27. března 2019

ODS: Jsme jedním z hlavních nositelů zásadní změny. Zákon o právu občana na digitální službu pomůže úplně všem

(www.ods.cz) ​​​​​​​ODS byla jedním z iniciátorů zákona o právu občanů na digitální službu, který znamená revoluci v přístupu státu k občanům. Podle občanských demokratů zákon, na rozdíl od ostatních legislativních dokumentů, nepřináší lidem další povinnosti, ale naopak práva a služby.

„Jsem rád, že se podařilo napříč Sněmovnou připravit zákon, který bude znamenat průlom v digitalizaci i v přístupu státu. Předkládaný zákon usnadní život lidem, protože přináší inventuru toho, co stát dělá, zjednodušení agend a následné převedení do elektronické podoby. Dlouho se mluví o principu jednou a dost, o automatickém vyplňování elektronických formulářů i o tom, že nebudeme potřebovat peněženky plné různých dokladů, že bude stačit jeden doklad. Tento zákon k tomu všemu staví přímou cestou. ODS byla a je jedním z hlavních nositelů této zásadní změny,“ uvedl předseda ODS Petr Fiala.

„Digitalizace tu není kvůli vyplnění nějaké kolonky ve vládních výkazech. Digitalizace má lidem zjednodušit život. Při schvalování zákonů se bohužel pořád hovoří o tom, jaké nové povinnosti vláda a Sněmovna lidem nadělila. Tento zákon ale naopak přináší lidem práva a služby. Reálně slibuje, že se digitalizace rozběhne rychleji. Nestojíme o mechanické překlopení stávajících papírů do elektronické podoby, ale o skutečnou reformu státu,“ doplňuje místopředseda ODS Martin Kupka.

„Je skvělé vidět, že současné politické reprezentaci záleží na tom, jak funguje český e-government a hodlají takto přinést, nebojím se říct, revoluční změnu státu v poskytování služeb občanům a podnikatelům. Pokud bude zákon naplněn, tak jak je připraven, tak nejpozději do 5 let bude moci každý, kdo bude umět a chtít, své věci s úřady vyřídit na dálku elektronicky,“ uzavírá prezident ICT unie Zdeněk Zajíček.