18. června 2019

Události ČT: Hlasování o nedůvěře kabinetu Andreje Babiše

(ČT 1) Hostem hlavní zpravodajské relace České televize Události byl v živém vstupu předseda ODS Petr Fiala.

Celý rozhovor s Petrem Fialou můžete zhlédnout na ČT.

Martin ŘEZNÍČEK, moderátor:
V Událostech teď
Petr Fiala, předseda ODS, dobrý večer. Pane předsedo, vy jste odmítl možnost oslovit poslance komunistů, z čehož mi logicky vyplývá, že nevylučujete možnost obrátit se na sociální demokracii. Věříte skutečně, že byste poslanců ČSSD mohli přesvědčit dostatek, aby hlasovali proti své vlastní vládě za situace, kdy sociální demokracie hodlá vládu podpořit?

Petr FIALA, předseda strany /ODS/:
My jsme položili ČSSD několik otázek, vyzvali jsme je k jednání už minulý týden. ČSSD to odmítla. Ale teď mají dostatečný prostor na to, aby přemýšleli, jestli jim nevadí premiér, který má tak obrovský střet zájmů a jehož osobní problémy zatěžují nejenom vládnutí, ale dneska i celou Českou republiku. A každý poslanec nejenom z opozice, ale i z vládní koalice bude muset přemýšlet nad tím, jestli je připraven podporovat osobní zájmy Andreje Babiše, nebo naopak podporovat principy, protože Česká republika nemůže mít premiéra, který má tak těžkou osobní zátěž.

Martin ŘEZNÍČEK, moderátor:
Pane předsedo, zůstaňte teď ještě s námi. Menšinový kabinet hnutí ANO a ČSSD s podporou komunistů už jedno hlasování o vyslovení nedůvěry ustál. O svržení vlády se loni na podzim pokusilo, stejně jako teď 6 opozičních stran, nedůvěru kabinetu vyslovilo 92 poslanců, naopak ho podrželo 9 desítek politiků. Byli to ti z klubu hnutí ANO a taky komunisti, kteří vládu podpořili už při jejím vzniku. Sociální demokrati se hlasování nezúčastnili.


Pane předsedo, příští týden to bude rok, co byla jmenovaná vláda Andreje Babiše. Půjde přitom už o druhý pokus za tohle relativně krátké období ji svrhnout. Pokus, který i podle vašich vlastních odhadů asi nebude úspěšný. Nemělo by větší smysl počkat například na konečné závěry auditu Evropské komise nebo nějaký další zlom v naději, že se podaří přesvědčit víc
poslanců?

Petr FIALA, předseda strany /ODS/:
Ne, nemělo. Jen menšina společnosti si myslí, že se nemusí nic dělat a že je možné jít dál navzdory tomu, že tady hrozí obžaloba premiéra, že tu jsou audity Evropské komise mluvící o velkém střetu zájmů, že česká politika je zatížena těmi osobními problémy Andreje Babiše. Nemůžeme se normálně bavit o důchodové reformě, o reformě vzdělání, o zjednodušování daní, stavebním zákonu, pořád tady řešíme problémy Andreje Babiše. Ta situace nemůže jít dál. A vy si mě ptáte, jestli jsme neměli počkat. No, podívejte se na ty lidi na náměstí, na ulicích. Většina veřejnosti má pocit, že je potřeba něco udělat, a my něco děláme a plníme tím svoji úlohu a hájíme principy, které jsou důležité.

Martin ŘEZNÍČEK, moderátor:

Petr Fiala. Díky za váš čas pro Události.

Petr FIALA, předseda strany /ODS/:
Děkuji za pozvání, pěkný večer.

Petr Fiala

předseda ODS