12. července 2019

Ulehčujeme lidem život, prosadili jsme tabulku povinností ke každému zákonu

(www.ods.cz) Díky společné aktivitě poslanců vedené zástupci ODS se podařilo zpřehlednit právní řád České republiky. Každý návrh zákona bude obsahovat přehlednou tabulku povinností, které daný předpis přináší. Tabulka bude povinně provázet všechny zákony. Zákon zavádí také začátek účinnosti zákonů pouze dva dny v roce.

I z opozice prosazujeme náš program, díky kterému budou mít lidé jednodušší život. Stát je tu totiž pro občany, ne obráceně. Snižujeme byrokracii a zjednodušujeme legislativu. Mám radost, že Sněmovna přijala náš návrh a lidé budou mít lepší přehled o tom, co po nich stát požaduje. Samozřejmě, naším cílem je povinnosti, které stát vytváří, omezovat. I v této oblasti jsme předložili konkrétní návrhy,“ uvedl předseda ODS Petr Fiala.

„Tabulka povinností v každém návrhu zákona je nástrojem, který velmi zjednoduší život všem občanů. Povede k velkému zpřehlednění právního řádu. Každý navrhovatel zákona i jeho změny bude muset přehledně popsat, jaké povinnosti chce na občany uvalit,“ uvedl místopředseda ODS Martin Kupka.

„Chceme, aby zákony byly co nejjednodušší a jejich dopady se daly snáz předvídat. Konečně předvídatelnost patří k hlavním zásadám právního státu. Inspirovali jsme se ve světě a vyslyšeli připomínky občanů, podnikatelů a také ředitelů škol a navrhli jsme, aby české zákony mohly vstoupit v účinnost vždy pouze ve dvou dnech v roce – buď 1. ledna nebo 1. července. Odpadne tím nejistota a často složité dohledávání, od kdy přesně platí například nová povinnost,“ doplnil předseda ústavně právního výboru Marek Benda.