13. května 2019

Vláda se tváří, že jí záleží na zdraví lidí. Jde jí ale jen o výběr daní na svoji rozhazovačnou politiku

(www.ods.cz) ​​​​​​​Komentář ekonomického experta ODS k návrhu na zvýšení spotřební daně z tabáku a alkoholu.

Jan Skopeček: „Ministryně financí Alena Schillerová připravuje výrazné zvýšení spotřební daně na alkohol a tabák. Uslyšíme spoustu řečí o zdravotních důvodech, ale hlavní motiv je jasný, a to vybrat od lidí více peněz na rozhazovačnou politiku vlády, která není schopna vyjít se schváleným rozpočtem. Ten se řítí do hlubokého deficitu, jak ukazuje plnění státního rozpočtu v prvních měsících letošního roku. Pokud by vládě šlo skutečně o zdravotní důvody a nikoliv jen o snahu vytahat více peněz z kapes daňových poplatníků, pak by vedle zvýšení spotřební daně na alkohol a tabák přišla zároveň s kompenzací v podobě snížení daně z příjmu fyzických osob.

Ministryně financí argumentuje, že se spotřební daň na alkohol nezvýšila od roku 2010, zatímco inflace i průměrné mzdy rostou. Když jsme se stejným argumentem navrhovali při projednávání daňového balíčku zvýšit základní slevu poplatníka u daně z příjmu fyzických osob, u vládní koalice jsme neuspěli. Základní sleva na poplatníka přitom nebyla přes růst mezd a inflace valorizována dokonce od roku 2008, čímž se relativně snižuje její význam na celkové mzdě, a roste tak daňové břemeno poplatníka. Ministryně Schillerová a celá vládní koalice byla proti této valorizaci. A teď se najednou argument rostoucích mezd a inflace paní ministryni financí hodí pro odůvodnění dalšího růstu daní.

Máme vládu, která vybírá rekordní objemy daní na HDP v historii. Zastavme další růst daňového břemene a nenechme se vládou balamutit, že to dělá kvůli zdraví obyvatel. Dělá to kvůli sobě, resp. kvůli neodbytné snaze utrácet peníze cizích. Přetvářka, že jde o zdraví lidí a nikoliv o další růst příjmů rozpočtu, je neuvěřitelná a falešnost hlavních protagonistů tohoto návrhu do očí bijící.“

Jan Skopeček

místopředseda poslaneckého klubu ODS