12. června 2019

Senátorský klub ODS: Pro komisi k auditům jsme v Senátu našli shodu, ustavena by měla být ve čtvrtek

(www.ods.cz) Senátorům za ODS se společně s dalšími senátorskými kluby povedlo dojednat parametry vzniku nezávislé komise, která se má zabývat audity ke střetu zájmů premiéra Babiše a ministra zemědělství Tomana. Komise by měla fungovat do ledna 2020, podle předsedy senátorů ODS Miloše Vystrčila by však výsledky měly být dříve.

„Návrh na zřízení senátní komise jsme konzultovali s vedením Senátu i zástupci dalších senátorských klubů. Náplní komise by mělo být zpracování informací vyplývajících z návrhů auditních zpráv ke střetu zájmů Andreje Babiše a zastoupeni by v ní měli být zástupci všech senátorských klubů. Výsledkem by měla být zpráva, ke které Senát zaujme stanovisko. Nejpozději by k tomu mělo dojít v lednu 2020, předpokládám ale, že k tomu dojde dřív,“ uvedl předseda senátorského klubu Miloš Vystrčil.

Senát se bude zabývat také peticí za zdravé lesy, senátoři ODS ji považují za důvodnou. „Nesouhlasíme s postupem státu a vlády k hospodaření Lesů ČR. Pro zlepšení výsledků státního rozpočtu vláda vyčerpala z Lesů ČR za posledních 6 let celkem 33 miliard. Tyto prostředky teď ale zoufale chybí při řešení kůrovcové kalamity a problémů, které s sebou nese sucho. S petenty se proto ztotožňujeme a navrhujeme usnesení, které mimo jiné vyzývá vládu, aby nevysávala prostředky Lesů ČR za účelem vylepšování státního rozpočtu. Naopak žádáme vládu, aby uvolnila v dalších dvou letech 10 miliard korun právě na řešení kůrovce a sucha,“ uvedl senátor Rostislav Koštial.

Senátoři budou také projednávat zákon, který upravuje „vedlejší“ výdělečnou činnost příslušníků bezpečnostních sborů. „Vláda předkládá návrh v polovině června, předpokládaná účinnost je přitom 1. července, to není příliš šťastný způsob legislativního procesu. Jsem rád, že se shodujeme na tom, že je potřeba výdělečnou činnost nějakým způsobem upravit. Přestože je obecně změna zákona krok správným směrem, zaváděný proces povolování ve formě správního řízení považujeme za nesprávný, administrativně složitý a nákladný. Proto podáme pozměňovací návrh, který povolovací řízení významně zjednoduší,“ uvedl místopředseda senátorského klubu Martin Červíček.