23. května 2019

Klaus nám žádný hlas nesebere

(Hospodářské noviny) V evropských volbách je třeba hlasovat pro reformy, které unie nutně potřebuje, říká šéf ODS Petr Fiala. Šance na změnu podle něj stoupá. V minulých volbách do Evropského parlamentu dostala ODS necelých 7,7 procenta hlasů a získala dva mandáty, což ji zařadilo až na šesté místo mezi českými stranami. Teď si šéf občanských demokratů Petr Fiala troufá na mnohem lepší výsledek, ve víkendových volbách chce získat čtyři mandáty. Věří také, že se unie posune ke změnám a výrazně posílí vliv frakce evropských konzervativců a reformistů, kterou vede občanský demokrat Jan Zahradil.

Jsou nynější evropské volby důležitější než ty minulé?

V Evropě se píše, že jsou to nejdůležitější evropské volby v historii. Já si to také myslím. Čelíme největší krizi v historii, která má více rovin, ale projevuje se hlavně odchodem Velké Británie. Tyto volby jsou důležité i proto, že je poprvé šance na rozbití koalice socialistů a lidovců, která nás do současné situace dovedla. Pokud má unie přežít jako organizace, která pomáhá rozvoji národních států, musí provést reformy. A volby napovědí, jestli pro reformy bude většina, nebo ne.

Proč by měli lidé volit ODS?

Jsme hlasem zdravého rozumu mezi dvěma extrémy. Myslím jednak ty, kteří vyzývají k hlubší integraci, která nás ale dovedla do problémů. Ti druzí zase říkají, že když unie nefunguje, tak pojďme pryč. Na jedné straně evropští elitáři, na druhé exitáři. My říkáme, že ani jedno není rozumná cesta, ODS chce reformovat unii. Mluvíme o tom deset let, ne až teď, kdy je to v módě. I díky tomu jsme schopni prosazovat zájmy České republiky silněji. Náš tým vede Jan Zahradil, jediný politik ze zemí střední a východní Evropy, který je takzvaným spitzenkandidátem, stojí v čele třetí nejsilnější frakce reformistů v Evropském parlamentu. Pokud má někdo šanci prosazovat v unii české zájmy, jsme to my.

Na jaký výsledek si troufáte?

Ve volbách má být cíl získat o 50 procent lepší výsledek, než byl ten minulý. My jsme minule získali dva mandáty, takže by to vycházelo na tři. Já mám ale vyšší cíl. Chtěl bych dvojnásobek, to znamená čtyři mandáty.

Vaše kampaň je do značné míry postavená na negativním vymezení vůči premiéru Andreji Babišovi. Proč si myslíte, že to zabere?

My jsme nikdy neměli kampaň založenou na negativním vymezování se vůči Babišovi. Naše kampaň je vždycky pozitivní. Zdůrazňujeme, že jsme srdcem Evropy a že chceme být slyšet…

Narážím na videospoty, kde Babiše kritizujete.

… pak samozřejmě říkáme, ano, musíme změnit politiku, kterou dnes v Evropě dělá Babišova vláda, protože ta slouží Agrofertu, a ne zájmům českých občanů. To podle mě každý pochopí. Jinak jsme ale nikdy neměli kampaň postavenou jenom na Antibabišovi.

Faktem však je, že hnutí ANO má bezkonkurenčně nejvyšší podporu a má dlouhodobě stabilní preference. Jak se s tím chcete poprat?

Není to úplně lehká situace, protože není normální. Není normální situace, že premiér má k dispozici část mediálního trhu. Není normální, že se v centru Prahy sejde několik desítek tisíc lidí a druhý den je v médiích holdingu Agrofert hlavní zpráva o nějakých polských odpadcích – a o demonstracích se píše někde vzadu. S tím se samozřejmě pere těžko. Já si ale nestěžuju, bojujeme s tím. Na druhé straně poslední volby ukázaly, že jsme schopní se s Babišem poprat. Porazili jsme ho v senátních volbách, hodně jsme se mu přiblížili ve volbách ve městech, v Praze jsme ho porazili.

Více stran se soustředilo na kritiku dvojí kvality potravin. Co je nejsilnější téma pro vás?

Dvojí kvalita potravin je podle mě zástupné téma. Hlavní téma je, jak prosazovat české zájmy v Evropské unii. Kdyby chtěl Andrej Babiš opravdu bojovat s dvojí kvalitou potravin, především by nařídil firmám ve svých svěřenských fondech, ať dodávají kvalitnější potraviny na český trh.

Bude mít vaše frakce konzervativců a reformistů reálnou šanci dostat se po volbách do Evropské komise?

Poprvé je šance, že koalice socialistů a lidovců, která ovládala Evropský parlament, nebude mít většinu. Že se vytvoří proreformní koalice. V to doufáme a jsme připraveni na tom spolupracovat. Když jsme před deseti lety frakci konzervativců a reformistů zakládali, mnozí nám předvídali, že to nevydrží ani jedno volební období, že budeme slabí. Dnes je to třetí nejsilnější frakce, ukázalo se, že cesta byla správná. Jsme připraveni na reformy. Vidíte, co se odehrává v Evropské lidové straně, jak tam sílí proreformní hlasy. Takže šance na reformu unie opravdu roste.

