26. června 2019

Proč zkusíme vyslovit vládě nedůvěru

(Mladá fronta Dnes) Komentář Petra Fialy pro Mladou frontu Dnes.

Tak si to shrňme: "antikorupční hnutí" má plno problémů, od domovních prohlídek u prvního místopředsedy hnutí, ministryně vlády až po vazebně stíhaného politika Švachulu, který se kromě podezření z lokální korupce nějak připletl i k podivnému "vyjednávání" o celostátním mýtném systému. A s prvním místopředsedou hnutí o čemsi po hotelech tajně přesvědčoval šéfa antimonopolního úřadu. Předseda hnutí a vlády je obviněn spolu se svou rodinou z dotačního podvodu v kauze Čapí hnízdo. Spoluobviněného syna poslal se svým zaměstnancem na Ruskem okupovaný Krym. Proč, to ví jen on sám, ale že je to podezřelé, víme dobře my všichni ostatní. 
Ve věci dotačního podvodu policie nově navrhuje premiéra obžalovat. Ten zareaguje do dvou dnů tak, že vymění ministra spravedlnosti. To je náhoda, že? Do toho přicházejí zprávy z předběžných auditů Evropské komise, že premiér má střet zájmů a že dotace, které ve stamilionových výších čerpají jeho firmy, jsou přiděleny nelegálně. Protože státní aparát si pod kuratelou pana premiéra donedávna myslel, že Agrofertu se má všechno proplácet, ať si v Bruselu vykládají cokoli, hrozí, že dotace pro podnikání pana premiéra budou platit občané ze svých daní. 
Za této situace premiér věnuje většinu své energie na obhajobu sebe a své rodiny a na ochranu svých peněz. Když jede na setkání s předsedou Evropské komise, baví se o auditech na své dotace. Těžko u toho může vážně řešit zájmy České republiky. 
Vláda neplní svoje sliby, není vyrovnaný rozpočet, nemáme zjednodušený daňový systém, nepřipravuje se důchodová reforma, nestavějí silnice a rychlotratě, neřeší se nic podstatného. Rozdává se z ekonomického růstu na úkor budoucnosti. Vláda ani neví, kdo je ministr kultury, ten současný už dávno rezignoval a jaksi napůl tam je. Po celé zemi lidé pravidelně protestují v rekordních počtech. Všechno je jedno. Máme většinu, mlčte a nechte nás pracovat. 
Jenže není to jedno, aspoň ne většině společnosti. Celá vláda je rukojmím problémů jednoho muže, předsedy vlády. Kolem něj je jedno podezření za druhým, vláda je zjevně ochromena ve svém politickém výkonu. V jiné evropské zemi, ale ještě před pár lety i u nás by premiér ani s polovinou svých problémů nepřežil ve funkci 24 hodin. 
Za této situace vážně nechápu dotazy některých novinářů či komentátorů, zda má vyslovení nedůvěry smysl, když nemáme v opozici většinu. Počítat umíme všichni. Kdybychom měli většinu, je tu jiná vláda. Máme ale k dispozici nejsilnější ústavní nástroj opozice. Pokus o vyslovení nedůvěry vládě. Nejde jen o gesto, i když i morálně politické gesto má smysl, ani o opoziční cvičení. 
Je to tlak na každého poslance, aby osobně musel říct, že mu osobní problémy premiéra nevadí, že osobní zájmy Andreje Babiše staví nad základní politické principy a nad zájmy České republiky. Nedůvěra jasně ukáže, kdo kde stojí a o koho se opírá moc Andreje Babiše. Není pravda, že nejsou varianty, to jen Babišova propaganda nám namlouvá, že nic jiného než premiér Babiš neexistuje. Přitom může pokračovat současná vláda s jiným premiérem, může být jiná podoba vlády, mohou být předčasné volby. Možností je více a všechny jsou normálnější a lepší než současný stav, tedy vláda ochromená problémy premiéra, které přerůstají přes hlavu všem a přerůstají i hranice naší země.

Petr Fiala

předseda ODS