20. března 2019

Senátorský klub ODS: Místo harmonizací daní by se měla Komise zabývat odstraňováním zbývajících překážek na volném evropském trhu

(www.ods.cz) ​​​​​​​Senátoři ODS podporují lesní zákon. Předseda jejich klubu Miloš Vystrčil zkritizoval vládu za nečinnost v řešení kůrovcové kalamity. Konstatoval také, že je nutné přijmout zákon, který řešení následků kůrovcové kalamity usnadňuje. Senátor Raduan Nwelati bude na plénu navrhovat usnesení, které se vymezuje proti sdělení Evropské komise, která by ráda o daňových zákonech hlasovala kvalifikovanou většinou.

„Na poslední chvíli byla zařazena malá novela lesního zákona, která je reakcí na kůrovcovou kalamitu. Senát se rozhodl, že se novelou zabývat nebude, protože to je nejrychlejší způsob, jak zákon posunout dál legislativním procesem. Je totiž klíčovým prostředkem pro pomoc našim lesníkům. Ministerstvo zemědělství bohužel dlouhodobě na kůrovcovou kalamitu dostatečně rychle nereagovalo. Přitom o kůrovcové kalamitě, respektive její hrozbě všichni dobře věděli minimálně dva až tři roky. Senát je dnes v situaci, kdy musíme v zájmu majitelů lesů i zájmu celospolečenském, bez možnosti novelu řádně projednat, změnu zákona schválit co možná nejrychleji,“ zkritizoval nečinnost vlády předseda senátorského klubu ODS Miloš Vystrčil.

„Senát má projednávat sdělení Evropské komise, která by chtěla změnit hlasování o daních v rámci EU. Dosud bylo potřeba jednomyslné hlasování, nově se ale plánuje možnost hlasování kvalifikovanou většinou. To považujeme za nebezpečný krok, protože daňová politika je jedním ze základních nástrojů vykonávání státní suverenity. Proto budu na plénu navrhovat usnesení, které takový krok jasně odmítá. Evropská komise by měla přicházet spíše s návrhy, které odstraňují zbývající překážky ve volném pohybu osob, zboží, služeb a kapitálu,“ uvedl senátor Raduan Nwelati.