Nebylo by pro vás lepší patřit do frakce evropských lidovců? Když v ní může být i Fidesz maďarského premiéra Viktora Orbána…

Ta otázka se samozřejmě nabízí. My jsme v Evropské lidové straně byli a odešli jsme z ní. Nepopírám, že máme s řadou jejích členských stran ve spoustě otázek blízko. Blízko ale nemáme v otázce, kam se má ubírat Evropská unie. My jsme byli už před deseti lety přesvědčeni, že bez reforem to špatně dopadne. Kdyby se tehdy dalo na nás, tak dnes ze společného svazku neodchází Británie. My nejsme v situaci, že bychom se museli obávat o budoucnost a sílu našeho uskupení. Nedávno jsem v Bruselu hovořil se spolupředsedou naší frakce profesorem Ryszardem Legutkem, známým politickým filozofem z Polska, podle něj posílíme i bez britských konzervativců. Nemusíme se bát, že bychom ztratili vliv. Znovu ale připomínám, že je to jediná frakce, kde česká politická strana hraje nějakou významnou roli.

Tady bych oponoval. Například hnutí ANO hraje nějakou roli ve frakci evropských liberálů…

Pokud hraje, tak premiér Babiš každý den lže celému národu. On si dal na transparenty, že tvrdě a nekompromisně hájí české zájmy, ale jeho frakce dělá pravý opak. Vydává se za bojovníka proti kvótám, přestože jeho frakce je jejich největším zastáncem. Vykládá, že je proti dalšímu posilování Evropské komise, jeho frakce přitom chce, aby se z komise stala vláda unie. Vykládá, že nechce evropskou armádu, a jeho frakce je jejím největším stoupencem. To je realita, kterou je také třeba říkat lidem. My jsme ti, kteří v Bruselu i tady doma říkáme totéž. Frakce liberálů je nejprofederalističtější vůbec.

Václav Klaus mladší, kterého jste v březnu vyloučili ze strany, sice nyní nekandiduje, bezpochyby však na sebe váže určitou množinu voličů. Může vás roztržka s ním v evropských volbách poškodit?

Já bych tipoval, že nám to nesebere ani jeden hlas. Ani jeden. Václav Klaus mladší už v době, kdy byl naším členem, podporoval jiné politické subjekty. Vůbec to pro nás není téma a není ani pro lidi. Mám za sebou teď množství debat po celé České republice. Ani jeden jediný dotaz nezazněl na Václava Klause. Lidem je to jasné, lidé to chápou, lidi to nezajímá. Zajímá to pár pražských novinářů, kteří se domnívají, že je tam velký potenciál. Já si to prostě nemyslím. Klaus se vydal jinou cestou, to se prostě stává. On nechce být členem Evropské unie, my chceme, máme představu o její reformě. Tohle nešlo dohromady, rozešli jsme se, hotovo.

Znamená definitivní rozchod s klausismem, že se ODS rozkračuje více proevropským směrem? Jdete víc do tábora voličů TOP 09, starostů, nebo lidovců?

Tak to ani náhodou. ODS v evropských otázkách říká už více než 10 let to samé – že se Evropská unie musí reformovat, aby přežila. My samozřejmě máme zájem o všechny voliče napravo od středu, ale chceme je získat na náš pravicový program, ne nějakým kopírováním programu jiných. Jdeme svou cestou.

Nedávno jste představil knížku o konzervatismu. Když se budeme bavit o konzervativních hodnotách v současné Evropě, co vlastně máte na mysli?

Ukázal bych to na příkladu evropských voleb. Je to střízlivá pozice mezi dvěma extrémy, o kterých jsem mluvil. Konzervativní odpověď na krizi EU je dnes to, co konzervatismus říká vždycky: zachovejme to, co funguje, a zbavme se toho, co je špatné. Abychom mohli zachovat to, na čem nám v Evropě záleží, tak musíme Evropskou unii reformovat. Konzervatismus je odpověď pro lidi, kteří jsou nespokojení, jak se dnes věci vyvíjejí, odmítají ale populistickou reakci.

Znamená to, že konzervativec by se měl zříci populismu? Je to úplně tabu?

Není to tabu. Rozumná míra zjednodušování, aby se věci daly vysvětlit, je určitě správná. Ale tak jako konzervativec odmítá všelijaké sociální a socialistické experimenty, tak odmítá i experiment radikality. Konzervatismus nikdy není radikální. Konzervatismus někdy reaguje kriticky na stejné věci, jako reaguje populismus, jenže populismus nemá odpovědi, nemá řešení, je to jenom ta radikální kritika. A v tom je ten rozdíl.

Není pak ale taková konzervativní politika zákonitě přehlušená populismem? Nejste odsouzeni do role menšiny, která bude spoléhat na racionální, střízlivější voliče?

Ne. Pro mě je naprosto nepřijatelné reagovat na vývoj ve společnosti stejnými prostředky jako populisté. To je úplný nesmysl. My jsme naopak přesvědčeni, že lidé čím dál víc vidí, že tahle země se neposouvá kupředu, že se tu nestaví silnice a dálnice, že se nic nedělá se vzděláním, že se nic nedělá pro to, aby mladí lidé jednou měli nějaký důchod, že nás dusí byrokracie. Po pěti letech, co Babiš sedí ve vládě, populismus ztrácí dech, nepřináší žádné výsledky. A to lidé vidí a uvidí. Já poslouchám roky, že je potřeba na populismus reagovat populismem. Co je to za nesmysl? Je to úplná hloupost.

Otázka ale je, jak velká část lidí je ochotná slyšet na racionální argumenty…

Samozřejmě musíte mít nějakou emoci. Naše heslo zní: Jsme srdcem Evropy. Vy tam tu emoci neslyšíte? Ale za ní, a to je to podstatné, je konkrétní politický program, který může Babiš maximálně opsat. Všem říkám: Nevěřte, že teď všude vítězí populismus. To prostě není pravda.

„Babiš každý den lže celému národu. On si dal na transparenty, že tvrdě a nekompromisně hájí české zájmy, ale jeho frakce v europarlamentu dělá pravý opak.“ 

(Autor: Tomáš Pergler)

Petr Fiala

předseda ODS