1. dubna 2019

Využijme peníze ze Společné zemědělské politiky po roce 2021 na podporu malých českých zemědělců a výrobců potravin

(www.ods.cz) Poslankyně a místopředsedkyně zemědělského výboru Veronika Vrecionová uspořádala 1. dubna v Poslanecké sněmovně seminář, který se zabýval Společnou zemědělskou politikou EU po roce 2020. Na semináři vystoupili zástupci Ministerstva zemědělství a Ministerstva životního prostředí, ale také předseda Asociace soukromého zemědělství Josef Stehlík nebo prezident Agrární komory ČR Zdeněk Jandejsek.

„Aktuálně probíhají diskuze nad podobou Společné zemědělské politiky EU po roce 2021. Česká republika se v tomto vyjednávání staví na stranu velkých zemědělských podniků – pohrobků JZD. Nabízí se přitom šance cíleně podpořit malé a střední zemědělce, výrobce potravin a rodinné farmy, protože právě tito malí zemědělci lépe pečují o půdu, na které hospodaří, a také vytvářejí podmínky, aby půda lépe zadržovala vodu nebo poskytovala dostatek úkrytu pro zvěř. Lokální výrobci potravin zároveň vyrábějí kvalitnější produkty než velké koncerny. Tyto malé firmy však nemají úspory z rozsahu jako ty velké a proto jim nemohou cenově konkurovat. Česká republika by z tohoto důvodu měla přistoupit k zastropování zemědělských plateb a zavést tzv. redistributivní platbu, což by znamenalo vyšší příspěvky na první hektary. Tato opatření by pomohla, vláda ANO, ČSSD a KSČM je však opakovaně odmítá,“ uvedla Veronika Vrecionová.

„Stávající vláda považuje malé zemědělce za podezřelé stejně jako ostatní malé podnikatele a živnostníky. Místo aby nám pomáhala, tak nám naopak hází klacky pod nohy. Byrokracii máme stejnou jako ti velcí, nemůžeme si ale dovolit najmout tolik zaměstnanců, aby ji zpracovávali. Zastropování plateb proto podporujeme jako jeden z možných nástrojů pro zachování venkova,“ dodal předseda Asociace soukromého zemědělství Josef Stehlík.

Veronika Vrecionová

poslankyně PČR
expertka pro zemědělství a venkov