitě hlasitě ozvou.

Když jsem se vás minule ptala, nakolik odchod Václava Klause mladšího uškodí, či pomůže ODS, řekla jste mi, že se to brzy ukáže: „Troufám si odhadnout, že spíše ne.“ Jak to vidíte nyní poté, co známe hnutí Trikolóra? A pomůže jim přítomnost Petra Macha či Zuzany Majerové Zahradníkové?

Hnutí Trikolóra je stále velká neznámá. Neznáme program ani detaily jejich konkrétních politických kroků. Dokonce ani hlavní představitele jednotlivých témat. Neurčitá prohlášení to nevytrhnou, takže zatím není co hodnotit. Kvalitu politických stran testují pouze volby a první volby, ve kterých se bude moct Trikolóra předvést, budou ty krajské příští rok na podzim. Až po nich bude jasnější, jestli je Trikolora další výkřik do tmy, nebo seriózní politický subjekt.

(Autor: Zuzana Koulová)

Rozhovor vyšel na serveru ParlamentníListy.cz.

Alexandra Udženija

1. místopředsedkyně strany
expertka pro rozvoj ekonomiky a podnikatelského prostředí
předsedkyně klubu zastupitelů za ODS při ZHMP