5. dubna 2019

ODS: Vládě docházejí peníze, opět hledá způsob, jak je vysát lidem z kapes

(www.ods.cz) ​​​​​​​Se zvyšováním daně na tabák a alkohol občanští demokraté souhlasí, vláda by ale podle nich měla navrhnout snížení jiných daní, např. daně z příjmu. Podle nich vládě dochází peníze, a tak hledá, jak je dostat z daňových poplatníků.

„Se zvýšením daně z alkoholu a tabáku lze souhlasit. Současně musí dojít ke snížení daně z příjmu, aby se nezvyšovala daňová zátěž obyvatel. V této situaci je ale více než jasné, že k tomu vláda přistupuje proto, že jí docházejí peníze a ona se snaží díry v rozpočtu nějak vykrýt. Stále žijeme v době ekonomického růstu, a příjmy státu jsou rekordní, vláda s nimi ale neumí hospodařit, proto zatěžuje lidi dalším zvyšováním daní,“ uvedl předseda poslaneckého klubu ODS Zbyněk Stanjura. „Současně musím odmítnout návrh na zavedení sektorové daně pro pojišťovny. Hnutí ANO tuto daň sice slovně odmítá, ale ministryně Schillerová ji pod názvem zdanění technických rezerv pojišťoven navrhuje. Navíc musím upozornit, že vláda chce zdanit peníze klientů pojišťoven, které jsou určeny k vyplácení budoucích škod,“ doplnil Stanjura.

„To, že daně, kterými jsou občané zatěžováni, nepřekročí únosnou hranici, by měla zajistit tzv. dluhová brzda, kterou navrhujeme. Ta by měla být novou součástí fiskální ústavy. Tato brzda by stanovila nepřekročitelný strop, maximum daňového zatížení v ČR a zamezila by dalšímu zvyšování daní,“ doplňuje ekonomický expert ODS Jan Skopeček.