13. července 2019

Zelený krásný zaostalý svět

(MF DNES) Člen předsednictva evropských Zelených Michal Berg zaútočil ve čtvrteční MF DNES na Aleše Michla z bankovní rady ČNB, který si dovolil prezentovat svůj uměřený názor v diskusi o ekologii a změnách klimatu. Prý se jím Michl „přidal do řad ekonomů, kterým se udělal názor na změny klimatu a ekologii“. To si Michl dovolil vůči „majitelům klíčů od pravdy“ hodně. Ti se totiž na základě kvaziscientistní povahy svého tématu snaží ukrást si jej již řadu desetiletí zcela pro sebe. Po nás ostatních pak chtějí jen peníze, přizpůsobení se, oběti, prostě abychom se na jejich nápady bez dalších otázek všichni skládali.

Ekonomům je vyčítáno, že je pro ně ekologie jen třešnička na dortu“. Vyčítají jim to fundamentalističtí zelení aktivisté, kteří kvůli své ideologické zaslepenosti nejsou schopni žádné racionální, vědecké argumenty vůbec poslouchat. Dnešní zelené běsnění už nemůže mít společného příliš ani se samotnou ekologií jako vědním oborem, snažícím se zkoumat vztahy mezi organismy a jejich prostředím. Dnešní agresivní environmentalismus je čistá politika a aktivismus (a byznys).

Ekonomie je nejexaktnější humanitní věda. Věda, jejímž objektem studia je chování a rozhodování člověka. Proto se nám ekonomům názory na životní prostředí opravdu neutvářejí nějak samovolně a omylem, jak jízlivě naznačuje Michal Berg. Známe a umíme třeba empiricky dokázat tzv. environmentální Kuznetsovu křivku, která má tvar obráceného U a říká nám, že se stoupajícím důchodem na hlavu v počátcích ekonomického rozvoje jistou dobu roste i znečištění (klesá kvalita životního prostředí) v dané zemi, ale jen do jistého bodu ekonomické saturace. S rostoucím bohatstvím pak začne být kvalita životního prostředí opět poptávaným statkem a životní prostředí se začne zlepšovat. Bude tomu tak i v té Číně, v níž by pan Berg nejraději ekonomický rozvoj a bohatnutí jejích občanů zastavil, aby nebylo produkováno tolik CO2.

I proto je od Michala Berga a dalších blahobytem zhýčkaných západních aktivistů mimořádně neetické, když zcela veřejně a bez uzardění vyčítají Číňanům jejich touhu mít častěji na stole steak nebo jezdit autem. Snaha všech zelených uvěznit tyto lidi v chudobě a zaostalosti, nejraději v rurální ekonomice o misce rýže, je obludná. Kde se bere taková nenávist k člověku?

Nenechme si namluvit, že je kapitalismus nepřítelem životního prostředí. To centrálně řízené ekonomiky byly k životnímu prostředí mnohem nepřátelštější. Vidíme to dnes u nás na každém kroku, že je třicet let po pádu komunismu, resp. nahrazení centrálního plánování trhem, naše životní prostředí v neskonale lepším stavu. Rozvoj, bohatnutí, nové, šetrnější technologie přinesl trh a kapitalismus, nikoli plán a regulace, které jsou univerzální reakcí zelených aktivistů na všechno.

Jan Skopeček

místopředseda poslaneckého klubu ODS
člen výboru pro evropské záležitosti PS PČR
poslanec PČR
ekonomický expert ODS