21. března 2019

Pokud Klausové založí stranu, tak se budou muset bát spíš v SPD

(ECHO24.cz) Za vyloučením Václava Klause ml. z ODS si stojíme a reakce na to jsou vesměs pozitivní, řekl pro deník Echo24 předseda opoziční ODS Petr Fiala. Ostrá reakce exprezidenta Václava Klause, který po vyloučení svého syna z ODS vyzval ke vzniku nové pravicové strany, ho nepřekvapila. Podle Fialy se není třeba bát, že by případná nová strana brala ODS hlasy.

Ulevilo se vám, že ODS ukončila členství Václava Klause ml.?

My jsme nemohli dělat nic jiného. Situace byla neúnosná a museli jsme jednat. Rozchod Václava Klause ml. s programem, s politikou, se stanovami ODS, to vše bylo tak zjevným porušením smyslu členství v politické straně, že jsme museli jednat. Za tím krokem si stojíme, přestože vyloučení je vždycky politováníhodné a nikdo nad ním nebude jásat. Reakce jsou vesměs pozitivní.

Pozitivní i zevnitř strany?

Ano. Pro řadu lidí je ten krok hodně razantní, ale většinové je porozumění tomu, proč jsme to udělali. Důležité je, že rozhodnutí výkonné rady bylo jednomyslné. A toho není jednoduché dosáhnout, je složená z lidí z regionů, nejen z vrcholné politiky.

Na výkonné radě však chyběl Jan Skopeček, který předem říkal, že by hlasoval proti vyloučení Václava Klause.

Pan poslanec Skopeček jasně řekl důvody, proč takové rozhodnutí nepodpoří. Důvody jsou hodně osobní, takové lze respektovat. Nicméně jinak pan poslanec Skopeček jasně dává najevo, že politika ODS má jeho plnou podporu a rozhodnutí respektuje. A my zase respektujeme jeho osobní postoj.

Sdílí podobné postoje i další poslanci? Například ani rozhodnutí poslaneckého klubu vyzvat Václava Klause ml. k odchodu nebylo jednomyslné.

Jak ubíhá čas, přibývá těch, kteří si myslí, že to byl správný krok.

Celý rozhovor je k dispozici na Echo24.cz.

Petr Fiala

předseda ODS