8. dubna 2019

Požadavky odborů jsou nereálné

(www.ods.cz) Komentář ekonomického experta ODS Jana Skopečka k požadavku na navýšení minimální mzdy.

Jan Skopeček: „Odborový předák Josef Středula se dnes musel probudit z velmi dlouhého snu, nebo se vrátit z opačného konce světa, protože jeho návrh na výši růstu minimální mzdy pro příští rok nemá s ekonomickou realitou a predikcemi ekonomického růstu v ČR společného vůbec nic. Přes zpomalující tempo růstu české ekonomiky, které už aktuálně pociťujeme horším plněním státního rozpočtu, přes ne příliš optimistické informace o ekonomickém vývoji našeho největšího exportního partnera – Německa, požaduje odborový předák rekordní nárůst minimální mzdy o 1 650 Kč na 15 000 Kč.
Tento nárůst by byl rekordní i ve srovnání s růstem minimální mzdy v minulých letech, kdy naše ekonomika dosahovala nadprůměrných temp růstu. I pro tento rok byla výše růstu minimální mzdy přehnaná (o 1 150 Kč), na což ukazuje tehdejší neshoda v rámci tripartity. Navrhovat ale pro příští rok ještě vyšší růst minimální mzdy než pro rok letošní je projevem čirého ekonomického blouznění. Vzhledem k předpokládanému nižšímu růstu ekonomiky a vývoji produktivity práce pro to není žádný racionální důvod a podobné návrhy jsou projevem ekonomického blouznění.
Předseda odborových svazů si těmito mimo realitu přehnanými požadavky chce zřejmě udržet místo v mediálním prostoru, protože realita ukazuje, že ekonomický růst sám o sobě generuje pro zaměstnance výhodnou situaci na trhu práce spojenou s růstem reálných mezd a odborové svazy tak postrádají stále více smysl své existence.
Návrhy na vysoký růst minimální mzdy neodpovídající ani růstu HDP, ani růstu produktivity práce, musí vláda odmítnout. Andrej Babiš podlehl tlaku odborů v souvislosti s minimální mzdou už v minulých letech. Doufejme, že se tváří v tvář nesmyslnému návrhu odborů pochlapí a jednou dá i na vážné argumenty zaměstnavatelů.“

 

Jan Skopeček

místopředseda poslaneckého klubu ODS
člen výboru pro evropské záležitosti PS PČR
poslanec PČR
ekonomický expert ODS