28. října 2011

Česko a USA by mohly spolupracovat na výcviku pilotů vrtulníků

Česká republika a Spojené státy americké jsou spolehlivými partnery. V hospodářské i vojensky-bezpečnostní oblasti je řada projektů, na kterých mohou dál rozvíjet spolupráci. Na jednání v Bílém domě se na tom shodli český premiér Petr Nečas a prezident USA Barack Obama. Předseda vlády ČR je na dvoudenní pracovní návštěvě Spojených států od 26. října.

„Přátelské a korektní vztahy světové velmoci se zemí střední velikosti, kde je snaha vystupovat rovnoprávně a chovat se vzájemně jako spolehliví spojenci,“ popsal vztahy obou zemí český premiér. Jednání v oválné pracovně Bílého domu podle něj probíhalo v přátelské atmosféře.

"Česká republika je jeden z našich největších spojenců, kterým nám poskytuje podporu jak v bezpečnostních, tak dalších otázkách, což je znak opravdového spojence," uvedl prezident Obama. Nečasovu návštěvu také označil za příležitost oplatit Čechům pohostinnost, kterou mu poskytli při jeho návštěvách předloni a loni v Praze.

V oblasti vojensky-bezpečnostní spolupráce seznámil český předseda vlády prezidenta USA s návrhem na vybudování základny NATO pro výcvik pilotů vrtulníků v Česku. Na něm by se mohlo podílet více zemí aliance. „Jsem přesvědčený, že to americké partnery zaujalo. Všechny členské země NATO řeší stejný problém. Jsou pod rozpočtovým tlakem, který se týká výdajů na obranu, takže snaha koncentrovat kapacity, specializovat se, je správný krok,“ řekl předseda vlády.

Česko již provádí výcvik afghánských pilotů doma i v Afghánistánu. „Spojené státy oceňují naše zapojení v této zemi. Navýšili jsme kontingent, populisticky neslibujeme, že odejdeme, naopak víme, že je třeba tam naše úsilí dotáhnout do konce. Spojené státy mají navíc zájem na širší vědecko-technické spolupráci ve vojensko-bezpečnostní oblasti, včetně zřízení centra pro civilní nukleární spolupráci, které by fungovalo v Praze,“ dodal Petr Nečas. Podle něj bylo chybou, že Česká republika po zrušení plánů na výstavbu amerického radaru neměla připraveny jiné strategické projekty. Mohla by je nyní nahradit právě mezinárodní výcviková základna. Mluvit by se o ní mělo mohlo již na nadcházejícím summitu NATO v Chicagu v květnu 2012.

Jedním z témat v oblasti hospodářské spolupráce obou zemí byla i dostavba jaderné elektrárny Temelín. Jedním ze tří uchazečů o zakázku, na níž Česko již v nejbližších dnech oficiálně zahájí výběrové řízení, je americká společnost Westinghouse.

„Prezident Obama vyjádřil podporu americké účasti v tomto tendru. Já jsem ho jednoznačně ujistil, že v České republice proběhne férový a transparentní tendr, že očekáváme tři kvalitní nabídky a že nejlepší vyhraje,“ řekl premiér.

Předseda vlády ČR a prezident USA se také ujistili, že hodlají dále prohloubit svoji tradiční spolupráci v oblasti podpory demokracie, ochrany lidských práv a podpory dobrého vládnutí. „Česká republika má unikátní zkušenost z přechodu z totalitní režimu k demokratické zemi velmi pokojnou a mírovou cestou, vybudování tržní ekonomiky, vytvoření struktur občanské společnosti,“ řekl Petr Nečas.

Společné prohlášení prezidenta Spojených států amerických a předsedy vlády České republiky (anglicky)

Předseda české vlády se ve čtvrtek setkal také s předsedou zahraničního výboru amerického Senátu Johnem Kerrym a předsedou Výboru pro ozbrojené síly Sněmovny reprezentantů Buckem McKeonem. V pátek 28. října vystoupí na česko-americkém podnikatelském fóru a zúčastní se pietního aktu u sochy T. G. Masaryka u příležitosti státního svátku 28. října.

 

Zdroj: www.vlada.cz

RNDr. Petr Nečas

předseda strany
předseda vlády