24. dubna 2019

Novela zákona o realitním zprostředkování povede k dalšímu zdražení nemovitostí

(www.ods.cz) Poslanecká sněmovna dnes bude projednávat zákon o realitním zprostředkování. Podle Vojtěcha Munzara z ODS nakládá návrh realitním makléřům velké množství administrativní a finanční zátěže, které povede k omezení konkurence v realitním zprostředkování. Nejviditelnějším efektem novely tak bude další zdražení nemovitostí.

„Tento zákon nezajistí solidnost, ale povede k omezení vstupu nových makléřů na trh a tato exkluzivita a snížení konkurence, společně s novými náklady, povede ke zdražení realitních služeb. Kromě zvýšené administrativní zátěže a velkých nákladů se makléři můžou těšit také na přenesení odpovědnosti z prodávajícího právě na ně. Případné soudní spory o to, zda makléř mohl, nebo nemohl o té či oné závadě vědět, bych skutečně rozhodovat nechtěl. Vláda míní, že tato novela zvýší prodej nemovitostí. Vzhledem k tomu, že dojde ke zdražení realitních služeb, můžu říct, že je tahle předpověď jen dalším z řady vládních snů,“ uvedl člen sněmovního hospodářského výboru za ODS Vojtěch Munzar.


Výňatek z důvodové zprávy předložené přímo ministerstvem:

Zvýšené finanční zatížení podnikatelů v souvislosti se sjednáním povinného pojištění odpovědnosti.
Administrativní zátěž všech osob, které činnost realitního zprostředkovatele vykonávají, spojená s případným získáním odborné způsobilosti, zejména náklady spojené s absolvováním zkoušek (event. přípravných kurzů ke zkouškám) pro uchazeče nesplňující požadavky na vzdělání či praxi.


Finanční hodnocení nákladů:

Administrativní náklady související s ohlášením vázané živnosti pro stávající podnikatele jsou uvažovány v částce 6 800 000 Kč (v 1. roce).
Náklady spojené s ověřením profesní kvalifikace ve výši 77 250 000 Kč (v 1. roce).
Náklady na povinné pojištění (zaplacené pojistné) ve výši 394 292 000 Kč, a to každoročně, ovšem v případě „bezškodných“ průběhů lze očekávat jeho postupné výrazné snižování.
Administrativní náklady související s uzavřením pojištění odpovědnosti jsou uvažovány ve výši 6 800 000 Kč (v 1. roce).

Celá důvodová zpráva je k dispozici zde.

Vojtěch Munzar

poslanec PČR
zastupitel statutárního města
člen regionální rady
předseda oblastního sdružení