7. května 2019

ODS: Chceme v rozpočtovém výboru najít podporu pro zrušení plánované další vlny EET

(www.ods.cz) ​​​​​​​Sněmovní rozpočtový výbor se bude dnes zabývat více než 750 pozměňovacími návrhy občanských demokratů na zrušení oborů, na které má nově dopadnout EET. Podle ODS by situace vzniklá rozšířením EET zkomplikovala situaci nejen podnikatelům, ale třeba také seniorům a dalším.

„Mezi více než 750 obory, na které se má nově vztahovat EET, je třeba předškolní a umělecké vzdělávání, nebo terénní sociální služby. Senioři byli často zvyklí za sociální služby platit v hotovosti z důchodu, který jim domů nosila pošta, nyní tyto platby budou muset vykonávat bezhotovostně, nebo si poskytovatel sociálních služeb pořídí EET zařízení pro všechny své pracovníky. Vznikající situace je naprosto absurdní. Proto jsme předložili více než 750 pozměňovacích návrhů, které navrhnou vyřadit postupně všechny obory činnosti z povinnosti EET. Teď pro ně chceme najít podporu v rozpočtovém výboru,“ uvedl předseda poslaneckého klubu ODS Zbyněk Stanjura.

„Já jsem podal pozměňovací návrh, který od EET osvobozuje prodejce ryb před vánočními svátky. Chceme ale prosadit také zrušení účtenkové loterie, omezení EET pouze pro plátce DPH, rozšíření možnosti evidence v offline režimu pro všechny neplátce DPH, zrušení povinnosti podávat pravidelné hlášení finanční správě, snížení pokuty za porušení povinností vyplývajících ze zákona o EET a u kontrolního hlášení a prodloužení lhůt u kontrolního hlášení. Všechny tyto nástroje jsou ukázkovým příkladem třídního boje socialistické vlády proti podnikatelům a my chceme jejich následky co nejvíce zmírnit. Stále ale platí, že bychom byli nejradši, kdyby zákon o EET sněmovna odmítla,“ doplnil ekonomický expert ODS Jan Skopeček.